Slag van Zanzibar

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Gebruikersavatar
sniper snoop
Beste Signature 2010
Beste Signature 2010
Berichten: 1704
Lid geworden op: 23 jul 2006, 03:09
Locatie: Ieper - Belgie
Contacteer:

Slag van Zanzibar

Bericht door sniper snoop »

De Slag van Zanzibar of de Zeeslag van Zanzibar was een zeegevecht dat plaats vond op 20 september 1914 bij het schiereiland Zanzibar in Afrika en was het begin van de Oost-Afrika Campagne. Tegenover de grote zeeslagen zoals de Zeeslag bij de Doggersbank, was de Zeeslag van Zanzibar geen extreem groot zeegevecht. Beide partijen streden tegen elkaar met slechts één kruiser. De HMS Pegasus van de Royal Navy onder bevel van captain John Ingles en de SMS Königsberg van de Kaiserliche Marine onder bevel van Fregattenkapitän Max Looff.
Vlak na het begin van de Eerste Wereldoorlog, op 19 september 1914, de Duitse SMS Königsberg bevond in de Rufiji Delta, toen hij nieuws kreeg dat een Britse oorlogsschip de Zanzibar haven binnen voerde.

Afbeelding
De HMS Pegasus

Fregattenkapitän Looff van de SMS Königsberg, veronderstelde dat het ofwel de HMS Astraea of de HMS Pegasus kon zijn. Kapitein Looff ging onmiddellijk een aanval plannen tijdens een bevoorrading in de haven van Dar es Salaam, in het oosten van Tanzania. Toen de middag voorbij was, verliet de SMS Königsberg Dar es Salaam en voerde zich naar de Zanzibar haven. Ondertussen lag het Britse schip, de HMS Pegasus, in de haven. Zij voerde in een konvooi dat bestond uit de HMS Astraea en de HMS Hyacinth. Maar door problemen aan de ketels, heeft zij de konvooi moeten verlaten en voerde zich naar de Zanzibar haven voor reparaties.
Bij dageraad op 20 september 1914, de SMS Königsberg kwam aan in de haven van Zanzibar. Deze werd opgevangen door een sleepboot van de haven. Fregattenkapitän Max Looff liet het bevel geven om enkele schoten te lossen voor de boeg van de boot. Hierdoor werd de sleepboot verjaagd. Eenmaal binnen bereik van HMS Pegasus, begon de SMS Königsberg salvo's vuren bij een bereik van 9.000 meter. Pegasus zat voor anker in Zanzibar haven en de voorbereiding van stoom vond nog plaats zodat het schip hulpeloos was. Voor ongeveer twintig minuten, de SMS Königsberg vuurt salvo's af terwijl de HMS Pegasus in haar stationaire positie bleef. Terwijl het schip bleef liggen, werd de Britse White Ensign opgehesen en begon ook de HMS Pegasus te vuren. De HMS Pegasus bezatte echter 102mm kanonnen die een bereik konden halen tot +/- 7000 meter, wat onvoldoende was om de Duitse tegenstander te raken. De Duitsers waren minstens 2.000 meter buiten bereik van de HMS Pegasus. De strijd duurde ongeveer twintig minuten langer. Na hevige voltreffers van de Duitse kruiser, waarvan de meeste in het dek, begon het schip te zinken. Zonder enige kans om de Duitse tegenstander te verslaan, captain John Ingles van de Pegasus beval de evacuatie van zijn schip. Het schip kapseisde en zonk later op dezelfde dag. Met een duidelijke Duitse overwinning, de SMS Königsberg draaide zich om en keerde terug naar de haven van Rufiji Delta.
De Royal Navy had te verduren met achtendertig gedode matrozen, vijfenvijftig matrozen raakten gewond. Terwijl de Duitse Kaiserliche Marine geen enkel doden of gewonden had.
De Duitse Kaiserliche Marine won de dag zodat het moreel aan boord van de SMS Königsberg gestegen. Maar dit was van korte duur als de SMS Königsberg. Want tijdens de Slag bij Rufiji Delta, de SMS Königsberg werd geblokkeerd en verslagen door de Royal Navy dat bestond uit de HMS Chatham, de HMS Dartmouth, de HMS Weymouth, de HMS Goliath, de HMS Hyacinth, de HMS Mersey en de HMS Severn.

http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/w ... n_Zanzibar
"Always remember both sides of the line"~~~~ Britse oudstrijder en oudste Brit ooit (tot hij overleed), Harry Patch (110 jaar) - Menenpoort Ieper, 21 juni 2008

Heb je Battlefield 1918 problemen? Klik hier en leg uit wat het probleem is!
Plaats reactie