Gezamelijke kerst in WOI

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Marcfire
Lid
Berichten: 328
Lid geworden op: 24 dec 2003, 12:49

Gezamelijke kerst in WOI

Bericht door Marcfire »

Ik ben momenteel het boek 'In Europa' aan het lezen van Geert Mak.

Hierin beschrijft hij de geschiedenis van de laatste 100 jaar in Europa. Interesante stukken over WOI staan er in. Zo noemt hij de gezamelijke kerstvieringen die her en der langs het front gevierd werden tussen Duitser en Geallieerden.

Ik had hier nog nooit van gehoord en vond het wel interessant dat heel wat soldaten voor elkaar respect hadden en dus ook contact hadden in de loopgraven. Soms waren officieren het zat en dan spraken ze af dat de oorlog een paar minuten later weer verder ging.

Heel veel leuke anekdotes staan er in het boek ahv ooggetuigen, veteranen en verhalen uit andere boeken. Zo zijn er veel meer verhalen over gebroederlijke dingen onderling. Best de moeite waard om het boek te lezen. Het is wel 1100 pagina's, maar het beschrijft dan ook de hele eeuw. WOI heeft ongeveer 50 pagina's schat ik, WOII zal dat ook wel hebben verwacht ik, daar ben ik nog niet.
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51
Contacteer:

Bericht door Hauptmann »

Kijk anders ook even hier.

http://forum.wo2.nl/viewtopic.php?t=5360

Staan ook wat voorbeelden in.
Gebruikersavatar
Jelle H.
Lid
Lid
Berichten: 777
Lid geworden op: 03 okt 2004, 16:00
Contacteer:

Bericht door Jelle H. »

Zo zag ik laatst op de televisie een Engelse veteraan die in Monte Casino had gevochten. Hij zei dat na zware gevechten de Engelsen wel eens brancards leenden van de Duisters (en andersom).
Nadat de gewonden waren geevacueerd, konden ze geen vinger meer uit hun schutterputje steken vanwege de scherpschutters..
I am unaware of any such activity or operation, nor would I be disposed to discuss such an operation if it did in fact exist.
Plaats reactie