
Lenin in zijn kantoor in het Kremlin, 1918. Lenin leest de Pravda, de spreekbuis van de communistische partij.

Lenin spreekt een menigte toe op het Rode plein, 7 november 1918. De eerste herdenking van de Oktoberrevolutie, welke een jaar daarvoor plaats vond.

Lenin in het presidium van het eerste congres van de Comintern, 1919.

Lenin bij de parade van troepen voor de algemene militaire training "Vsevobutsch" op het Rode plein, 1919.

Lenin spreekt soldaten toe die vertrekken naar het front, 1920. In het begeleidende boekje staat o.a. deze tekst vermeld; 5 mei 1920 op het Theater plein in Moskou, Lenin spreekt soldaten van het Rode leger toe die vertrekken naar het Poolse front. "Onthoud kameraden" zegt Lenin "dat wij geen ruzie hebben met de Poolse boeren en arbeiders; wij erkennen de Poolse onafhankelijkheid en de Poolse (volks) republiek, en dat zullen we blijven doen... Laat met je houding zien aan de Polen dat jullie soldaten zijn van een arbeiders en boeren republiek, en dat jullie niet komen als agressors maar als bevrijders." Hoezeer de Sovjets als bevrijders kwamen zouden de Polen in de toekomst nog wel ondervinden!

Lenin spreekt tijdens het congres van de Comintern, 1920.

Lenin met een delegatie van het derde congres van de Komsomol, 1920. Geschilderd in typische Sovjet stijl (The Leningrad school) door Piotr Belousov.

Lenin voor de kaart van het GOELRO plan, 1920. Het GOELRO plan hield in om de gehele Sovjet Unie te voorzien van een elektrisch stroomnetwerk. Ook dit schilderij is weer geschilderd in typische Sovjet stijl (L. Schmatko). Een leuk detail is de Budionovka op de stoel. Dit hoofddeksel dankt z'n bijnaam aan de bolsjewistische cavalerieheld Semyon Budenny. Dit hoofddeksel werd echter al ontworpen en ingevoerd voor de lijftroepen van de laatste Russische tsaar Nicolaas II. Eigenlijk is dit hoofddeksel dus een flinke smet op dit Sovjet schilderij!

Lenin in Gorki, 1922. In dit jaar werd Lenin getroffen door een beroerte waarvan hij echter herstelde. Er zouden er nog meerdere volgen. Uiteindelijk stierf hij op 21 januari 1924 in Gorki.

Een expositie in één van de hallen van het V.I. Lenin museum. Ik weet niet zeker of dat hiermee het Centrale Lenin Museum in Moskou wordt bedoelt. Dit wordt namelijk niet in de tekst vermeld. De tekst vermeld wel dat Lenins idealogie het bezit is geworden van meer dan honderd miljoen mensen over de gehele wereld. Zijn revolutionaire werk zou in meer dan 117 talen gepubliceerd zijn. Waarschijnlijk staat de wereldbol op de dia hier dan symbool voor.
Of er vandaag de dag nog zoveel mensen in Lenins idealogie geloven, betwijfel ik. Inmiddels heeft men zelfs in Rusland zijn politieke ideeën afgezworen. Een leuk detail aan deze dia is ook weer de typische Sovjet schilderkunst, boven de boekenkasten. Het was een kunstvorm die je destijds overal in de voormalige Sovjet Unie en de satellietstaten tegenkwam.