“BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Gebruikersavatar
TonyWOI
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 feb 2007, 17:28
Locatie: Wijtschate

“BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door TonyWOI »

“BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

MUSEUMWEEKEND ZONNEBEKE 26-27 APRIL 2008 Op 26 en 27 april 2008 organiseert het Memorial Museum Passchendaele 1917 voor de vijfde keer een groots museumweekend dat dit jaar volledig in het teken staat van de Belgische deelname aan het oorlogsjaar 1918, precies 90 jaar geleden.

BRAVE LITTLE BELGIUM
In 1914 kon slechts het water van de IJzer het Belgisch leger redden van de totale vernietiging. Meer naar het zuiden, vochten Franse en Britse troepen op de hoogten tussen Ieper en Passendale verschillende bloedige offensieven uit. Van ‘les petits Belges’ werd vooral onthouden dat zij vier jaar lang achter de IJzer zaten, ‘Poor Little Belgium’.
Tegen het einde van de oorlog was de toestand van het Belgisch leger nochtans grondig gewijzigd.
Net als in 1917 lag de focus bij de opening van het Eindoffensief op 28 en 29 september 1918 opnieuw op Passendale. Belgische Grenadiers en Carabiniers konden het dorp innemen, maar met grote verliezen. Bij de verdere opmars in de richting van Roeselare werd ook hevig gevochten om plaatsen zoals Houthulst, Staden, Westrozebeke, Moorslede en Oostnieuwkerke. Op 14 oktober begon het tweede deel van het Eindoffensief met de inname van Roeselare en op 31 oktober de derde en laatste fase met zware gevechten bij het afleidingskanaal van de Leie. Zo vielen in de laatste weken uiteindelijk 1/3 van alle Belgische oorlogsdoden. De internationale gemeenschap keek op naar deze georganiseerde strijdmacht, die onverwacht sterk uit de hoek gekomen was. Het arm klein Belgisch leger van 1914 was groot geworden… ‘Brave Little Belgium’.

TENTOONSTELLING
In de nieuwe jaartentoonstelling ‘Brave Little Belgium’ breekt het Memorial Museum met een aantal clichés over de Belgische soldaat van 14-18. Dit gebeurt aan de hand van nooit eerder getoond fotomateriaal van de ‘Service Photographique de l’Armée belge’ en van unieke collectiestukken, waaronder heel wat die voor het eerst uit de reserves van het Koninklijk Legermuseum gehaald worden. Blikvanger van de tentoonstelling is een typisch Belgische loopgraaf met mortier Van Deuren. De focus ligt natuurlijk op de gebeurtenissen tijdens het Eindoffensief dat gevisualiseerd wordt met een grote tijdsband. De tentoonstelling opent op 25 april en loopt tot en met 15 november 2008 op de benedenverdieping van het Memorial Museum, in het kasteel van Zonnebeke.

LIVING HISTORY
Publiekstrekker wordt ook in dit vijfde museumweekend een grote historische evocatie. Op zaterdag en zondag slaan meer dan 150 re-enactors uit acht verschillende landen letterlijk hun tenten op in het kasteelpark van Zonnebeke. Uniek dit jaar wordt alvast een uitgebreid loopgravenstelsel met geallieerde en Duitse stellingen. Een wandeling tussen hulpposten, veldkeukens, artillerie en cavalerie voert je zo weer terug naar 1918. Niet te missen voor jong en oud!

CRYPTE
Waar alle doden van het Brits imperium na de oorlog ter plaatse bleven, liet de Belgische overheid aan de nabestaanden de vrije beschikking over de stoffelijke resten. Hierop volgde een massale repatriëringgolf van militaire naar gemeentelijke begraafplaatsen, waardoor onze oorlogsslachtoffers op vandaag ook overal verspreid liggen. Als unicum in het land heeft Zonnebeke een crypte waarin 14 kisten tastbaar opgesteld staan met tien doden van de Eerste Wereldoorlog, drie van de tweede en één oud-strijder van 1830. Op 26 en 27 april wordt tussen het kasteelpark en de crypte, over ongeveer 500 m, een speciale verbinding voorzien. Een deskundige gids is het hele weekend ter plaatse voor de nodige uitleg bij deze unieke - en veel te weinig bekende - herinneringssite.

COLLOQUIUM
Op zaterdag 26 april gaat in de raadszaal van het gemeentehuis van Zonnebeke een dagcolloquium door over het Belgisch Eindoffensief o.l.v. Prof. Dr. Etienne Rooms (Koninklijke Militaire School). Deelname 12,50 euro p.p. incl. lunch.

Ere-Lt. Kol. (R) Roger Verbeke (Medewerker Genootschap Passchendaele 1917)
Evolutie van het Belgisch leger van 1914 tot 1918

Lic. Jeroen Huyghelier (Centrum voor Historische Documentatie van de Krijgsmacht)
Het Belgisch Eindoffensief in perspectief

Lic. Jan Vancoillie
De Duitse tegenstander van 1918

Kol. b.d. Willy Peiren (Koninklijke Verbroedering InterCarabiniers)
Casus: De Carabiniers in de laatste oorlogsweken

Dr. Luc Vandeweyer (Algemeen Rijskarchief)
Nieuwpoort-Diksmuide: Het secundaire front

Cdt. Rob Troubleyn (Dienst Oorlogsgraven Defensie)
Waar zijn de doden van 1918?

Dr. Christine Van Everbrouck (Koninklijk Legermuseum)
De Belgische soldaat van 1918 en het trauma van de oorlog

CONCERT
Op zaterdagavond 26 april wordt in een grote tent op het kasteeldomein van Zonnebeke een klassiek herinneringsconcert aangeboden in het teken van 90 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog. Aanvang om 20 uur. Toegang gratis, beperkt tot 400 plaatsen.

OPENLUCHTMIS
Naar jaarlijkse gewoonte is er op zondagmorgen weer een oecumenische velddienst. Deze wordt op zondag 27 april om 10u00 opdragen door legeraalmoezenier André Decock. Nadien kan iedereen voor thee met rum en tommycake aanschuiven bij een Britse veldkeuken anno 1918.

BATTLEFIELD TOURS
Op zondagnamiddag 27 april wordt de unieke gelegenheid geboden om op het terrein inzicht te krijgen in wat er tussen 28 september en 14 oktober 1918 precies gebeurd is tijdens de eerste fase van het Belgisch Eindoffensief. Op het programma staan ondermeer de crypte van Zonnebeke, de Belgische militaire begraafplaats van Houthulst, Stadenberg, de monumenten voor Adjudant Dresse en Luitenant Dewinde, bunkers van de Duitse Flandern III-stelling, het gehucht ‘De Most’ (Oostnieuwkerke) en Roeselare, waar geëindigd wordt in een unieke locatie. Deelnemen aan deze deskundig begeleide bustoer kost 10 euro, incl. consumptie en bezoek aan de tentoonstelling in het Memorial Museum

EDUCATIEF PROJECT [/b
]Naar aanleiding van de nieuwe jaartentoonstelling wordt in samenwerking met het Instituut voor Veteranen (NIOOO) ook een educatief project opgezet, ‘Te Jong’. Hiervoor worden alle scholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië aangeschreven met de vraag een project uit te werken rond de eigen oorlogsdoden uit de Eerste Wereldoorlog.
Eén van de voorgestelde mogelijkheden is om een beperkt historisch-biografisch onderzoek te voeren naar een gesneuvelde soldaat en deze dan op een bepaalde manier te herdenken. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld iemand kiezen die op het eigen gemeentelijk oorlogsmonument herdacht wordt, een familielid of een soldaat met dezelfde naam. Door een dergelijke persoonlijke aanpak komen ze stap voor stap te weten wat de Eerste Wereldoorlog ook voor onze voorouders betekend heeft in ‘vlees en bloed’.
Alle werkjes moeten tegen 28 november binnen zijn bij Griet Brosens van het IV-NIOOO, Regentlaan 45-46 Brussel (tel 02 227 62 53). Aan de winnende klassen biedt het Memorial Museum een speciaal dagarrangement aan. Als kennismaking met dit project, alsook met de nieuwe ‘Platoon Experience’, wordt op 4 mei een lerarendag georganiseerd in samenwerking met het onderwijstijdschrift Klasse.

NIEUWE FRONTKAART
90 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog verschijnt ook voor het eerst een overzichtskaart van al het oorlogserfgoed in de Westhoek, van Nieuwpoort tot Ploegsteert.
De basis voor deze kaart op 1:35.000 is een nieuwe terreinopname van alle huidige straten, bossen, beken én lokale toponiemen. Door gebruik van een vijftigtal historische loopgraafkaarten is hierop een nauwkeurige projectie gemaakt van de Duitse frontlijn op 22 november 1914, 25 mei 1915, 10 november 1917 en 29 april 1918. Daartussen worden nog eens een dertigtal militaire acties gesitueerd in tijd en ruimte. Het is ook de allereerste keer dat de befaamde onderwaterzettingen integraal op een kaart zullen te zien zijn. De belangrijkste realisatie is evenwel de lokalisatie van meer dan 220 gedenktekens, 170 sites met oorlogsgraven, alle publiek toegankelijke bunkers en loopgraven, naam -en demarcatiestenen, musea enz.
De lijst van de opgezochte oorlogssites is echter zo uitgebreid, dat voor de verwerking ervan geopteerd is voor een kleine viertalige gids met zoekindices op naam en eenheid. Hierin vind je van alle sites ook de gemeente en straat zodat je ze gemakkelijk kan terugvinden, al dan niet door gebruik van een gps-toestel. Voor wie minder of niet met de streek vertrouwd is, worden van een tiental subthema’s ook de belangrijkste sites beschreven, zoals ‘De Slag aan de IJzer’, ‘De Eerste Slag bij Ieper’, ‘De Oorlog achter het Front’ of ‘Passchendaele 1917’. Hoewel de nieuwe overzichtskaart met bijhorende gids op de eerste plaats een toeristisch product is, bedoeld voor bezoekers, zal deze dus eveneens van nut zijn voor heel veel onderzoekers.
‘De Grote Oorlog in de Westhoek’ is een uitgave van Roularta Books, waarbij het Memorial Museum Passchendaele 1917 zorgde voor research en samenstelling en de NV Aquaterra uit Gent voor het prachtige teken -en opmaakwerk. Kaart en gids kosten 12,50 euro en zullen vanaf 25 april in de winkel liggen.

MEER INFO
Memorial Museum Passchendaele 1917
Ieperstraat 7 Zonnebeke 8980
Tel: 0032 51 77 04 41

Franky Bostyn, conservator, info@passchendaele.be
Pascalle Nuytten, pers / evenementen, events@passchendaele.be
Evelyne Osaer, boekingen, toerisme@zonnebeke.be
_________________
Gebruikersavatar
TonyWOI
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 feb 2007, 17:28
Locatie: Wijtschate

Re: “BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door TonyWOI »

Voorsmaakje van de tentoonstelling:

http://i26.photobucket.com/albums/c132/ ... 1207842641

;;
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 96 keer

Re: “BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door asjemenou »

Bedankt voor het plaatsen van dit evenement. Ik denk er over na om dit evenement te gaan bezoeken. WOI evenementen zijn schaars in Nederland dus zal ik voor zoiets minimaal naar België moeten reizen. Heb je nog tips voor mij? Waar en wanneer gedurende dit evenement kan ik de mooiste plaatjes schieten van WOI re-enactors? Ik zou graag wat 'realistische' WOI foto's willen maken.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
TonyWOI
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 feb 2007, 17:28
Locatie: Wijtschate

Re: “BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door TonyWOI »

Wanneer je in het kasteelpark van Zonnebeke bent tijdens dit weekend, dan sta je precies met beide voeten in WOI.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 96 keer

Re: “BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door asjemenou »

TonyWOI schreef:Wanneer je in het kasteelpark van Zonnebeke bent tijdens dit weekend, dan sta je precies met beide voeten in WOI.
Klinkt goed. Ik denk wel dat ik er ga kijken. Kan je al vroeg het terrein op?
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
TonyWOI
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 feb 2007, 17:28
Locatie: Wijtschate

Re: “BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door TonyWOI »

Wie is erbij dit weekend? Ik vertrek straks!!!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 96 keer

Re: “BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door asjemenou »

Nog bedankt voor de tip Tony WOI. Het evenement was absoluut de moeite waard. Dikke pluim voor de reenactors (waaronder één uit Australië), ze zagen er bijzonder mooi uit. Ik heb weer wat mooie foto's aan mijn fotoarchief mogen toevoegen. Ik zal er ter zijnertijd een paar op dit forum plaatsen. Dit kan wel even duren want ik heb er de komende dagen niet zoveel tijd voor om dit te doen.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
sniper snoop
Beste Signature 2010
Beste Signature 2010
Berichten: 1704
Lid geworden op: 23 jul 2006, 03:09
Locatie: Ieper - Belgie
Contacteer:

Re: “BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door sniper snoop »

Hoeven jullie nog foto's? :)

Dit zijn de foto's van onze eerste dag!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
"Always remember both sides of the line"~~~~ Britse oudstrijder en oudste Brit ooit (tot hij overleed), Harry Patch (110 jaar) - Menenpoort Ieper, 21 juni 2008

Heb je Battlefield 1918 problemen? Klik hier en leg uit wat het probleem is!
Gebruikersavatar
TonyWOI
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 feb 2007, 17:28
Locatie: Wijtschate

Re: “BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door TonyWOI »

De tentoonstelling loopt nog tot 15 november. Dus voor iemand aan zee bij slecht weer, is Zonnebeke niet veraf!!!

TENTOONSTELLING:
In de nieuwe jaartentoonstelling ‘Brave Little Belgium’ breekt het Memorial Museum met een aantal clichés over de Belgische soldaat van 14-18. Dit gebeurt aan de hand van nooit eerder getoond fotomateriaal van de ‘Service Photographique de l’Armée belge’ en van unieke collectiestukken, waaronder heel wat die voor het eerst uit de reserves van het Koninklijk Legermuseum gehaald worden. Blikvanger van de tentoonstelling is een typisch Belgische loopgraaf met mortier Van Deuren. De focus ligt natuurlijk op de gebeurtenissen tijdens het Eindoffensief dat gevisualiseerd wordt met een grote tijdsband. De tentoonstelling opent op 25 april en loopt tot en met 15 november 2008 op de benedenverdieping van het Memorial Museum, in het kasteel van Zonnebeke.
Gebruikersavatar
Mr_Flibble
Lid
Berichten: 631
Lid geworden op: 04 nov 2004, 16:24
Locatie: Waalwijk
Contacteer:

Re: “BRAVE LITTLE BELGIUM”: HET BELGISCH EINDOFFENSIEF 1918-2008

Bericht door Mr_Flibble »

Mijn foto's van het evenement vind je hier:
http://www.flibweb.nl/flibweb/cpg143/th ... ?album=111
In Tabulas Argenteas Refero
Plaats reactie