veenlijken

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

veenlijken

Bericht door Roel R. »

Veenlijken

In de Europese veenmoerassen zijn honderden door de natuur gemummificeerde lichamen gevonden. Het veen werd door vele generaties veenarbeiders afgegraven als brandstof, turf.

AfbeeldingAfbeelding
Turfstekers aan het werk.

De duistere diepten gaven vaak gruwelijke geheimen prijs, in de vorm van slachtoffers van moord, ongelukken etc. uit de IJzertijd en soms zelfs uit de Romeinse periode of de Middeleeuwen.

Toch is het ook niet vreemd als er recente lijken gevonden worden. Het veenmoeras is een gevaarlijke plek en afdwalen van het pad kan de dood betekenen. Moordenaars die bekend zijn met de werking van het veen hebben in het verleden het veen vaak gebruikt om lijken te dumpen. Wetende dat op bepaalde plekken jaren lang niemand zou komen.

Een interessant verhaal hierbij is het volgende:

In 1983 was de politie van Macclesfield in Engeland bezig met onderzoek naar de verhalen dat Peter Reyn-Bardt zijn vrouw Malika 23 jaar eerder om het leven zou hebben gebracht.
Hij had al vaker in kroegen staan opscheppen dat hij met haar afgerekend had en haar lijk zou hebben begraven in zijn achtertuin.

Bij de ondervraging van de politie ontkende hij echter alles. De zaak liep vast doordat de politie geen bewijs bij elkaar kon krijgen. Bij werkzaamheden in zijn achtertuin werd later bij toeval een goed geconserveerde schedel gevonden die door de Patholoog geïdentificeerd werd als een 30 tot 50 jaar oude Europese vrouw. Toen Peter Reyn-Bardt hiermee geconfronteerd werd bekende hij de moord op zijn vrouw. De politie ging verder met zijn onderzoek in de tuin en besloot om het research laboratorium voor archeologie van de universiteit van oxford er bij te betrekken. Net voordat de zaak van Reyn-Bardt voor moest komen dateerde Oxford de schedel als zijnde tussen de 1660 en 1820 jaar oud....

Veen bestaat uit rottende plantenresten die rijk zijn aan tannine, oftewel looizuur. Mettertijd wordt de huid door het tannine gelooid en krijgt deze een zeer leerachtig uiterlijk. Zachte weefsels zoals ogen, ingewanden, hersenen en haren worden ook vaak goed bewaard.


Afbeelding
Lindow Man

Veel van de mummies die in het veen werden aangetroffen, lijken ritueel te zijn geofferd. Een van de meest opmerkelijke vondsten is de Lindow Man, die in 1984 in Engeland werd gevonden. De Lindow Man stierf rond de eerste eeuw na Chr.

Hij was tweemaal op het hoofd geslagen, gewurgd en zijn keel was doorgesneden. Zijn haar en baard waren netjes geknipt en ook zijn nagels waren verzorgd, hetgeen erop duidt dat hij een man van rijkdom en aanzien was, maar de toedracht van zijn dood blijft een mysterie.

De Lindow Man was opmerkelijk, maar zeker niet het eerste geregistreerde lijk dat in het veen gevonden werd ter wereld, dat eerste lijk werd in Nederland gevonden....

Hieronder een lijst van enkele landen en de daar gevonden lijken,

Engeland/Wales,

Prestatyn, Hier werd het lijk gevonden van een baby uit de late ijzertijd, het lichaampje was omringt met 8 eiken stokken.

In Lancashire ligt een veen dat bijna alle menselijke resten vernietigd heeft behalve enkele haren, vingernagels, drie veren en resten wol in een houten grafkist,

Dit zijn pas enkele vondsten, in het totaal zijn meer dan 20 skeletten, en 300 vondsten zoals wapens en sieraden gedaan in de venen van Engeland en Wales.

Denemarken,

Sinds de jaren 50 toen de Tollund en de Grauballe man werden gevonden zijn in dit land geen nieuwe vondsten meer gedaan. Toch heeft Denemarken een rijke veenlijken historie. In het totaal zijn er meer dan 500 lijken gevonden.

Afbeelding
De Tollund man

Afbeelding
De Grauballe man

Ierland,

Hier zijn meer dan 100 individuen gevonden. Zeven daarvan zijn getest op leeftijd en de uitkomst was dat het grootste gedeelte van de Ierse lijken afkomstig zijn uit de Middeleeuwen. Veel van deze lijken vertoonde sporen van rituele moord, een voorbeeld hiervan is de Gallagh man,

Afbeelding
De Gallagh man.

De Gallagh man werd gevonden liggend op zijn rug met twee stokken naast zijn lichaam en in het Derrymaquirck graf werden de resten gevonden van een vrouw en baby, waarbij de vrouw een blok hout op haar hoofd had en een grote steen over haar onderlichaam,

Duitsland,

In Duitsland zijn meer dan 800 lijken gevonden. Helaas zijn de meeste slecht onderzocht op ouderdom. Een van de beroemdste vondsten is dat van "Rooie Franz", zo genoemd om zijn rode haar. "rooie Franz" werd in 1900 gevonden in het Bourtangermoor veen, een veen op de grens van Nederland en Duitsland.

Afbeelding
Franz

Een andere intrigerende vondst is het lijkje van het Windeby meisje, het meisje was 14 jaar oud toen ze stierf en werd in 1952 gevonden. Het is niet bekend hoe ze gestorven is, ze had een leren band over haar ogen en vermoed word dat ze natuurlijk is overleden en daarna liefdevol begraven is.

Afbeelding
Het Windeby meisje

Nederland,

In west Nederland liggen nog enkele venen die ondertussen beschermde natuur gebieden zijn, toch is dit slechts 1% van het oorspronkelijke veen. Door hoog water zijn er meer dan 100 vondsten gedaan tot het begin van de vorige eeuw.

Het meest bekende lijkje is van het meisje van Yde,

Afbeelding
Meisje van Yde
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Leuk artikel vond het intresant om te lezen
Heb je t zelf geschreven?
Starting up again
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Ja, voor Fok!
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Aah mooi gedaan hoor
Starting up again
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Fijn dat je het interessant vind :)
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8125
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 13 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Zeer leuke bijdrage !

Altijd al erg boeiend gevonden, omdat het iets is wat eigenlijk niet bewaard had mogen blijven, maar door toeval de tand des tijds heeft kunnen doorstaan. Ook de (vaak kleine) dingetjes die het levensverhaal vertellen maken geschiedenis veel persoonlijker.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Toch leuk om te zien dat ze nog zoveel uit zon lijk kunnen halen van informatie
Starting up again
Gebruikersavatar
Tim
Lid
Berichten: 1966
Lid geworden op: 02 nov 2002, 13:47
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door Tim »

Ik had er al wat documentaires over gezien, oa over die Tollund man.
Boeiend stukje, goed gedaan !
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Als mede-moderator van dit forum nodig ik iedereen van harte uit om meer van dit soort stukjes te plaatsen! Altijd boeiend om te lezen en wie weet wakker je nieuwe interessen aan bij andere leden of gasten. :)

Leuk stukje Roel, klasse!
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Gebruikersavatar
Brianlinden
Lid
Lid
Berichten: 2504
Lid geworden op: 03 jan 2004, 22:13
Locatie: Leiden

Bericht door Brianlinden »

stoere fotos:D mooi stuk !!
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Bedankt, zijn er ook veenlijken in Belgie?
Plaats reactie