Oorlog onder de grond

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ruben
Lid
Berichten: 778
Lid geworden op: 11 jul 2004, 21:55
Locatie: België, Aalter

Oorlog onder de grond

Bericht door Ruben »

Oorlog onder de grond - Canvas, 23/12/2004
Op 4 augustus 1914 barst de hel los in de Westhoek. Het Ieperse poldergebied verandert van een vredig landbouwgebied in een bloedig strijdtoneel. Een half miljoen soldaten vindt er in vier jaar tijd de dood. Tientallen jaren later is de Westhoek een bedevaartsoord voor horden slagveldtoeristen en nabestaanden. En toch liggen er plannen op tafel om precies op deze plek een snelweg te bouwen richting kust. Pure winst voor de economie en het kusttoerisme.

Maar anderen stellen zich vragen bij de noodzaak van deze snelweg doorheen de hel van de Eerste Wereldoorlog. Zo vrezen milieubeschermers en landbouwers dat er waardevol natuur- en landbouwgebied verloren zal gaan. Ook in het buitenland zorgt het nieuws voor opschudding. Vooral in Groot-Brittannië gaan er stemmen op om dit erfgoed en de bijhorende nagedachtenis te bewaren en te beschermen.

Er rijst echter een klein probleempje. Om iets te kunnen beschermen is het noodzakelijk om de waarde ervan nauwkeurig te bepalen. En daar wringt het schoentje. Slagveldarcheologie is in Vlaanderen tot 2002 een grijze zone. Hoger opgeleide archeologen zijn verre van vertrouwd met deze specifieke materie. Het is een blinde vlek waarbinnen voornamelijk amateurs zich uitleven en uiterst waardevol werk leveren.

Marc Dewilde krijgt van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed de opdracht om een evaluatie te maken van de archeologische waarde van het 'snelweg-gebied'. We schrijven 2002. Marc Dewilde weet even niet waar hij moet beginnen. Hoe pak je dit aan? Met 'het borsteltje' uit de klassieke archeologie kan je op een slagveld weinig beginnen. Hij legt zijn oor te luisteren bij zijn Britse collega's en bij de amateurs die het terrein gepassioneerd onderzoeken...

Op congressen leert Marc Dewilde alvast dat slagveldarcheologie niet gediend is met een koele, zuiver wetenschappelijke aanpak. Slagveldarcheologie is ook emotie. Het is rekening houden met de herinneringen van slachtoffers en nabestaanden. Hij gaat op zoek naar de menselijke achtergrond achter elk gevonden voorwerp.

Het team van Marc De Wilde brengt het traject van de bewuste snelweg in kaart. Tussen de obussen, loopgraven en gasgranaten (zie foto) geraakt het team van Dewilde steeds meer betrokken bij de zaak. Alleen al op het traject van de snelweg denken ze nog 300 à 800 lichamen te vinden. Ze hopen op een alternatief voor de huidige A19-route. Een snelweg dwars door een slagveld: het zou een 'Highway to Hell' zijn...
Wat denken jullie hiervan?
War is something human...
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

vrij respectloos tegenover de doden.. maar aan de andere kant, de wereld gaat door!
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Bericht door Nick »

ja dat was toen ook op TV op de belg1. ze gingen toen op plaatsen kijken waar loopgraven hebben gelegen, en die vonden toen op wat lichamen en wat granaten. vind het ma onzin wat ze doen, men moet dan maar een van die omleidingen pakken, en niet door het slagveld heen!!!
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Als je geen enkel gebied waar ooit eens iets belangrijks is gebeurd mag aanraken kunnnen we hier in België niet veel meer uitrichten. Als men zo goed mogelijk inventariseert wat er juist heeft gelegen mogen we al blij zijn.
ironmarc
Lid
Berichten: 2000
Lid geworden op: 19 feb 2004, 21:22
Locatie: IJsselstein

Bericht door ironmarc »

goed dat ze kijken naar een alternatief! Maar als het niet anders kan.... zou wel erg jammer zijn maar de werled draait natuurlijk door.....zo lang ze de doden maar een eervolle begrafenis geven.
Gebruikersavatar
Narcolepticus
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 13 okt 2004, 21:41
Locatie: Bel 156

Bericht door Narcolepticus »

Een begrafenis is ook maar temporatief, denk maar aan de knekelput
Gebruikersavatar
max
Lid
Berichten: 257
Lid geworden op: 17 jan 2005, 23:25
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Bericht door max »

De Engelsen en speciaal de Commonwealth War Graves Commission is daarvan op de hoogte en zullen dat zeker niet laten gebeuren !
Thomas V
Lid
Berichten: 387
Lid geworden op: 10 nov 2004, 18:49

Bericht door Thomas V »

Hopelijk gaan ze, zoals anderen al zijden, een alternatieve route nemen.
Gebruikersavatar
max
Lid
Berichten: 257
Lid geworden op: 17 jan 2005, 23:25
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Bericht door max »

en dan moet je weten dat een autoweg daar helemaal niet nodig is!!!

de kiekes geen respect voor het verleden ja
KätheHelfrich
Lid
Berichten: 469
Lid geworden op: 17 aug 2004, 10:57
Contacteer:

Bericht door KätheHelfrich »

Nu was er een topic maar dat kan ik niet meer terug vinden, maar dit is zeer leesbaar:

http://forum.fok.nl/topic/662910
Plaats reactie