Ontwerper VW logo.

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Frankie
Lid
Berichten: 422
Lid geworden op: 29 dec 2004, 00:34
Locatie: Holland
Contacteer:

Ontwerper VW logo.

Bericht door Frankie »

VW logo geclaimd

De 86-jarige Oosterijker Nikolai Borg claimt de ontwerper te zijn van 't VW-logo. Destijds werkte hij voor het naziregime. Hoewel hij geen schetsen meer heeft, is er als bewijs wel een brief met daarin de opdracht. De zaak komt voor de rechter.

Dit las ik in Autoweek nr.23. Ik vond het wel een leuk stukje. Is er iemand die hier meer vanaf weet?

Frank.
LEST WE FORGET !
Gebruikersavatar
Bert-Jan
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 nov 2004, 23:51
Locatie: Diepenheim
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 14 keer

Bericht door Bert-Jan »

Is die man niet een beetje te laat ??
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

bertjan schreef:Is die man niet een beetje te laat ??
Niemand is te laat om geld te vragen.
Mocht hij deze rechtzaak winnen, dan is het flink ontvangen voor deze mijnheer. Als deze brief zijn enige bewijs is, dan heb ik het idee dat hij vrij zwak staat in het proces.
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Ach ja, hij heeft hetvolgende dus verzonnen;

Afbeelding

Nu ziet het er zo uit;

Afbeelding

't Is jammer voor de beste man dat hij destijds vergeten is te vragen of hij ook z'n aandeel mocht hebben in het exploiteren van zijn logo, om daar nu nog mee te komen is vrij laat, daar had hij eerder (zo'n 60+ jaar) aan moeten denken.

Daar komt volgens mij bij dat een document met daarin de opdracht tot ontwerpen een nogal fragiele basis is om een miljoenenconcern mee aan te klagen. Wie zegt immers dat zijn ontwerp het uiteindelijke logo is geworden. Voor hetzelfde geldt heeft hij de opdracht gekregen en kwam hij met dit op de proppen;

Afbeelding
Вместе мы непобедимы
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Inderdaad Zhukov, sterk punt: een opdracht tot ontwerpen kan vanalles zijn. Van een algemene opdracht "maak een logo", tot een zeer gedetailleerde omschrijving van het te ontwikkelen logo.

In geval van dat laatste ligt de oorsponkelijkheid bij de opdrachtgever en moet meneer gezien worden als een soort aannemer en geen architect van het werk. Maar is het te algemeen, dan kan hij waarschijnlijk niet bewijzen dat het om hét VW-logo gaat. Een omschrijving er tussenin doet echter wonderen. De rechter bepaalt per geval in hoeverre de opdracht bepalend was voor de creatie, maar doorgaans moet de opdracht zeer sluitend geweest zijn wil de rechter geen oorspronkelijkheid toekennen aan de ontwerper. Als ik iemand een opdracht geef een rode bol te maken, dan heeft die persoon nog altijd zelf de afmetingen voor het kiezen en er zijn ook vele kleuren rood mogelijk. En misschien plaatst hij de rode bol wel op een sokkel, etc. etc. etc.

Interessant zal zijn of meneer in dienst was bij een of andere organisatie of bedrijf toen hij het logo vervaardigde. Er staat iets over het naziregime in de quote, maar dat kan ook al een vorm van "Volkswagen" geweest zijn. Of wellicht is de afdeling waar hij gewerkt heeft overgegaan in Volkswagen. Dat moet allemaal na te zoeken zijn. Wanneer hij als werknemer de opdracht kreeg heeft hij zeer waarschijnlijk geen rechten op het werk, tenzij het specifiek in zijn arbeidsovereenkomst staat. Ook wanneer je normale werkzaamheden afgeweken hebben zal dat niet echt veel uitmaken, aangezien hij de opdracht accepteerde, dat staat in dit geval dan zelfs op papier. Het hele verhaal gaat natuurlijk niet op wanneer hij 't buiten de tijd van de baas, als freelancer of eigen bedrijf gemaakt heeft.

Normaal gesproken maakt het echter wel uit of je werkzaamheden lijken op datgene wat in de arbeidsovereenkomst omschreven staat. Als je als parkeerwachter in de tijd van de baas een boek schrijft, is het gewoon jouw intellectuele eigendom, maar maak je als grafisch ontwerper een logo in de tijd van de baas, dan is dat logo niet van jou.

Wanneer hij als freelancer de opdracht kreeg, dan liggen de rechten bij Borg, maar alleen indien er geen auteursrechten zijn overgedragen of een licentie is afgegeven voor het gebruik van het logo door Volkswagen. Misschien heeft VW nog zoiets ergens in de archieven liggen.

We weten maar weinig van de zaak en kleine dingetjes maken veel uit, dus het is niet te zeggen of meneer Borg een kans maakt. Misschien doet het 't niet voor het geld, maar voor de eer, ook dat zou nog kunnen. Wie zal het zeggen :)

Laat is hij misschien, maar juridisch gezien valt het wel mee. Zijn familie kan klooien tot 70 jaar na de dood van de man (post mortem auctoris).
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Bert-Jan
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 nov 2004, 23:51
Locatie: Diepenheim
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 14 keer

Bericht door Bert-Jan »

De ontwerper van het nike logo kreeg 35 dollar.

als die het wat beter had aan gepakt had die ook never nooit mer hoefen werken.
verellen
Lid
Berichten: 256
Lid geworden op: 26 sep 2004, 14:25
Locatie: geel

Bericht door verellen »

Ja, maar dat weet je natuurlijk nooit hé. Ik begrijp wel dat logo-ontwerpers geen aandeel vragen op elk product waarvoor ze een logo maken. Ze krijgen een opdracht, maken een logo en ontvangen het geld ervoor. Ze houden zich niet bezig met: stel dat dit een product wordt dat gaat aanslagen...
(Ik weet niet of het altijd zo is, maar ik denk dat het zo meestal wel gebeurt)
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

bertjan schreef:De ontwerper van het nike logo kreeg 35 dollar.

als die het wat beter had aan gepakt had die ook never nooit mer hoefen werken.
Als hij had geprobeert het beter aan te pakken had hij die 35 dollar ook op zijn buik kunnen schrijven. Dan had Nike gewoon een ander logo laten ontwerpen..
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
pionier
Lid
Berichten: 2104
Lid geworden op: 22 jun 2005, 20:49

Bericht door pionier »

Ze betalen die man wel wat. Hij krijgt vast en zeker aangezien hij het 60 jaar geleden heeft ontworpen 2 reichsmark.

60 jaar geleden en bijna aan je einde en nog zeure...
Plaats reactie