Diaserie van Lenin (Sovjet impressionisme)

Forumonderdeel m.b.t. afbeeldingen uit de Tweede Wereldoorlog
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4804
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 47 keer
Ontvangen: 90 keer

Diaserie van Lenin (Sovjet impressionisme)

Bericht door asjemenou »

Een diaserie over Lenin (Vladimir Iljitsj Oeljanov). Jaren geleden ooit eens meegenomen uit Rusland, nog ten tijde van de Sovjet Unie. Ik kwam de serie onlangs weer eens tegen en heb er enkele van gedigitaliseerd. De kwaliteit van de dia's is niet echt super maar met een beetje photoshoppen valt er nog wel iets van te maken. De roze gloed op sommige afbeeldingen is een gevolg van wat ik denk een slechte kwaliteit diafilm. Bij de dia's behoort een boekje waarin het één en ander over de dia's wordt verteld. De uitleg, in 4 talen, is nogal saai en de opzet van dit boekje met de bijbehorende dia's is vast bedoelt om het gedachtegoed van Lenin te verspreiden.

Afbeelding

Lenin in zijn kantoor in het Kremlin, 1918. Lenin leest de Pravda, de spreekbuis van de communistische partij.

Afbeelding

Lenin spreekt een menigte toe op het Rode plein, 7 november 1918. De eerste herdenking van de Oktoberrevolutie, welke een jaar daarvoor plaats vond.

Afbeelding

Lenin in het presidium van het eerste congres van de Comintern, 1919.

Afbeelding

Lenin bij de parade van troepen voor de algemene militaire training "Vsevobutsch" op het Rode plein, 1919.

Afbeelding

Lenin spreekt soldaten toe die vertrekken naar het front, 1920. In het begeleidende boekje staat o.a. deze tekst vermeld; 5 mei 1920 op het Theater plein in Moskou, Lenin spreekt soldaten van het Rode leger toe die vertrekken naar het Poolse front. "Onthoud kameraden" zegt Lenin "dat wij geen ruzie hebben met de Poolse boeren en arbeiders; wij erkennen de Poolse onafhankelijkheid en de Poolse (volks) republiek, en dat zullen we blijven doen... Laat met je houding zien aan de Polen dat jullie soldaten zijn van een arbeiders en boeren republiek, en dat jullie niet komen als agressors maar als bevrijders." Hoezeer de Sovjets als bevrijders kwamen zouden de Polen in de toekomst nog wel ondervinden!

Afbeelding

Lenin spreekt tijdens het congres van de Comintern, 1920.

Afbeelding

Lenin met een delegatie van het derde congres van de Komsomol, 1920. Geschilderd in typische Sovjet stijl (The Leningrad school) door Piotr Belousov.

Afbeelding

Lenin voor de kaart van het GOELRO plan, 1920. Het GOELRO plan hield in om de gehele Sovjet Unie te voorzien van een elektrisch stroomnetwerk. Ook dit schilderij is weer geschilderd in typische Sovjet stijl (L. Schmatko). Een leuk detail is de Budionovka op de stoel. Dit hoofddeksel dankt z'n bijnaam aan de bolsjewistische cavalerieheld Semyon Budenny. Dit hoofddeksel werd echter al ontworpen en ingevoerd voor de lijftroepen van de laatste Russische tsaar Nicolaas II. Eigenlijk is dit hoofddeksel dus een flinke smet op dit Sovjet schilderij!

Afbeelding

Lenin in Gorki, 1922. In dit jaar werd Lenin getroffen door een beroerte waarvan hij echter herstelde. Er zouden er nog meerdere volgen. Uiteindelijk stierf hij op 21 januari 1924 in Gorki.

Afbeelding

Een expositie in één van de hallen van het V.I. Lenin museum. Ik weet niet zeker of dat hiermee het Centrale Lenin Museum in Moskou wordt bedoelt. Dit wordt namelijk niet in de tekst vermeld. De tekst vermeld wel dat Lenins idealogie het bezit is geworden van meer dan honderd miljoen mensen over de gehele wereld. Zijn revolutionaire werk zou in meer dan 117 talen gepubliceerd zijn. Waarschijnlijk staat de wereldbol op de dia hier dan symbool voor.
Of er vandaag de dag nog zoveel mensen in Lenins idealogie geloven, betwijfel ik. Inmiddels heeft men zelfs in Rusland zijn politieke ideeën afgezworen. Een leuk detail aan deze dia is ook weer de typische Sovjet schilderkunst, boven de boekenkasten. Het was een kunstvorm die je destijds overal in de voormalige Sovjet Unie en de satellietstaten tegenkwam.
Laatst gewijzigd door asjemenou op 22 jun 2007, 00:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Charly1975
Lid
Berichten: 3211
Lid geworden op: 30 jan 2006, 16:09
Locatie: Betuwe

Bericht door Charly1975 »

Mooie dia's.

Ik heb een keer op de tv iets gezien over het bewerken van foto's door de Russen ten tijde van Lenin en Stalin. Op het origineel staan dan nog wat mensen die later zijn 'verdwenen' .... zowel van de foto als van de aardbodem.

Dit zal je wellicht bekend voorkomen. Zo ja..heb je misschien hier voorbeelden van die je wilt delen ?
We're fools to make war
On our brothers in arms


(Mark Knopfler/Dire Straits - Brothers in Arms)
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4804
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 47 keer
Ontvangen: 90 keer

Fotomanipulatie

Bericht door asjemenou »

De Sovjets hebben genoeg foto's gemanipuleerd of foto's juist met opzet uit de publiciteit gehouden. Al denk ik wel dat zij niet de enige zijn die dit hebben gedaan. Tenslotte hangt geen één regering/regime graag de vuile was buiten. Maar goed de vraag ging over fotomanipulatie ten tijde van het Sovjet regime. Misschien is deze overbekende foto daar wel een heel duidelijk voorbeeld van. Ook al heeft deze foto dan niet direct iets met Lenin te maken.

Afbeelding

Over deze foto alleen al kan een boek geschreven worden. De bovenste foto is de officiële foto zoals deze door het Sovjet persbureau TASS werd gepubliceerd. Op de oorspronkelijke foto bleek dat één van de soldaten om beide polsen een horloge droeg. Hier waren de Sovjets niet zo blij mee. Zo zou de wereld het idee kunnen krijgen dat er zich onder de soldaten van het Rode leger plunderaars bevonden. De fotograaf Jevgeni Chaldej, die deze foto maakte, werd dan ook opgedragen om het horloge om de rechterpols weg te retoucheren.

Afbeelding

Eén van de ongecensureerde foto's die uit dezelfde serie komt.

Afbeelding

Deelvergroting van de ongecensureerde foto waarop duidelijk te zien is dat de soldaat om beide polsen een horloge draagt.
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Een andere bekende bewerking is die van onderstaande foto met Nikolai Ivanovitsj Jezjov erop. Hij was Volkscommissaris van Binnenlandse Zaken (het hoofd van de NKVD) en en werd in 1940 omgebracht tijdens de Grote Zuivering. Opmerkelijk genoeg had hij zelf ook toegezien op de executies van talloze vijanden en was hij een naaste medewerker van Stalin. In 1938 kwam hij in diskrediet nadat Stalin en Molotov kritiek op zijn werkwijze hadden geuit. Langzaamaan verloor hij macht en in 1938 werd Jezjov als hoofd van de NKVD opgevolgd door Beria. In 1939 raakte Jezjov zijn laatste posten kwijt en in april werd hij gearresteerd. In februari 1940 werd hij geëxecuteerd. De kleine Jezjov had als bijnamen 'De Gifdwerg' en 'De Bloeddwerg'.

De onderstaande foto is gemaakt op het Moskou-Volga-Kanaal. Jezjov staat helemaal rechts, met Stalin aan zijn rechterhand, en aan diens rechterhand Molotov.

Afbeelding
Afbeelding
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
Rick..
Lid
Berichten: 50
Lid geworden op: 02 jun 2007, 12:31
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Rick.. »

Ik vraag me af hoe ze dat toen deden?
Aangezien je in die tijd geen photoshop had ofzo..
Gezocht : Bidprentjes van Geallieerde of As Troepen.
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Door een ander beeld er boven op te leggen.. je kon toen ook al van alles. Mijn opa was fotograaf en die heeft thuis nog een 'gephotoshopte' foto uit de oorlog, een neerstortend vliegtuig waar de piloot er met een parachute onderhangt. De parachute+piloot heeft hij er zelf ingezet.
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
mannerheim
Lid
Berichten: 910
Lid geworden op: 01 jan 2007, 14:54
Locatie: Limburg-Noord

Bericht door mannerheim »

In Stalins tijd kwamen dit soort dingen regelmatig voor, maar van Lenin kan ik me er maar 1 herrineren, die van die toespraak, hebben jullie meer voorbeelden?
Audemus Jura Nostra Defendere
I Wish I was in Dixie, Hooray! Hooray!
Oi maamme, Suomi, synnyinmaa!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4804
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 47 keer
Ontvangen: 90 keer

Fotomanipulatie II

Bericht door asjemenou »

Rick.. schreef:Ik vraag me af hoe ze dat toen deden?
Aangezien je in die tijd geen photoshop had ofzo..
Het is net wat Wouter schrijft; in de analoge fotografie kon ook veel. In het geval van Auke's voorbeeld werd er dus inderdaad een stuk van het fotopapier niet belicht en werd er een ander stuk van een foto inbelicht. Dit noem je het zg. "inbelichten". Op zich is dit best wel een kundig werkje en werd dus in een donkere kamer gedaan. Wanneer er dan meerdere foto's van gemaakt moesten worden dan reproduceerde men deze aangepaste foto zodat men van deze foto weer een negatief had. Auke's voorbeeld van Sovjet fotomanipulatie is inderdaad wel een heel mooi voorbeeld. Er zullen er vast wel meerdere zijn maar ik kan mij even geen ander voorbeeld voor de geest halen.

Afbeelding

Over deze foto heb ik ook een beetje mijn twijfels. Wanneer je kijkt naar de schaduwen op de schouders van de mensen op de achtergrond dan zie je dat deze langer zijn dan de schaduw op de schouder van Lenin. Verder zie ik wat contrastverschil tussen Lenin en de achtergrond. Dat de voorste mensen wat opkijken, kan zijn omdat ze naar de fotograaf kijken.
Rednas
Lid
Berichten: 1147
Lid geworden op: 17 jul 2006, 16:39

Bericht door Rednas »

Ik heb ook een keer een foto gezien van Stalin met een hele grote groep mensen, in de geretoucheerde foto waren er 2 mensen op de achtergrond weg (vermoord tijdens de zuiveringen als ik het goed heb).

@ asjemenou: Wat bedoel je met de typische sovjet stijl (bij de schilderijen)?
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

De laatste foto die je post asjemenou lijjkt er inderdaad goed bewerkt uit te zien, volgens mij is er ook enig verschil in contrast.
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
Rick..
Lid
Berichten: 50
Lid geworden op: 02 jun 2007, 12:31
Locatie: Apeldoorn

Bericht door Rick.. »

Oh ok.. dat wist ik niet, dat dat toen al mogelijk was :P

Wat ik wel weet is dat toen Stalin het Rode leger toesprak op het Rode plein af en toe een close-up werd gemaakt van Stalin.
Maar dat kan niet omdat de camera mannen niet zo dicht mochten komen bij Stalin.
Achteraf heeft stalin zijn toespraak opnieuw gedaan in de studio omdat je aan de Soldaten kon zien dat je zegmaar de sigarettenrook van de kou uit de soldaten's mond kwam terwijl uit Stalins adem geen rook kwam, hij stond lekker in de studio :P

Allemaal van dat soort geinige maar toch knullige dingen van de Sovjets :)
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4804
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 47 keer
Ontvangen: 90 keer

Sovjet impressionisme

Bericht door asjemenou »

Rednas schreef:@ asjemenou: Wat bedoel je met de typische sovjet stijl (bij de schilderijen)?
Wat ik met de typische "Sovjet stijl" bedoel is een soort kunstvorm die je destijds veel in de voormalige Sovjet Unie en haar satellietstaten tegenkwam. Ik heb eens op het Internet gezocht naar voorbeelden etc. en ik denk dat men deze kunstvorm Sovjet impressionisme of Socialistisch realisme noemt. Zoals gezegd, je kwam deze kunstvorm daar echt overal tegen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de metrostations in Moskou. Deze werden niet voor niets "paleizen van het volk" genoemd. Je zag het ook op scholen, hotels, bankbiljetten, postzegels noem maar op. Mensen die ooit eens in een (ex) communistisch land zijn geweest weten ongetwijfeld wat ik bedoel. Het is een soort afgebeelde verheerlijking van de socialistische staat.

Afbeelding

Schilderij van E. Kartov. Dit schilderij probeert de (afgedwongen) eenheid van de verschillende volkeren van de Sovjet Unie weer te geven

Afbeelding

Een tekening van de Georgische schilder I. Toidze. Hierop portretteert hij Stalin op een bijeenkomst in 1941 bij gelegenheid van de 24e verjaardag van de oktoberrevolutie. Achter Stalin een aantal andere Sovjetleiders, onder wie Beria, Mikojan, Molotov en Malenkov. Tevens is er een borstbeeld van Lenin te zien. Op deze tekening wordt Stalin afgebeeld als een vastberaden leider, het middelpunt van deze bijeenkomst. Hij komt bijna goddelijk over. De aanwezigen zijn vol aandacht voor wat Stalin te zeggen heeft. De werkelijkheid was wel een beetje anders. Het is algemeen bekend of wat voor een "leider" Stalin in werkelijkheid was.

Afbeelding

Een voorbeeld van Sovjet impressionisme uit een Sovjet satellietstaat. Een 5 Leva bankbiljet uit de voormalige Volksrepubliek Bulgarije. Vaak waren deze bankbiljetten versiert met hamers en sikkels en hadden ze ook vaak afbeeldingen van fabrieken, werkende arbeiders of boeren.
Gebruikersavatar
Simon
Lid
Berichten: 2823
Lid geworden op: 24 dec 2003, 17:58

Bericht door Simon »

Hier zitten een aantal zeldzame beelden tussen precies!
Retoucheren bestaat als sinds de fotografie bestaat.
In de donkere kamer kan men alles doen wat er met photoshop kan.
Alleen duurt het langer...

Nog eentje, van politiek belang is trotsky (een revolutionair) weggeretoucheerd
Afbeelding

Afbeelding

edit: er bestaat nog steeds twijfel over...
You can bomb the world in to pieces, but you can't bomb it into peace
Gebruikersavatar
viny
Lid
Berichten: 1730
Lid geworden op: 05 sep 2006, 16:55

Bericht door viny »

Super mooi allemaal!
'War is delightful for those who have not experienced it'
Gebruikersavatar
mannerheim
Lid
Berichten: 910
Lid geworden op: 01 jan 2007, 14:54
Locatie: Limburg-Noord

Bericht door mannerheim »

@ Asjemenou. Precies, dat is nou typische Soviet-kunst.

Dit soort dingen:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Audemus Jura Nostra Defendere
I Wish I was in Dixie, Hooray! Hooray!
Oi maamme, Suomi, synnyinmaa!
Plaats reactie