Duitsland onderzoekt verbod op herdruk Hitlers 'Mein Kampf"

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Paul Siemons
Lid
Berichten: 306
Lid geworden op: 03 apr 2004, 20:37

Duitsland onderzoekt verbod op herdruk Hitlers 'Mein Kampf"

Bericht door Paul Siemons »

Het in Duitsland verboden boek 'Mein Kampf' mag in 2016 opnieuw worden gedrukt, omdat dan het auteursrecht afloopt. De regering vreest voor imagoschade en - erger nog - een opleving van het nationaal-socialisme. Er wordt nu bekeken welke maatregelen er tegen de herdruk genomen kunnen worden, en daarvoor is contact met Israël gezocht. .

Tegen het einde van het jaar 2015 wordt Hitlers 'Mein Kampf', waarin de Duitse dictator zijn rassentheorie en antisemitisme ontvouwt, publiek domein, meldt Die Welt. Het auteursrecht, dat na de Tweede Wereldoorlog is opgeëist door de deelstaat Beieren, loopt op 1 januari van 2016 af - zeventig jaar na de dood van de auteur. Vanaf dan mag het in Duitsland opnieuw worden uitgegeven.

Verder: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buiten ... ampf.dhtml
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3733
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: Duitsland onderzoekt verbod op herdruk Hitlers 'Mein Kam

Bericht door Kugelblitz »

Ik denk dat het de beste zet in jaren is, om dit boek gewoon openbaar te maken en iedereen er lekker in te laten lezen die dat wil.
Met de kleinste moeite kun je Mein Kampf online vinden of desnoods ook een papieren exemplaar, dus degenen die het willen lezen hebben dat al lang gedaan. Om hierover contact met Israël te zoeken vind ik ook een slecht idee. Dat geeft maar weer aan hoe onderdanig Duitsland zich helaas opstelt tegenover de Joden en hoe bang het nog steeds is voor imago-schade. Duitsland heeft zichzelf voldoende bewezen de afgelopen 70 jaar, schud die historie toch van je af en ga weer eens vrij leven zonder onterecht schuldgevoel, want wat kan de huidige Duitser nou doen aan hetgeen zijn ouders en grootouders hebben gedaan?

Dat betekent niet dat alles maar vergeten en vergeven moet worden, maar er bestaat een verschil tussen herdenken en alert zijn en jezelf opvreten door een 'opgedrongen' en onterecht schuldgevoel. Het lijkt me dan ook duidelijk dat er een verbod komt op de herdruk van dit boek, aangezien ze er al zo'n probleem van maken en reken maar dat Israël wel iets bedenkt waardoor het opnieuw voor nog eens 100 jaar verboden kan worden en Duitsland voor nog eens 100 jaar niet op een gezonde manier met haar historie kan omgaan.

Wat een sukkels... Je zou haast gaan denken dat ze niet anders verdienen, door steeds maar weer hun kop in het zand te steken als er eens een kans verschijnt om schoon schip te maken. Het lijkt wel alsof ze gedoemd zijn tot het einde der tijden als nazi's door het leven te gaan, die elke moment weer opnieuw een greep naar de wereldheerschappij kunnen doen.

Groet, Kugel! :mrgreen:
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Plaats reactie