hoe organiseerde trotski het rode leger?

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
gast

hoe organiseerde trotski het rode leger?

Bericht door gast »

heey,

ik ben een werkstuk aan het maken over de burgeroorlog in rusland en ik wil gaar weten wat voor maatregelen trotski nam om het rode leger te organiseren. Ik kom overal namelijk tegen dat hij het leger organiseerde maar niet hoe hij het deed. Als je er iets over weet of je weet misschien waar ik dit kan vinden zeg het me asjeblieft _/-\o_

in ieder geval al bedankt

Robert
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Het ontstaan van het Rode Leger is onder te verdelen in drie 'hoofdcategorieën';

1. De Rode Garde, een legertje vrijwillige arbeiders die voor de Communistische Zaak vochten voor WOI
2. Overblijfselen van het Tsaristische Leger, veel soldaten sloten zich met hun legeronderdeel aan bij de Communisten. Ze zetten hun officieren af en kozen hun eigen leider.
3. Dienstplicht. In 1918 voerde Trotsky de dienstplicht in in grote delen van Rusland, waaraan in grote getalen gehoor werd gegeven.

Omdat het de Communisten natuurlijk aan militaire specialisten ontbrak recruteerde Trotsky officieren uit het Tsaristische Leger. Wanneer bleek dat deze een goede proletarische achtergrond hadden werden zij aangesteld als officier in het Rode Leger, dit tot ongenoegen van de gewone soldaten die deze officieren vaak net zelf afgezet hadden. Om de deze 'Witte' officieren onder controle te houden en de gemoederen te bedaren werden er politieke commissarissen aan de legeronderdelen toegewezen die elk besluit mede dienden te ondertekenen.

Trotsky zette vervolgens een plan op touw om het analfabetisme onder de soldaten tegen te gaan. Zo werden er op veel plaatsen scholen en bibliotheken van het Rode Leger opgericht.

Bron
Вместе мы непобедимы
Gast

Bericht door Gast »

bedankt! hier kan ik weer even mee vooruit :P
gast

Bericht door gast »

ik heb nog een vraagje
weet iemand een aantal zaken te noemen waarom de bolsjewieken uiteindelijk de burgeroorlog wonnen?
Gebruikersavatar
mario
Lid
Berichten: 258
Lid geworden op: 27 jun 2004, 19:55
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door mario »

Misschien staat hier je antwoord.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_Burgeroorlog
Help mee met het aanleggen van de Eerste Wereldoorlog boekendatabase.
http://www.boekenlijst1418.nl
Gast

Bericht door Gast »

mario schreef:Misschien staat hier je antwoord.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_Burgeroorlog
nee daar heb ik al gekeken (stond wel een hooop bruikbare info)
maar toch bedankt voor het opzoeken
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Anonymous schreef:nee daar heb ik al gekeken (stond wel een hooop bruikbare info)
maar toch bedankt voor het opzoeken
Nou, ik geloof dat in grote lijnen daar wel mooi staat uitgelegd waarom de Bolsjewieken gewonnen hebben. De Witten waren simpelweg niet goed genoeg georganiseerd. Veel oude Tsaristische eenheden waren overgelopen naar het Rode Leger en wat overbleef verdeelde zichzelf onder verschillende Witte bevelhebbers. Deze bevelhebbers vertegenwoordigden allemaal een andere groep Russen, bijvoorbeeld Kozakken uit de Oekraïne of Mongoloïde inwoners uit Siberië. Deze groepen hadden niks met elkaar gemeen, behalve de tegenstand tegen het Bolsjewisme. Er is dus nooit een goed gecoördineerde tegenaanval geweest, het verzet bestond uit onafhankelijke, soms zelfs rivaliserende, Witte legers.

Daar komt bij dat de geallieerden die de Witte Legers steunden nooit voldoende steun gaven om de Witten een volwaardige tegenstoot te laten uitvoeren. Er wel steun verleend, zij het minimaal. Ook zal er vast en zeker meegespeeld hebben dat de geallieerde naties na WOI vrij oorlogsmoe geweest zullen zijn. WOI is voor alle landen een oorlog geweest waarin veel verliezen zijn geleden, dan is de steun voor een andere oorlog en vooral een oorlog in het verre Rusland heel klein.

En een derde punt dat in het voordeel van de Sovjets speelde was dat ze het centrale, zeg maar 'geïndustrialiseerde', deel van Rusland in handen hadden, dat wil met name zeggen Moskou. Hier vestigden ze de regering en verklaarden ze tot hoofdstad. Als je op de kaart naar Rusland kijkt, zie je dat alle grote wegen naar Moskou lopen. Moskou is in de Russische infrastructuur een centraal punt, vanuit Moskou kun je naar het westen, noorden, oosten en zuiden en alles daar tussenin. Dit gaf de Sovjets een voorsprong omdat ze veel sneller troepen konden verplaatsen. Ze konden gebruik maken van een voor die tijd behoorlijk wegen- en spoorwegstelsel, wat de Witten niet konden.

Tip; zoek bij Google op 'Russian Civil War', dan zie je zat sites met informatie.
Вместе мы непобедимы
Gast

Bericht door Gast »

Kan iemand mij iets vertellen over de ideeen van de bolsjewieken en waarom ze zo graag de macht in Rusland wilde hebben? Ik weet dat ze het communisme wilde berspreiden in Rusland maar wat zijn de verdere ideeen?
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Anonymous schreef:Kan iemand mij iets vertellen over de ideeen van de bolsjewieken en waarom ze zo graag de macht in Rusland wilde hebben? Ik weet dat ze het communisme wilde berspreiden in Rusland maar wat zijn de verdere ideeen?
Rusland is eeuwen geregeerd door de Tsaren. De Tsaar verzamelde een groep mensen van adel rond zich en stelde zo een regering samen. De Tsaar was grootdeels een alleenheerser, die in een ivoren toren ver van de werkelijkheid stond. De Russische bevolking leed honger en er was enorme armoede. De Tsarenfamilie en aristocratische regering zorgden bovenal eerst voor zichzelf, om zich daarna om de bevolking te bekommeren. Bovendien voerde de Tsaar een oorlog die in de ogen van veel Russen een onnodige verspilling van mensenlevens was.

De Bolsjewieken hadden als grote standpunten; alle macht aan de arbeiders en boeren, eerlijke verdeling van arbeid en rijkdom, onmiddelijke beëindiging van de oorlog en installatie van een volksdemocratie. Dit waren punten die haaks op het beleid van de Tsaar stonden en zodoende een grote schare aanhangers wisten te mobiliseren. De Bolsjewieken waren uit op de macht in Rusland omdat dat in hun ogen de enige manier weas om de huidige situatie in Rusland (en de rest van de wereld) te verbeteren.

Uiteraard zijn de standpunten van de Bolsjewieken veel gecompliceerder dan hierboven, maar in grote lijnen komt het hier op neer. Bovendien waren er vele partijen met min of meer dezelfde standpunten als de Bolsjewieken, maar door de actieve werving en de agressieve manier van politiek bedrijven hebben de Bolsjewieken de macht naar zich toe getrokken.
Вместе мы непобедимы
Plaats reactie