"Aanstaande vrijdag, 15 april komt de redactie van KIJK met een speciale editie over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Zestig jaar na dato blijkt deze periode van de geschiedenis nog steeds verrassende artikelen te kunnen opleveren. Bijgaand de cover en de inhoud van deze speciale uitgave, die voor € 4,35 te koop is op 4.000 verkooppunten van tijdschriften."
Overzichtje van de inhoud:
En zo gaat de voorkant eruit zien.Toevalstreffer
De foto van zes mariniers die op 23 februari 1945 een Amerikaanse vlag op het eiland Iwo Jima planten, is even beroemd als omstreden.
Me 262 - Hitlers wondervliegtuig
In de eindfase van de tweede wereldoorlog schermde de Duitse propaganda met ‘wonderwapens’ die de strijd alsnog in het voordeel van het Derde Rijk zouden beslissen. De Messerschmitt Me 262 had alles in zich om zo’n wapen te worden.
1945 in boeken, games, dvd’s en sites
Van de SS tot en met ‘Call Of Duty’ en van ‘Der Untergang’ tot en met Nederlandse verzetskranten: WO2 blijft een inspiratiebron voor schrijvers, game-makers, regisseurs en site-bouwers.
Operatie Luchtkasteel
De geallieerde inlichtingendiensten waren in het voorjaar van 1945 geobsedeerd door het idee dat de nazi’s in de bergen van Zuid-Duitsland en Oostenrijk een ‘Alpenfort’ hadden.
1945 van maand tot maand
De belangrijkste gebeurtenissen van het laatste oorlogsjaar chronologisch gerangschikt.
De val van Berlijn
Toen de Amerikanen en de Engelsen in maart 1945 plotseling de Rijn overstaken, begon de Russische leider Stalin haast te maken met de verovering van Berlijn. Het zou 80.000 soldaten van het Rode Leger alsnog het leven kosten.
Infographic
De opmars van het Russische leger leidde in Midden-Europa tot een volksverhuizing. Twaalf miljoen Duitse burgers sloegen op de vlucht of werden verdreven.
SPAM - Overwinning uit blik
Noodgedwongen aten Amerikaanse soldaten tijdens de tweede wereldoorlog vaak driemaal per dag ingeblikt varkensvlees. En in hun spoor veroverde het ‘miracle meat’ uit Minnesota de wereld.
De geboorte van de atoombom
In augustus 1945 verwoestten twee atoombommen de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De bouw van ‘Little Boy’ en ‘Fat Man’ was een enorm gevecht tegen de tijd en de elementen.
Het nieuwe Nederland van koningin Wilhelmina
Nog voordat de oorlog in Nederland goed en wel voorbij was, stonden politici, verzetslieden, militairen én de koningin te dringen om het land flink te reorganiseren. Alles moest anders na 1945.
De laatste U-boot
Op het moment van de Duitse capitulatie lag de onderzeeboot U-853 voor de Amerikaanse kust. Het bevel om de strijd te staken, werd niet ontvangen. Of genegeerd. Een noodlottige confrontatie was het gevolg.
Infographic
In 1945 kon de balans van het aantal slachtoffers opgemaakt worden. De tweede wereldoorlog in keiharde cijfers.
Uitvindingen van WO2
Atoomenergie en het straalvliegtuig zijn misschien de bekendste voorbeelden, maar de tweede wereldoorlog heeft nog veel meer uitvindingen voortgebracht die ook na 1945 een grote rol bleven spelen.
De schaduwoorlog
Uit de puinhopen van 1945 verrees een nieuwe wereld. Eentje waarin de voormalige bondgenoten Amerika en Rusland tot de tanden gewapend tegenover elkaar stonden. De ‘koude oorlog’ was uitgebroken.
Zelfmoordmissie voor superslagschip
De Yamato was het grootste slagschip aller tijden. Het moest de Japanse marine onoverwinnelijk maken. In april 1945 werd het met 2500 man aan boord bij een volstrekt zinloze actie opgeofferd.
Misschien is het wat, geen idee, maar wilde het dan toch hier wel vermelden.