Weerslag Koude Oorlog

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Frag-e-Delic
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 feb 2008, 19:48

Weerslag Koude Oorlog

Bericht door Frag-e-Delic »

Voor mijn eindwerk geschiedenis moet ik een verslag maken over de Koude Oorlog, en één van de vragen is welke weerslag deze had op Europa en Duitsland, in economisch, militair en ideologisch opzicht.

Kunnen jullie helpen?

Bedankt!
Moengoman
Lid
Berichten: 838
Lid geworden op: 21 okt 2006, 05:07
Locatie: Moengo, Suriname

Re: Weerslag Koude Oorlog

Bericht door Moengoman »

Ik ben oud genoeg (44) om me dit te herinneren. Een belangrijke weerslag op West-Europa was de wijdverbreide angst voor de vernietiging van de aardbol als gevolg van de atoombom. De bevolking van geheel Europa was sterk verdeeld. De ene helft wilde zoveel mogelijk atoomwapens aanschaffen om de communisten af te schrikken. Deze mensen waren vooral (maar niet alleen) ter rechterzijde te vinden. De andere helft had geen vertrouwen in de wereldleiders en probeerde het gevaar te verminderen door op ontwapening aan te dringen. Deze mensen waren vooral (maar niet alleen) links, progressief en deels anti-Amerikaans. De verwijten over en weer waren voorspelbaar; fellow-travelers, meelopers, haviken, oorlogshitsers enzovoort.
Op militair gebied kunnen we een uitstekende samenwerking van de NAVO-lidlanden constateren. Deze is nu veel minder.
De Koude Oorlog had nauwelijks effect op de West-Europese economie. Die zat in de jaren 50 niet heel anders in elkaar dan nu. Hoge werkloosheid en prijsstijgingen hadden andere oorzaken. Dat zag men toen ook al in.
De Koude Oorlog heeft - maar dat is mijn particuliere mening - sterk bijgedragen aan de democratisering van West-Duitsland en Oostenrijk. De VSA waren immers overwinnaar van WO-2, bezetter en leider van de coalitie tegen de Sovjet-Unie. Merk op hoe snel na de val van de muur het herenigde Duitsland de meningsverschillen met alle buren wist bij te leggen.
De Koude Oorlog heeft fascistische regimes in Griekenland, Spanje, Portugal en Turkije langer in stand gehouden dan anders het geval was geweest. Deze regimes waren immers verstokt anti-communistisch en als zodanig trouwe leden van de NAVO.
Voor Oost-Europa, misschien met uitzondering van Rusland zelf, was de Koude Oorlog een ramp. Opstanden in Polen, Oost-Duitsland, Hongarije, Tsjechië en weer Polen lieten er geen twijfel over bestaan dat de Oost-Europese bevolking het Warschau-Pakt als een onderdrukkende bezetter ervoer. De democratiën Finland en Oostenrijk, met communistische buurstaten, voerden een zeer voorzichtige buitenlandse politiek, die voorgeschreven werd door angst.

Dit is het voorlopig; als ik meer weet te bedenken kom ik wel weer terug.
Plaats reactie