Keizer Wilhelm II, troonafstand

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Keizer Wilhelm II, troonafstand

Bericht door Roel R. »

Acte van troonafstand - 28 november 1918 getekend te Kasteel Amerongen.

Duits

Ich verzichte hierdurch für alle Zukunft auf die Rechte an der Krone Preussen und die damit verbundenen Rechte an der deutschen Kaiserkrone.
Zugleich entbinde Ich alle Beamten des Deutschen Reichs und Preussens sowie alle Offiziere, Unteroffiziere und Mannschaften der Marine, des Preussisches Heeres und der Truppen der Bundeskontingente des Treueides, das sie Mir als Ihren Kaiser, König und Obersten Befehlshaber geleistet haben.
Ich erwarte von ihnen, dass sie bis zur Neuordnung des Deutschen Reichs den Inhabern der tatsächlichen Gewalt in Deutschland helfen, das Deutsche Volk gegen die drohenden Gefahren der Anarchie, der Hungersnot und der Fremdherrschaft zu schützen. Urkundlich unter unserer Hochsteigenhändigen Unterschrift and beigedruckten Kaiserlichen Insiegel.

Gegeben Amerongen, den 28. November 1918.

Unterzeignet Wilhelm

Nederlands

Ik doe hierbij voor de verdere toekomst afstand van de rechten op de kroon van Pruisen en de daaraan verbonden rechten op de Duitse keizerskroon.
Tegelijkertijd ontsla ik alle ambtenaren van het Duitse rijk en van Pruisen, alsmede alle officieren, onderofficieren en manschappen van de marine, het Pruisische leger, en de troepen van de Bondscontingenten van de eed van trouw die ze mij als hun keizer, koning of opperbevelhebber hebben gezworen.
Ik verwacht van hen dat zij in afwachting van het herstel van het Duitse rijk de feitelijke dragers van het gezag in Duitsland zullen helpen het Duitse volk tegen de dreigende gevaren van anarchie, hongersnood en vreemde heerschappij te beschermen.

Wettig onder onze hoogst eigenhandige ondertekening en bekrachtiging door het keizerlijke zegel.

Gedaan te Amerongen, 28 november 1918.

Getekend Wilhelm
Hoe reageerde het Duitse volk hierop en was er een verschil in reactie tussen dat van de andere Duitse staten en dat van Pruissen?
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Waarschijnlijk reageerde het Duitse volk hier positief op. (ik weet het niet zeker) De 1e wereldoorlog was een oorlog die niemand wilde. En ik denk niet dat de Kaiser mét het volk besloten heeft om deze oorlog te voeren. Wat zou de kaiser anders doen in amerongen (prov. Utrecht).

P.S. Ik heb daar gewoond, in amerongen. De kaiser zelf zat eigenlijk in Doorn. Omg, hij heeft veeel bomen gekapt daar!
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Dodo schreef:
P.S. Ik heb daar gewoond, in amerongen. De kaiser zelf zat eigenlijk in Doorn. Omg, hij heeft veeel bomen gekapt daar!
Klopt, maar hij woonde eerst bij graaf Bentinck op Kasteel Amerongen alvorens hij Huis Doorn kocht.
Magneet
Lid
Berichten: 65
Lid geworden op: 23 jun 2004, 07:47
Locatie: Budel

Bericht door Magneet »

Het Duitse volk spuugde hem nog net niet uit is wat ik gelezen heb en het leger kotste hem zelfs uit, die waren dus blij dat ze van hem af waren. Inderdaad omdat hij een oorlog voerde die niemand wilde waardoor zoveel mensen familie zijn kwijtgeraakt
monmax
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 26 nov 2002, 22:10

Bericht door monmax »

@ allen.

Ik raad jullie aan om het volgende boek eens te lezen; De Duitse Revolutie 1918-1919, de nasleep van de eerste wereldoorlog, geschreven door Sebastian Hafner.

Vanaf augustus 1918 waren de Duitse troepen bezig met een langzame terugtocht op de eigen grenzen, het was nog in het Oosten, noch in het westen verslagen. Eind oktober 1918 kreeg de chef-staf Erich Ludendorf een depressieve aanval waarin hij voorzag dat het Duitse leger een nederlaag zou moeten incasseren. Legerman in hart en nieren kon hij dit niet verkroppen. Samen met een aantal andere hooggeplaatste figuren uit leger en regering smeedde hij daarom het volgende plan.

De geallieerden hadden reeds meermalen aangegeven dat na een eventuele nederlaag van de Duitsers de keizer afgezet zou worden en worden vervangen door een burgerregering. Het plan was om de keizer troonsafstand te laten doen, waarna een nieuwe burgerregering gevormd zou worden met een Reichspräsident. Deze nieuwe regering zou om capitulatievoorwaarden moeten vragen en accepteren. Zo zou ook de eer van het leger gered worden, want het leger capituleerde niet. Zo gezegd zo gedaan. Na veel gepraat stemde de keizer op het laatste moment in met een troonsafstand en heeft deze inderdaad getekend. Een nieuwe regering werd gevormd onder leiding van Prins Max von Baden. Compleet nieuw was de deelname van de SPD (Socialistische Partei Deutschlands) aan de regering. De Duitse marineleiding in Kiel kon e.e.a. niet opbrengen en wilde in een laatste slag de eer redden. De matrozen, oorlogsmoe, zoals de meeste Duitse militairen, gingen muiten en zorgden ervoor dat de vloot niet kon uitvaren. Deze matrozen waren absoluut niet communistisch o.d. maar namen de leiding over de schepen op zich en vormden zogenaamde raden. Al snel sloeg deze muiterijstemming over naar de rest van het land.
De burgerregering, bang geworden dat de revolutie (wat helemaal geen revolutie was) zou overslaan naar het hele land, vroeg het leger om hulp.
Dit leger was nog steeds op terugtocht uit Frankrijk en dus niet beschikbaar. Om deze troepen vrij te krijgen moest er dus gecapituleerd worden. Aldus geschiedde en op 11 november rustten de wapens. Slechts een deel van de troepen bleef beschikbaar.
De overgebleven soldaten waren de soldaten zonder verdere toekomst in de burgermaatschappij. Al gauw vormden zich uit deze troepen zogenaamde vrijkorpsen. Een groot aantal hooggeplaatste nazi's hebben van deze vrijkorpsen deel uitgemaakt.

Gedurende de maanden november tot ca. maart werden deze troepen ingezet tegen zogenaamde revolutionairen waarbij hun optreden steeds geweldadiger werd.

De Duitse bevolking was gedurende de oorlog slecht op de hoogte gehouden van de toestand aan de fronten en aan de top. Wel waren de gevolgen van de oorlog, met name de zeeblokkade door de Engelsen, goed voelbaar met voornamelijk een voedseltekort. De bevolking was oorlogsmoe, maar onwetend van de werkelijke situatie.
De troonsafstand en de daarop volgende capitulatie kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel.
Een leugen als de 'Dolkstootlegende' (het leger verraden door socialisten/communisten) kon dan ook snel voeding vinden onder de bevolking.
Zoals hierboven uitgelegd kwam het initiatief in eerste instantie vanuit het leger zelf. Toen e.e.a. echter in werking begon te treden had de top het niet meer in de hand waardoor het plan totaal mislukte. Als laatste onderdeel van het plan lag het in de bedoeling dat na verloop van tijd de monarchie weer in ere hersteld zou worden. Versailles heeft dit echter voorkomen.
Brodie
Lid
Berichten: 1597
Lid geworden op: 27 feb 2004, 09:14
Contacteer:

Bericht door Brodie »

dank voor deze info :)
monmax
Lid
Berichten: 453
Lid geworden op: 26 nov 2002, 22:10

Bericht door monmax »

Geen dank
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51
Contacteer:

Re: Keizer Wilhelm II, troonafstand

Bericht door Hauptmann »

Roel R. schreef: Hoe reageerde het Duitse volk hierop en was er een verschil in reactie tussen dat van de andere Duitse staten en dat van Pruissen?
Ik denk dat ze allemaal stonden te juichen omdat het land failliet was door de oorlog. Alleen stonden ze ook te juichen toen de oorlog begon. Alleen verstomde dat gejuich over de vier navolgende jaren aangezien men toch net niet voor kerst 1914 thuis bleek te zijn.

Mij is niet bekend of er een verschil was tussen Pruissen en andere delen van Duitsland. Denk eerlijk gezegd dat veel mensen meer bezig waren met (over)leven dan met politiek.
Plaats reactie