ANZAC WEEKEND: 4 tot 7 oktober 2007

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Gebruikersavatar
TonyWOI
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 feb 2007, 17:28
Locatie: Wijtschate

ANZAC WEEKEND: 4 tot 7 oktober 2007

Bericht door TonyWOI »

ANZAC WEEKEND: 4 tot 7 oktober 2007

Midden september 1917 werd het Australian en New Zealand Army Corps (ANZAC) naar Vlaanderen gehaald voor de verovering van Passendale. Op 4 oktober zorgden de Nieuw- Zeelanders voor een doorbraak op ’s Graventafel, terwijl de Australiërs het huidige Tyne Cot Cemetery innamen. Op 9 oktober probeerden Britse troepen tevergeefs verder vooruit te komen, opnieuw gevolgd door het ANZAC op 12 oktober. In deze bloedige gevechten verloren de Kiwi’s in minder dan vier uur tijd 2700 soldaten, wat een enorm hoge tol was voor het nog jonge Nieuw- Zeeland. Ter nagedachtenis van de ANZAC- troepen die hier in september en oktober 1917 een bloedige strijd geleverd hebben, organiseren we van 4 tot 7 oktober een speciaal ANZAC Weekend.

WEEKENDPROGRAMMA

Donderdag 4 oktober

* 10.00 uur: plechtigheid aan het Monument voor Nieuw- Zeeland op ’s Graventafel.
* 11.00 uur: ANZAC- plechtigheid voor de gevallen Australiërs en Nieuw- Zeelanders op het Tyne Cot Cemetery.

* 15.00 uur: in de namiddag volgt nog de bijzetting van de stoffelijke resten van vijf Australische soldaten op het Buttes New British Cemetery. Deze werden in september 2006 gevonden op de Westhoek in Zonnebeke en zullen nu herbegraven worden.


Zaterdag 6 oktober

* 09.30 uur: Themawandeling over de Nieuw- Zeelanders. Men maakt een tocht doorheen het slagveld van 4 en 12 oktober in de voetsporen van de Nieuw-Zeelandse divisies. De wandeling start aan de Oude Kaasmakerij in Passendale en de deelname is gratis.

* 10.00 uur tot 18.00 uur: ANZAC living history evenement. U kan ooggetuige zijn van de aankomst van een meerdaagse ANZAC walk, gevolgd door een historische evocatie. De living history heeft plaats aan de Oude Kaasmakerij in Passendale en is ook gratis te bezichtigen.

* 20.00 uur: Dubbeloptreden van Aboriginals en Maori, bestaande uit een uniek concert met autochtone muziek uit Australië en Nieuw- Zeeland. Spektakel gegarandeerd! Het dubbeloptreden vindt plaats in het Kasteeldomein van Zonnebeke. Kaarten zijn verkrijgbaar in VVK: 5 € / p.p. of aan de deur: 7,5 € / p.p.


Zondag 7 oktober

* 9.30 uur: Themawandeling over de Australiërs. Bestaat uit een geleide wandeling langs de oude spoorwegbedding Ieper – Roeselare, in navolging van de 3de Australische Divisie. Er wordt verzameld aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, vanwaar men dan op pad gaat. De deelname aan de wandeling is gratis.

* 10.00 uur tot 18.00 uur: ANZAC living history event. Re-enactors geven het beste van zichzelf tijdens een historische 1917 evocatie. Alles speelt zich af aan de Oude Kaasmakerij in Passendale en is gratis te volgen.

* 15.00 uur: Rugby match in herinnering aan Sergeant David Gallaher. Hij was kapitein van de ‘All Blacks’ (het nationale rugbyteam van Nieuw- Zeeland) en sneuvelde in de Slag van 4 oktober. Toegang is gratis.


Graag verwelkomen we u dan ook op ons ANZAC Weekend, waar we het beste uit Nieuw- Zeeland en Australië tot bij u zullen brengen. Gedurende dit weekend kunt u ook nog steeds de tentoonstelling: ‘A Descent into Hell: De Nieuw- Zeelanders in Passendale’ bezichtigen. De tentoonstelling vindt plaats in de Oude Kaasmakerij in Passendale en kan bezichtigd worden op vertoon van een toegangskaart van het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Ook verwijzen we met plezier naar ons laatste themaweekend van ons herdenkingsjaar 2007: Het Canadees weekend dat zal doorgaan van 9 tot en met 11 november 2007.

Voor meer informatie over boekingen of heeft u andere vragen, gelieve ons dan te contacteren. U kunt dit doen op het emailadres toerisme@zonnebeke.be of museum@zonnebeke.be.
Telefoon: 051/ 77 04 41.

_________________
http://www.scottishmonument.be/
Plaats reactie