De verrekte moeite van het dood gaan

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
JariRHV
Lid
Berichten: 42
Lid geworden op: 16 mei 2012, 18:14

De verrekte moeite van het dood gaan

Bericht door JariRHV »

Ik zag laatst het boek: 'De verrekte moeite van het doodgaan', ergens op een boekenwinkelsite en het sprak mij erg aan. Een verhaal over Market Garden door de ogen van een veteraan is natuurlijk altijd interessant maar heeft iemand ervaring met dit boek en is het het aanschaffen waard?

Mvg,

Jari
6th Airborne Division
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2045
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: De verrekte moeite van het dood gaan

Bericht door Jim »

Geschreven door Zeno. Speudoniem van Kenneth Sidney "Val" Allerton (onder deze naam diende hij in de oorlog) echte naam Gerald Theodore Lamarque. Een sergeant van de 21ste Independant parachute company. (Verliet het leger als majoor) Geschreven door hem toen hij in de gevangenis zat voor moord. (De baas van zijn toenmalige vriendin/verloofde viel haar sexueel lastig en hij is verhaal gaan halen met een mes wat fataal afliep. In 1959)

Hij heeft meerdere boeken geschreven in de gevangenis. Later een boek Nederlandse titel: De vier sergeanten./ The four sergeants. Over 4 sergeanten ten tijde operatie Huskey (invasie Sicilië). Hier beschrijft hij ook de Joodse Duitsers /Oostenrijkers die in de companie dienst hebben gedaan.
In het engels heet het door jouw bedoelde boek: The Cauldron

Het boek, 'De verrekte moeite van het doodgaan' is gebasseerd op ware verhalen. Maar hij heeft er ook nogal wat fantasie in gestopt. Een beetje aangedikt en een beetje weg gelaten en een beetje verzonnen. Is ook uitgegeven onder de subtitel "De Heksenketel van Arnhem".

Toen hij zich in 1959 aangaf bij de politie bekende hij meteen en daardoor kwam hij in aanmerking voor de doodstraf. Toen zijn zaak echter voor de rechter kwam was de doodstraf afgeschaft en kreeg hij levenslang. Uiteindelijk heeft hij 9 jaar in de gevangenis gezeten en kwam hij wegens goed gedrag vrij.
Het zal wel geholpen hebben dat hij met zijn eerste schrijfsel een prijs heeft gewonnen en dat zijn boek Zeno voor bepaalde studenten het boek is om te lezen voor de studie.
Hij is na de slag in Nijmegen gefotografeerd en te zien op blz 687 Operation Market-Garden Then and Now.
Ik heb het boek niet omdat het teveel fictie in zit.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Plaats reactie