De Habsburgse bezittingen,

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

De Habsburgse bezittingen,

Bericht door Roel R. »

Weet iemand of de Habsburgers vooruitgang boeken bij het terug krijgen van hun bezittingen?
Habsburgers eisen bezittingen uit WOI terug


De familie Habsburg, eeuwenlang heersers van de Hongaars-Oostenrijkse dubbelmonarchie, heeft de Oostenrijkse regering verzocht de door de nazi’s geconfisqueerde bezittingen terug te geven. Het is een de familie waardig lijstje: slot Laxenburg, slot Mürzsteg – momenteel in gebruik als presidentiele zomerresidentie – enkele huizen in Wenen en 20.000 hectaren bos. Alleen al de waarde van het bos wordt geschat op 200 miljoen euro.

De in een familiefonds ondergebrachte bezittingen van de Habsburgers werden eerder al eens, in 1919 bij het ontstaan van de republiek onteigend. In de jaren dertig kregen zij van Oostenrijk het familiefonds terug. In 1938/39 werd het vervolgens door de Nazi’s opnieuw in beslag genomen – door Hitler persoonlijk bevolen.
Op 8 mei, precies 58 jaar nadat Oostenrijk van de nazi’s bevrijd werd, heeft de familie haar verzoek uitgesproken. Zij deed dit bij monde van Christian Habsburg-Lotharingen, die 160 familieleden – niet de gehele familie – vertegenwoordigt. Zijn oom, Otto van Habsburg, kleinzoon van de laatste keizer en hoofd van de familie, laat zich in het openbaar niet uit over financiële belangen van de Habsburgers. “Maar hij is volledig op de hoogte”, aldus Christian Habsburg in de krant Der Standard. Stuart Eizenstat, de vroegere onderhandelaar van de Amerikaanse regering voor de schadeloosstelling van nazi-slachtoffers, ondersteunt het verzoek volmondig. “De familie Habsburg is een van de slachtoffers van Hitler”, aldus Eizenstat. “Dat is boven iedere twijfel verheven.”

(Volkskrant - 10 mei 2003)
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51
Contacteer:

Bericht door Hauptmann »

Is volgens mij een langzaam en moeizaam proces. Overigens ben je wellicht op de hoogte van het feit dat Rolf Wouters een portret heeft gemaakt van de zoon van Otto von Habsburg. Wellicht interessant voor je? Daar kun je al zien dat zulke onderwerpen enigzins werden vermeden als gespreksonderwerp. Je ziet echter wel wat van de speciale positie van deze familie in Oostenrijk. Tevens zie je dat sommige van de "gewone" Oostenrijkers nogwel tegen de familie opkijken.
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51
Contacteer:

Bericht door Hauptmann »

Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Interessant stuk, bedankt voor je hulp.
Gebruikersavatar
Peter Verdun
Lid
Berichten: 79
Lid geworden op: 31 jul 2004, 19:06

Bericht door Peter Verdun »

Zeker een interessant artikel, helamaal als je bedenkt dat als de heren in kwestie deze zaak winnen zij weer eigenaar worden van alleen al voor 135.000.000 euro aan bosgebied!

Goed speurwerk Hauptmann, dit zie ik graag!
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51
Contacteer:

Bericht door Hauptmann »

Dankjewel heren,

Dit programma bedoelde ik, was van de AVRO. Helaas staat het niet online. Ik heb het destijds wel gezien, interessant om zo'n man eens te zien. Op TV was hij in ieder geval uiterst vriendelijk.

Rolf op zoek naar blauw bloed
5/28/2003
In het nieuwe programma Royal Rolf gaat Rolf Wouters op de thee bij beroemde adellijke families in Nederland, Duitsland, Italië en Oostenrijk en probeert erachter te komen hoe adellijk de adel tegenwoordig nog is. Hebben ze nog steeds even veel invloed als in vroeger tijden? Trouwt blauw bloed nog altijd met blauw bloed en is het inderdaad een sprookjesleven vol glitter en glamour? Rolf probeert de antwoorden vriendelijk uit zijn gastheren en -vrouwen te wringen.
In de eerste aflevering gaat hij op bezoek bij Zijne Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid Aartshertog Karl von Habsburg, de kleinzoon van de laatste (Oostenrijkse) Habsburger Keizer. De familie regeerde meer dan 700 jaar over grote delen van Europa.
Plaats reactie