copyright op wo2 foto's

Forumonderdeel m.b.t. afbeeldingen uit de Tweede Wereldoorlog
Plaats reactie
Gebruikersavatar
broeloe
Lid
Berichten: 175
Lid geworden op: 29 mar 2005, 17:46

copyright op wo2 foto's

Bericht door broeloe »

Hoe zit dat nu met copyright op WO2 fotoos?
neem bijvoorbeeld deze link:
http://www.axishistory.com/index.php?id=4428

De maker van deze site heeft op iedere foto een copyright geplaatst..
maar veel van de fotoos komen op verschillende websites voor.

Is er ook een site met wo2 fotoos die copyright vrij zijn?
Wie vrede wil bereidt zich voor op oorlog
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

Dat lijkt me geen copyright... net zoals op de gallery van wo2.nl staat er een watermerk, dit staat er alleen om aan te geven waar de afbeeldingen oorspronkelijk zijn gehost, omdat afbeeldingen ruimte is beslag nemen en ruimte op internet kost geld, dus eigenlijk een beetje reclame :)
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
Charly1975
Lid
Berichten: 3211
Lid geworden op: 30 jan 2006, 16:09
Locatie: Betuwe

Bericht door Charly1975 »

Er staat ook bij de foto's vermeld wie de eigenaar is van de foto's.
We're fools to make war
On our brothers in arms


(Mark Knopfler/Dire Straits - Brothers in Arms)
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Het merken van je foto's om je bandbreedte te beschermen gebeurt veel, al dan niet met copyright (©) melding. Eigenlijk stel je dan dus dat het jouw foto is, wat bijvoorbeeld op de WO2 Gallery niet zo is en waar je dus juridische problemen mee kunt krijgen.

Veel foto's zijn verder vrij te gebruiken, zoals vele overheidsfoto's (uit Signal enzo) foto's uit het publieke domein (waar Wikipedia bijvoorbeeld veel gebruik van maakt) en foto's uit de Sovjet-Unie van voor 1973.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4802
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 47 keer
Ontvangen: 90 keer

Copyright

Bericht door asjemenou »

In principe rust er op elke WOII foto een copyright. Of ze nu uit een blad (Signal o.i.d.) gekopieerd zijn of niet. Ze zijn immers gemaakt door beroepsfotografen, al dan niet in dienst van één of andere leger persdienst. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het omvangrijke fotoarchief van het Britse Imperial War Museum (IWM). Deze foto's zijn allemaal auteurrechtelijk beschermd. Of ze nu in een blad staan afgedrukt of niet, zij hebben het auteursrecht er op.
Ook de Sovjet foto's van voor 1973 zijn inmiddels copyright beschermd. Ook in Rusland heeft men de term copyright ontdekt. Dat het voor een Rus moeilijker is om z'n copyright te beschermen komt omdat Rusland nog steeds geen lid is van de Wereld Handels Organisatie. Dit willen ze echter wel maar dan zal de Russische overheid toch meer moeten doen aan de illegale kopieerhandel in muziek CD's, computerspellen e.d. in haar eigen land.
Copyright kan je alleen claimen als je je patent (foto's bijvoorbeeld) ook juridisch hebt vastgelegd. Heb je dit niet dan heb je geen poot om op te staan als iemand je geplaatste foto op het Internet gebruikt voor zijn of haar doeleinden.
Ook kan je geen copyright claimen aan een afbeelding in een uitgave van bijvoorbeeld een Signal of War Illustrated die je toevallig in je verzameling hebt. Deze bladen/foto's zijn vast nog wel door één of andere uitgeverij auteurrechtelijk beschermd.
Ook heb je geen copyright op de gekochte originele WOII zwart/wit foto in je verzameling. Zolang je het originele negatief en het juridisch vastgelegde copyright er niet van hebt kan je het ook niet claimen. Als je zo'n foto toch op je website wilt zetten en je wilt niet dat een ander je foto download voorzie hem dan van een watermerk zo dat hij minder interessant is om te downloaden. Bijvoorbeeld door je e-mailadres er op vermelden.
Nu zal één of andere uitgeverij o.i.d. je niet meteen aanklagen als je toch een foto van hen op je website plaatst. Zeker niet als je hem ook niet gebruikt vanuit één of ander winstoogmerk maar ze kunnen je wel verzoeken om de foto te verwijderen. Het kan best zijn dat de persoon die de foto's op Axishistory heeft geplaatst toestemming heeft gevraagd aan de auteur om de foto's te mogen plaatsen.
Plaats reactie