1 juli 1916 een dag aan het westfront

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Brodie
Lid
Berichten: 1597
Lid geworden op: 27 feb 2004, 09:14
Contacteer:

1 juli 1916 een dag aan het westfront

Bericht door Brodie »

1 juli 1916 een dag aan het west front en wat voor een dag.
Die dag zou de bloedigste dag in de Engels krijgsgeschiedenis worden.

In 1915 wou het Franse opperbevel een groot gezamenlijk offensief met de Engels in het volgende jaar in de omgeving waar de twee leger naast elkaar lagen.
Dit was bij de plaats Maricourt.
De slag werd door de Engels de slag aan de Somme genoemd maar de rivier lag helmaal niet in hun sector de rivier liep door de Franse sector.

Douglas Haig was helemaal niet zo blij met dit offensief bij de Somme
Maar omdat de Duister zins februari bezig waren Verdun te bestoken en generaal "papa" Joffre wou dat de Engels hielpen om door een offensief de druk van de ketel te halen bij Verdun.
Haig zag meer in een groot offensief bij Ieper wat later in 1917 ook gebeurde wat later bekend werd als de slag bij Passendalen of de 3e slag om Ieper.
Uit eindelijk ging Haig akkoord en vroeg zijn chef-staf Rawlinson om alles te voor berijden.

De datum was geplant op 30 juni maar deze datum werd niet gehaald door problemen in de logistiek en het weer.
Afbeelding
De nieuwe datum was 24 uur later 1 juli 1916 om 07:30 Am.
Voor het offensief was er een bombardement van 7 dagen aan de gang die bedoelt om de Duister in hun schuilkelders en het prikkeldraad te vernietigen.
Maar de op zet van het bombardement mislukte totaal
Het prikkeldraad was niet kapot en de Duister zaten zo diep onder de grond dat ze het overleefd hebben.
Een bij komend nadeel van het bombardement was dat de grond een totalen kapot geschoten was waar door het moeilijk was om door op te rukken.

Om 10 voor half 8 zweeg het geschut (dit was 5 min te vroeg omdat niet alle de klokken synchroon liepen) en om 5 voor half vlogen er een paar groten mijnen de lucht in.
Afbeelding
Om 07:30 kwamen de mannen uit hun loopgraven en liepen recht op in rijen naar de Duitse eerste linie.
Er was verteld door hoger hand dat er geen Duitser meer zou leven dus ze hoefde niet te vrezen
Maar toen ze uit de loopgraaf kwamen zagen dat het prikkeldraad niet was vernielt en nog erger was dat de Duister nog leefde.
Afbeelding
De Duister open de natuurlijk het vuur waar door vrijwel direct de eerste slachtoffers vielen.
Rond 10 uur had het Engelse leger al meer dan 30.000 dode en gewonden en aan het einde van de eerste juli waren dit er 60.000.
Dit levert een rekensom op van een gemiddelde 500 per minuut!
De doelen die gesteld waren voor de eerste dag zijn bijna nergens behaald alleen bij Carnoy en in de Franse waren de doelen bereikt.
Bijvoorbeeld bij Thiepval rukte de Ulsters op naar de Schwaben redout en namen deze ook in maar met veel verliezen maar om dat het bataljon naast hun niet instaat, was op te rukken lag hun rechter flank open waardoor ze moesten terug trekken.
Dus de winst van terrein waren ze weer kwijt.
Afbeelding
Bij Carnoy was er een kapitein die bevel had over een bataljon van zeer jongen "Pals"
The 8 East Surrays
Pals bataljons waren nieuwe rekruten die uit een plaats, stad, fabriek of sport club kwamen die gelijk tijdig dienst genomen hadden na de op roep van Lord kitcherner.
Afbeelding
Kapitein W.P. Neville was bang dat het moraal van zijn jongens in het gedrang zou komen en hij bedacht een plan.
Hij gaf elk bataljon een bal en loofde een prijs uit wie de bal het dichts bij de Duitse loopgraaf kon krijgen.
Hij zelf nam de aftrap en werd vrij wel meteen in zijn hoofd geraakt en met hem vielen ook veel van jongens uit het bataljon.

De slag aan de Somme duurde nog voort tot november 1916 toen de slag tot stilstand kwam in de modder bij de Butte de Warlencourt.

In 1917 werd pas het hoofddoel van 1916 de stad Bapaume door de Australiërs in genomen.

De Engelse hadden 200.000 dode en de Duitsers 120.000 doden aan het einde van de slag.
Afbeelding

Links:
http://www.unfortunate-region.org/
http://www.fylde.demon.co.uk/tomintro.htm
http://www.worldwar1.com/sfsomme.htm
http://perso.wanadoo.fr/zanzeo/index.htm

Ps dit topic staat ook op http://forum.fok.nl/
KätheHelfrich
Lid
Berichten: 469
Lid geworden op: 17 aug 2004, 10:57
Contacteer:

Bericht door KätheHelfrich »

Geweldig topic weer Brodie, wat een tijd heb je erin gestokenen wat een werk heb je ervan gemaakt,
lekker leesvoer en leuke linkjes!
ironmarc
Lid
Berichten: 2000
Lid geworden op: 19 feb 2004, 21:22
Locatie: IJsselstein

Bericht door ironmarc »

idd zeker erg interessant en zeker gewaardeerd de tijd die je erin steekt!!
Gebruikersavatar
Remarque
Lid
Lid
Berichten: 499
Lid geworden op: 16 aug 2004, 02:56
Locatie: Bielefeld

Bericht door Remarque »

Mooi stuk Brodie. Toch nog even wat opmerkingen en aanvullingen.

Een van de eerste daden van die Sir Douglas Haig ondernam nadat hij het opperbevel van de British Expeditionary Force (BEF) van Sir John French overnam was het organiseren van een conferentie. Tijdens die conferentie, december 1915, kwamen de geallieerde bevelhebbers overeen dat ze in 1916 gezamenlijke offensieven zouden ontplooien aan het Westfront, het Oostfront en het Italiaanse Zuidfront om de vastgelopen strijd weer in beweging te krijgen. De stellingenoorlog om te zetten in een bewegingsoorlog dus. Haig was er van overtuigd dat de oorlog alleen in het westen gewonnen, of verloren, kon worden.

Haig en Joffre kozen aanvankelijk voor een aanval bij Noyon, en niet bij Maricourt zoals je schrijft. In februari 1916, na de Duitse aanval bij Verdun, werd dit gewijzigd in de regio bij de Somme. Doel was wat druk van de ketel bij Verdun af te halen, de Duitsers werden zo gedwongen van daaruit troepen naar de Somme over te plaatsen

De rivier de Somme vormde, toch wel zo goed als, de scheidslijn tussen het Franse en het Britse front. Besloten werd dat de Britten in het gebied tussen Gommecourt en Maricourt en de Fransen tussen Frise en Estrees gezamenlijk zouden aanvallen. In totaal een front van ongeveer 40 kilometer.

Zoals gezegd deed de Franse maarschalk Joffre een beroep op de Britse opperbevelhebber Sir Douglas Haig om ZO SNEL MOGELIJK met een offensief te beginnen om zo druk van de ketel bij Verdun af te nemen. Het Franse voorstel was dat de Britten op 1 juli direct ten noorden van de Somme zouden aanvallen waarna de Fransen enkele dagen later een aanval ten zuiden zouden beginnen in de hoop de Duitsers met dit tweede front te verrassen. Uiteindelijk vielen de Fransen tegelijk met de Britten aan. De Fransen haalden hun aanvalsdoelen van de eerste dag, de Britten slechts een paar. Het verschil in tactiek was dat ze niet zo’n enorme inleidende beschieting uitvoerden zodat het terrein waarover ze aanvielen nog redelijk begaanbaar was. De Britten hadden hun aanvalsterrein herschapen in een maanlandschap. De Britten hadden niets geleerd van het falen van de Duitse kanonnen bij Verdun, zoals de Britse legerleiding tijdens de hele oorlog zou laten zien dat ze bijzonder hardleers waren!

De Duitse legerleiding sprak niet voor niets over de Britten: “ze zijn zo dapper als leeuwen, maar worden geleid door ezels!”

Mooi ook om te vermelden is dat de Britten tijdens hun voorbereidende infanteriebombardement tot de 1e juli maar liefst 1.7 miljoen granaten (!!!), in alle kalibers waaronder een groot aantal gasgranaten, verschoten. Geen pretje voor de Duitsers om dit te moeten ondergaan. Om dit te illustreren een citaat:

“stunden-, tage-, ewigkeitenlang im Granattrichter (gelegen) – untätig und mit keinem anderen Gedanken beschäftigt als: diese Granate ging links, diese rechts, diese hinter, diese vor – jetzt, jetzt muß sie hierher kommen (denn Du fühlst ja dich, dein kleines bebendes Ich beschosen!) – nein, weiter weg! – gottlob, nun beschießen sie – die Reservestellung!- gottlob, nun die Artilleriestellung! Diese auf das erbärmliche und wirklich erbarmungswürdige Ich tagelang konzentrierten Gedanken waren es, die die Nerven, - ja Seelenkraft allmählich unterhöhlten (…)
O. Germar. Trommelfeuer, In: Das antlitz des Weltkriegses. Fronterlebnisse deutscher Soldaten. Jünger Verlag, Berlin 1926 blz.28

Ik ben op school nooit zo goed geweest in rekenen, maar toch even een poging.
De gevechten op de 1e juli begonnen om 07.30 en stopten om 20.30 uur. Behoudens nog wat plaatselijk gekibbel. Dertien uur in totaal dus. Jij spreekt over 60.000 slachtoffers (mijn bron die ik nu bij de hand heb “The Somme, the day-by-day account van Chris MacCarthy heeft het over 57.470 slachtoffer, waarvan 19.240 doden). Dat wil zeggen 60.000 : 780 minuten = een kleine 77 slachtoffers per minuut. Een zéér respectabel aantal, maar bij lange na geen 500…
Zou je het hebben over de eerste 30.000 die volgens jou vielen tot 10.00 uur dan kom ik op 30.000 : 150 minuten = 200 man per minuut. Toch een behoorlijk verschil met de 500 per minuut van jou…

Je schrijft:
“Bij Carnoy was er een kapitein die bevel had over een bataljon van zeer jongen "Pals" The 8 East Surrays”

Hij had 4 bataljons onder zijn commando en zijn naam was Captain Nevill, zonder extra e. Hij kocht vier leren ballen, het bataljon dat hiermee het eerst de Duitse linie bereikte kreeg een prijs, ik dacht rum. De voetballers liggen bijna allemaal op de begraafplaats bij Carnoy, inclusief Nevill zelf. Een van de ballen is te bewonderen in Dover Castle (GB) waar de gids het verhaal in geuren en kleuren vertelt.

Brodie schrijft:
“In 1917 werd pas het hoofddoel van 1916 de stad Bapaume door de Australiërs in genomen.”

Je vergeet te vertellen dat dit het hoofddoel van de EERSTE dag was! Op deze dag moesten de Duitse linies worden ingenomen waarna kon worden opgetrokken naar het gebied tussen Baupame en Ginchy. Als dit doel bereikt was moesten de Duitsers uit het gebied tussen Arras, Douai en Cambrai worden verdreven. Door dit gapend gat in de Duitse frontlinie moest de Britse infanterie en de klaarstaande Britse cavalerie dan met alle kracht doorstoten naar het achterland. Hoppa: de boel zou dan weer volop in beweging zijn!

Je schrijft:
“De Engelse hadden 200.000 dode en de Duitsers 120.000 doden aan het einde van de slag.”

Mijn eerder genoemde bron vertelt niet over doden maar over slachtoffers. 419.654 Britten en 204.253 Fransen. Naar schatting verloren de Duitsers tussen de 437.000 en 680.000 man! Je cijfers kunnen dus kloppen, ik vul alleen maar aan. Overigens waren de cijfers aan vermisten zo goed als gelijk aan doden. Er zijn wat rapporten over hoe krijgsgevangenen werden afgemaakt en zelfs zijn er hardnekkige geruchten over hoe Britten een paar keer hun Duitse gevangenen kruisigden… Dat laatste verhaal is onbewezen maar is zo bekend dat dit het altijd leuk doet tijdens een discussie met Britten over WO1...
Laatst gewijzigd door Remarque op 28 aug 2004, 03:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Brodie
Lid
Berichten: 1597
Lid geworden op: 27 feb 2004, 09:14
Contacteer:

Bericht door Brodie »

Dank voor deze aanvulling :|
iets vergeten :?
Gebruikersavatar
Remarque
Lid
Lid
Berichten: 499
Lid geworden op: 16 aug 2004, 02:56
Locatie: Bielefeld

Bericht door Remarque »

Samen komen we d'r wel!
Weder eine Anklage noch ein Bekenntnis. Ein Versuch über eine Generation zu berichten die vom Kriege zerstört wurde. Auch wenn sie seinen Granaten entkam.
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Bericht door YPPY »

Goed verhaal!
Jammer dat er op de hoofdsite geen stukken horen over wo1. Anders hadden jullie daar mooi wat voor kunnen schrijven. ;)
Voor lieve berichtjes, schattige dieren of wat anders leuks kun je altijd mailen.

*Weer alleen*
Gebruikersavatar
Peter Verdun
Lid
Berichten: 79
Lid geworden op: 31 jul 2004, 19:06

Bericht door Peter Verdun »

*Reactie verwijdert*

i.v.m. eventuele uitbraak van wo3 op dit forum :) Ik wil niet de 2e Gavrilo Princip worden…… En zodoende de grondlegger van de website: http://www.wo3.nl/
Laatst gewijzigd door Peter Verdun op 30 aug 2004, 01:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Remarque
Lid
Lid
Berichten: 499
Lid geworden op: 16 aug 2004, 02:56
Locatie: Bielefeld

Bericht door Remarque »

Men doet wat ie kan.
Weder eine Anklage noch ein Bekenntnis. Ein Versuch über eine Generation zu berichten die vom Kriege zerstört wurde. Auch wenn sie seinen Granaten entkam.
Brodie
Lid
Berichten: 1597
Lid geworden op: 27 feb 2004, 09:14
Contacteer:

Bericht door Brodie »

Peter Verdun schreef:Absoluut een goed artikel alleen jammer van de vele taal fouten (vertaalmachine op internet gebruikt.(?)
Volgens mij heb ik toch de meeste fouten er uit gehaalt
Brodie
Lid
Berichten: 1597
Lid geworden op: 27 feb 2004, 09:14
Contacteer:

Bericht door Brodie »

maar okke je mag me wel verbeteren (graag zelfs)

maar doe dat dan via PM
Gebruikersavatar
Ruben
Lid
Berichten: 778
Lid geworden op: 11 jul 2004, 21:55
Locatie: België, Aalter

Bericht door Ruben »

Brodie schreef:
Peter Verdun schreef:Absoluut een goed artikel alleen jammer van de vele taal fouten (vertaalmachine op internet gebruikt.(?)
Volgens mij heb ik toch de meeste fouten er uit gehaalT
Mooi verhaal. Alleen de spellingsfouten :wink: maar daar malen we niet om. Oh ja en het is gehaalD, niet gehaalT :mad: :P :lol:
War is something human...
Plaats reactie