foto van HIWIS

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
jaapplender
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 feb 2016, 11:13

foto van HIWIS

Bericht door jaapplender »

Hallo,

Hier een foto genomen in september 1944, Muggelheim / Berlijn.
Te zien zijn een aantal (russen) HIWIS (hilfswilligen) in opleiding tot chauffeur, van 1 is de naam bekend (Acardy Kondrasjov), deze heeft later nog in Nederland gewerkt voor de repatrieringsdient van de USSR.

Misschien heeft iemand er wat aan.

Gr Jaap.

De foto plaatsen wil mij niet lukken, wie belang heeft bij de foto kan mij mailen en dan stuur ik deze (----)

edit Proos: e-mailadres weggehaald.
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8128
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Re: foto van HIWIS

Bericht door Proos »

Van Jaap (zie boven) via het contactformulier/e-mail twee foto's ontvangen die bij dit bericht horen. Hierbij plaats ik ze op zijn verzoek - voorzien van bijschriften - in navolging van het bovenstaande bericht.
IMG_0752.JPG
Deze foto is gemaakt op 10 sept.1944, te Muggelheim / Belijn. Een groep russen (hiwis) in opleiding tot chauffeur. De meest rechter persoon is Acardy Kondrasjov. Deze is begin 1945 in Nederland geplaatst. Na de bevrijding heeft deze man zich bezig gehouden met het repatrieren van achter willen te blijven russen. Ik zal nog een foto mailen van na mei 1945 waarop deze persoon te zien is als opsporingsabtenaar in dienst van de USSR.
IMG_0763.JPG
Deze foto in in Assen gemaakt na mei 1945, de man met de pet is Acardy Kondrasjov.
De vrouw is mijn moeder. De auto voerde een CD kenteken.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4830
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 51 keer
Ontvangen: 93 keer

Re: foto van HIWIS

Bericht door asjemenou »

Opmerkelijke foto's en bedankt voor het plaatsen. Bijzonder dat deze persoon Kondrashov het van Hiwi tot Sovjet opsporingsambtenaar heeft gebracht. Heb je zelf nog iets over de persoon in kwestie kunnen vinden?
Waarschijnlijk zal er vreemd opgekeken worden van de foto waarop Kondrachov in Sovjet uniform staat in Assen. Een foto van een Sovjet militair daarvan zou je eerder verwachten dat deze in een Oost-Europees land zou zijn genomen dan in Nederland. Daarom een korte uitleg.
In het najaar van 1944 besloten de Duitsers om in het noordoosten van Nederland verdedigingswerken aan te leggen. De zg. Frieslandriegel of Assener Stellungen. Voor het aanleggen van deze verdedigingswerken werden ook Sovjet-Russische krijgsgevangenen gebruikt. Zij werden ondergebracht in het strafkamp Port Natal.
Na de Duitse capitulatie wilden de Sovjets dat alle Sovjet onderdanen gerepatrieerd werden. Aan deze repatriëring hebben ook de geallieerden meegewerkt. Ondanks dat zij wisten dat velen van deze repatrianten niet veel goeds te verwachten hadden bij terugkomst in de Sovjet-Unie. Zij hadden immers het bevel van Stalin genegeerd om zich dood te vechten voor het Moederland. Sterker nog, ze waren in dienst geweest of hadden gewerkt voor de Duitse vijand.
Vele Sovjet krijgsgevangenen of dwangarbeiders probeerden zich te onttrekken aan deze terugkeer naar de Sovjet-Unie. Ze doken onder en werden daarbij soms geholpen door de lokale bevolking.
Zo kwam het dat er zich na de Duitse capitulatie in 1945 in Assen en omgeving Sovjet-Russische krijgsgevangenen ophielden. De Sovjets kregen hier lucht van en stuurden eigen mensen naar Assen om deze achterblijvers op te sporen. Deze Sovjet opsporingsambtenaren werden daarbij geholpen door de Nederlandse politie. Waarschijnlijk was Kondrashov één van deze Sovjet opsporingsambtenaren. In totaal zijn er ruim 14.000 Sovjet onderdanen vanuit Nederland gerepatrieerd naar de Sovjet-Unie.
Wat er van deze terugkerende Sovjet onderdanen is geworden daarvan is bijna niets bekend.

Op 4 mei 2014 besteedde omroep Max aandacht aan deze vergeten Sovjet-Russische krijgsgevangenen. Zie, http://www.npo.nl/de-russen-van-assen-e ... W_00798283 .
Onlangs wijdde het NPO-programma "Andere Tijden" een uitzending aan soortgelijke lotgevallen, die van de Russische oorlogsbruiden in Nederland. Zie; http://www.npo.nl/andere-tijden/13-02-2 ... ON_1250553 .
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
hansje
Lid
Berichten: 54
Lid geworden op: 23 jan 2016, 12:26

Re: foto van HIWIS

Bericht door hansje »

Heel mooie foto,s Jaap en behoorlijk persoonlijk zo met je moeder erop.
asjemenou een pracht van een aanvulling en heel leerzaam .
Plaats reactie