Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Gesloten
Gebruikersavatar
Sbas
Lid
Berichten: 882
Lid geworden op: 25 jun 2004, 14:41

Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door Sbas »

Op een rommelmarkt kwam ik de volgende twee items tegen. Een zakboekje van het 7e Regiment Infanterie gedateerd '1859' en een zakboekje van het 3e Regiment Huzaren (Eskadron Ordonnansen) gedateerd '1896'. De boekjes zijn van vader en zoon, beide waren in de rang van korporaal. De boekjes zijn compleet en goed ingevuld met bijzonderheden omtrent medische gesteldheid, bevorderingen, het uitbetaalde soldij en de uitgegeven uitrustingsstukken.
Verder zit er nog bij ieder zakboekje een document van de Nationale Militie, te Utrecht.

Nu heb ik een aantal vragen omtrent deze items.

- Wat is precies die Nationale Militie?
- Wat is de waarde van beide boekjes samen?

Afbeelding

Het boekje van vader in het 7 IR:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Het boekje van de zoon bij de Huzaren:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
emielS
Lid
Berichten: 205
Lid geworden op: 31 okt 2010, 17:29

Re: Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door emielS »

militie is gewoon het leger ,waarde zal ong 30-40 per boekje zijn.
Helaas voor jou worden de oudere zakboekjes niet veel verzamelt, je kan er dan beter een hebben uit de jaren 40.

grt emiel
Gebruikersavatar
Jabnus
Lid
Lid
Berichten: 488
Lid geworden op: 29 jan 2011, 20:27

Re: Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door Jabnus »

Uw grootste vriend is google:
De opvolger van de Gewapende Burgermacht werd de Nationale Militie. Nadat Nederland in 1813 onafhankelijk was geworden, werd de Nederlandse strijdmacht gereorganiseerd. De Landmilitie moest voortaan zorgen voor de verdediging van het vaderland. Dit systeem zou gehandhaafd worden tot 1922. In dat jaar werd de Dienstplichtwet van kracht, waardoor de Nationale Militie werd opgeheven.
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door Erik »

En nog eenvoudiger:
De militie is het leger wat bestaat uit dienstplichtigen (miliciens). Was je voor 1922 dienstplichtig, dan heette dat militieplichtig en je stand was dan milicien (dienstplichtige).
van de Peppel was slim. In plaats van als milicien z'n dienstplichttijd te doen werd hij vrijwilliger en ook nog met een mooi baantje: ordonnans (berichtenbrenger, te paard in zijn geval) Mooi ook de rang van korporaal, dat verdient weer lekker bij! Beter dan z'n burgerbaan als 'bediende'. En na afloop een mooie premie!
Na zijn dienstcontractbe-eindiging zie je dan ook dat hij in status 'teruggebracht' wordt naar "dienstplichtig" (milicien). Op het moment dat de oorlog zou uitbreken, zou in gewoon weer in dienst moeten treden.

Boekjes zijn veel waard alleen geen hond gaat het er voor geven. Het heeft niets te maken met Band of Brothers, niet met Airborne kikker commando's para-sail SAS groen-rode baretten, gevechten op de Grebbeberg of allerlei enge runendragende misdadigers, dus het is geen militaire geschiedenis. Beetje gechargeerd natuurlijk, maar het is nu eenmaal niet populair, het spreekt niet tot de verbeelding.

Heel mooi zou het zijn als je de familie van de Peppel zou kunnen terugvinden en hun die boekjes overhandigt voor het familie-archief. Ik zou in ieder geval al heel blij zijn als iemand mij het boekje van mijn grootvader zou leveren dat na zijn overlijden in 1990 in de verhuizing is verdwenen.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
Sbas
Lid
Berichten: 882
Lid geworden op: 25 jun 2004, 14:41

Re: Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door Sbas »

Bedankt voor je antwoord Erik! Mooi, duidelijk en sprekend antwoord!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 97 keer

Re: Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door asjemenou »

Erik schreef:Heel mooi zou het zijn als je de familie van de Peppel zou kunnen terugvinden en hun die boekjes overhandigt voor het familie-archief. Ik zou in ieder geval al heel blij zijn als iemand mij het boekje van mijn grootvader zou leveren dat na zijn overlijden in 1990 in de verhuizing is verdwenen.
Dit zou inderdaad een heel nobel gebaar zijn alleen is de vraag of dat de nazaten van Piet van Peppel er ook de (familie) historie van inzien. Dat deze stukken op een rommelmarkt terecht komen daar kun je verschillende opvattingen over hebben.
Al met al toch leuke objecten. Ik zou ze in jouw geval gewoon in de eigen verzameling houden.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Jabnus
Lid
Lid
Berichten: 488
Lid geworden op: 29 jan 2011, 20:27

Re: Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door Jabnus »

Eens met Asjemenou. Heel veel mensen geven geen drol om het verleden van hun familie/voorouders. In de loop der jaren heb ik spullen voorbij zien komen en met mensen gepraat die familiestukken bleken weg te doen waar ik me bijna slecht bij voelde om ze over te nemen of te zien dat ze weggedaan werden. Zo raakte ik samen met een ander forumlid enige jaren geleden via een marktplaatsadvertentie toen we een medaille gingen ophalen in gesprek met een jong gezin dat een enorme zak spullen van hun oudooms en tantes wegdeed. Er bleek bijvoorbeeld een hele stapel handgeschreven correspondentie tussen hun familie en Koningin Wilhelmina bij te zitten uit de oorlogsperiode en ook een aantal medailles waar je echt U tegen zegt. Helaas zaten wij toen in onze studententijd en hadden geen cent te makken. Ik zal echter nooit vergeten hoe nonchalant en gedesinteresseerd die mensen waren mbt de spullen die ze hadden. Het was vooral een groep documenten die in menig museum niet zou misstaan.

Op de fora en ook in dit topic zie je dat "wij" vaak door onze verzamelaarsbril naar dit soort spullen kijken. Veel mensen boeit het weinig tot niks en inderdaad, dat is waarschijnlijk de reden dat we de spullen die in onze verzamelingen zitten uberhaupt hebben kunnen kopen. Voor veel mensen is een oud pasje of een medaille van opa gewoon twee tientjes waard en daar kunnen ze weer boodschappen van doen. Tsja?

Aangaande de opmerking van Erik:
Boekjes zijn veel waard alleen geen hond gaat het er voor geven. Het heeft niets te maken met Band of Brothers, niet met Airborne kikker commando's para-sail SAS groen-rode baretten, gevechten op de Grebbeberg of allerlei enge runendragende misdadigers, dus het is geen militaire geschiedenis.
Dit is iets waar ik zelf ook regelmatig over nadenk. De (historische) kennis van de meeste mensen is nihil, als het niet in de top 40 staat of op tv populair is, dan is het al niet interessant. Onder de groep mensen die wel geinteresseerd is in onze hobby (geschiedenis en oude objecten met een verhaal) is er ook nog eens een tweedeling, waarbij de grootste groep (denk meer dan 90%) niet verder kijkt dan de oppervlakte en ook geen moeite wilt doen om iets van kennis op te nemen. (90% van de verzamelaars verzamelt ook dezelfde spullen en slechts een enkeling heeft een bepaald specialisme dat wat dieper gaat. Natuurlijk verschillen smaken, maar het is in de meeste gevallen een kwestie van ontwikkeling of het vermogen en de wil om kennis te willen opdoen. De Tweede Wereldoorlog is voor de meesten vooral een spannend iets, (er zijn zelfs re-enactors van die oorlogje spelen leuk vinden!) en net als Erik erger ik me ook groen en geel aan de Band of Brothers, Airborne en Shaving Ryans Privates fans. Hollywood is namelijk iets anders dan echte geschiedenis. Helaas echter, maar het is niet anders.

Ik zal van de week eens wat van mn grotere stukken posten, waaronder bijvoorbeeld een persoonlijke medailleoorkonde uit 1871 van een Duitse generaalveldmaarschalk. In het verleden heb ik die ook een paar keer getoond en de enige reactie die er dan komt is: mooie medailleoorkonde, heb je de medaille ook? Leuk, prachtig, etc... Niemand van die mensen heeft ook maar het flauwste benul waar ze naar kijken of wat de historische waarde die zo'n voorwerp vertegenwoordigd eigenlijk is. Helaas is geschiedenis en vooral ook historische kennis vergankelijk. Wie kent er uberhaupt iets van onze vaderlandsche geschiedenis? Kennis van voor 1900 is zeer zeer summier, en op school leer je er nul komma nul van. 99,99% van de mensen boeit het ook helemaal niets en de regering die de mond constant vol heeft van burgerschapsvorming boeit het al helemaal niks (zal ik gelijk ook nog even doorgaan over de opzettelijke vernietiging van onze nationale archieven?). Zo stond ik vorig jaar met een groep leerlingen in een museum in Wenen en stelde een leerling (welliswaar vmbo, maar toch!) na 4 jaar geschiedenisonderwijs te hebben gehad bloedserieus de vraag: "Meneer welke oorlog was er nou leuker, de eerste of de tweede...". Na eerst in mn broek gepist te hebben van het lachen kwam daarna het besef hoe diep diep triest het eigenlijk is dat alles zo vergankelijk is en dat er heel veel mensen zijn die of te dom, of te nonchalant zijn om iets van hun eigen afkomst te willen weten. Idem hier op het forum. Soms benijd ik die mensen ook wel eens. Ik zou ook wel eens lekker stoer en vooral met voldoening spannend willen kunnen re-enacten zonder me druk te maken om enigerlij diepgaandere kennis dan band of Brothers. Wij hier op het forum houden een stuk geschiedenis levend, en ragen vand e andere kant evengoed bij aan de vernietiging ervan door in de meeste gevallen niet verder te kijken dan Band of Brothers. Over 100 of 200 jaar weet men bijna niks meer van bijvoorbeeld de slag bij Nieuwpoort, Michiel de Ruyter, generaal Winkelman of voor mijn part de hele eerste wereldoorlog. In het heden is dat al het geval, dus hoe zal het over een eeuw zijn? Het is niet anders... Ik doe wel eens een experimentje in mn klassen vraag dan: "wie heeft er thuis iets dat ouder is dan 100 of 150 jaar?". Bijna niemand heeft dat...

Gaston
Gebruikersavatar
Memory
Lid
Berichten: 808
Lid geworden op: 03 mar 2012, 21:27
Locatie: Nijverdal

Re: Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door Memory »

Heren,

De beide boekjes zijn ondertussen in mijn bezit. Ik heb ze overgenomen omdat het mijn interesse gebied is. Ik moet jullie helaas gelijk geven als er gepraat over de ongeïnteresseerde van vele mensen. Het familie archief van velen word zoals Erik en Gaston al zeiden bij sommige families voor geen geld op marktplaats en degelijke websites gezet. Ikzelf vind dit erg jammer om soms te zien, al moet ik bekken dat het tegelijkertijd mijn interesse in juist de militaire historie over de 18e en 19e eeuw aanwakkerde.

Betreft het opsporen van een familie, ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik het enkel nog eens doe voor een Nederlandse familie. Heb ik ze kunnen traceren vraag ik meestal eerst of men deze stukken zelf te koop heb gezet, krijg ik een bevestigend antwoord weet ik genoeg en kap het gesprek af. Het is me vorig jaar zelfs overkomen dat ik iemand had opgespoord, een boekje netjes opstuurde en een maand later voor ruim €90,- op het web zag staan. Toen brak mijn spreekwoordelijke klomp en heb de familie destijds laten weten dat ik niet van zoiets gediend was. De reactie wat ik kreeg was kort: Je hebt het gegeven, dus wij mogen weten wat we ermee doen. Vandaar dat ik tegenwoordig uitermate voorzichtig ben met teruggeven aan families.

Overigens wil je niet weten wat sommige mensen (jong en oud) aan domme vragen stellen. Tuurlijk, er zitten soms hele sterke vragen bij die mijzelf ook aan het denken zetten. maar ik krijg soms vragen als ik net een hele rondleiding heb gegeven waarvan ik mijzelf afvraag of mijn boodschap überhaupt aankomt. Dan heb je bijvoorbeeld net verteld dat dat de gehele tweede wereldoorlog een groot drama was en wat krijg je voor een vraag: Meneer, u heeft het over een 2e wereldoorlog, was er dan ook een 1e?
Nou, dan moet ik mijzelf inhouden om diegene een rustig en normaal antwoord te geven.

Groeten,

Alex
Men moet niet aan de Almachtige trotseren. Op deze manier heeft een hogere macht die orde die ik helaas niet kon handhaven hersteld.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 97 keer

Re: Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door asjemenou »

Goed om te vernemen dat de boekjes in goede handen zijn. Wat het opsporen van familie e.d. betreft, ook dit klinkt mij zeer bekend. Ik word ook nogal eens gevraagd of dat ik een bepaald object wil bekijken of na wil trekken. Nadat je er tekst en uitleg over hebt gegeven volgt dan al snel de welbekende vraag; "Wat is het waard?" Inmiddels doe ik deze vraag dan ook af met een even simpel antwoord; "Wat de gek ervoor geeft." Gevolgd door de vraag of dat een geldelijke waardebepaling belangrijker is dan de kennis van de historie achter het object. Sommige mensen kijken echt teveel naar "Tussen kunst & kitsch" of "The "antique roadshow" maar steken er niets van op.

Vorig jaar kocht ik op een rommelmarkt/braderie een Nederlands M58 binnen gevechtstenue. Dit is zo'n veldtenue met het visgraatdessin. De verkoper verkocht meer van dit soort naoorlogse militaria. In de uniformbroek trof ik een portefeuille aan. Daarin zaten enkel militaire paperassen zoals een militair zakboekje, openbaar vervoersbewijs voor een militair, bewijs van oproep van de militaire dienst en zelfs nog een herhalingsoproep en meer van dit soort zaken. Omdat ik deze vondst wel erg persoonlijk vond maakte ik de verkoper er attent op. Deze was niet zo onder de indruk en ik mocht de portefeuille erbij hebben. Op mijn vraag waar hij het uniform vandaan had antwoordde hij dat hij de spullen kocht van een tussenpersoon die het op zijn beurt weer meestal kocht via de rijksdomeinen.
Eenmaal thuis gekomen ben ik eens gaan zoeken op het Internet naar de houder van deze portefeuille en ik ben er haast wel zeker van dat ik de persoon in kwestie heb weten te vinden. Toch benader ik de persoon niet. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij zelf de portefeuille in de uniformbroek laten zitten toen hij ooit lang geleden zijn plunjebaal moest inleveren. Een uniformbroek opgefrommeld in een plunjebaal is nu eenmaal niet de plek waar je je militair zakboekje e.d. behoord te bewaren. Ik ben bang dat de portefeuille met inhoud na een eventuele teruggave door de oorspronkelijke houder niet zo gekoesterd zal worden als door mij. Mogelijk wordt het zelfs vernietigd om een nieuwe omzwerving ervan te voorkomen.
De portefeuille met inhoud is misschien niet zo waardevol als het zakboekje uit de openingstopic. Toch vind ik het een leuk object. Immers het betreft de documentatie/personalia van een dienstplichtig militair. De militaire dienstplicht kennen wij in Nederland inmiddels niet meer dus toch een stukje (naoorlogse) historie.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Memory
Lid
Berichten: 808
Lid geworden op: 03 mar 2012, 21:27
Locatie: Nijverdal

Re: Zakboekje Regiment Huzaren en Regiment Infanterie

Bericht door Memory »

Inderdaad moet ik bekennen dat ik dat antwoord ook steeds meer geef. Ik wil voor mede verzamelaars waarvan ik weet dat ze het ook serieus bedoelen wel graag een uitzondering maken, maar bij een familie die dit aanbied geef ik eerder ook een vrij te interpreteren antwoord.

Ik kan heel goed begrijpen dat jij ze bewaard. Ik heb zelf ook liever dat ze ''veilig'' bij mijzelf liggen dan dat ze of inderdaad vernietigd worden of nog eens de handelscirkel ingaan...

Groeten,

Alex
Men moet niet aan de Almachtige trotseren. Op deze manier heeft een hogere macht die orde die ik helaas niet kon handhaven hersteld.
Gesloten