Waarom in versailles

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
Plaats reactie
Nachtmerrie
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 feb 2005, 01:07
Locatie: Nijmegen

Waarom in versailles

Bericht door Nachtmerrie »

Vraag voor een werkstuk, ik zal hem even overtypen..

De vergadering over de vrede na de eerste wereldoorlog vond niet zomaar plaats in versailles. Frankrijk had nog een appeltje te schillen met Duitsland op die specifieke plaats.
Zoek op wat er tussen Duitsland en Frankrijk heeft gespeeld rondom 'Versailles'.

anyone?
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51
Contacteer:

Bericht door Hauptmann »

In 1871, na de oorlog van 1870-1871 tussen Frankrijk en Pruissen werd hier na de Franse nederlaag het Duitse Rijk uitgeroepen. Het paleis daar was het hoofdkwartier van het Duitse leger. Daarvoor is het door vele Franse koningen gebruikt.
Gast

Bericht door Gast »

In 1940 gebeurde iets analoogs. De wapenstilstand van 1918 was getekend in een treincoupé in frankrijk. Toen de frankrijk in 1940 capituleerde brachten de duitsers die wagon naar exact dezelfde plaats. De capitulatie werd in die treincoupé getekend.
Gebruikersavatar
max
Lid
Berichten: 257
Lid geworden op: 17 jan 2005, 23:25
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Bericht door max »

Op 28 juni 1919 werd de Vrede van Versailles getekend door de 3 grootmachten Amerika, Groot-Brittanië en Frankrijk. Duitsland mocht niets inbrengen bij de vredesbesprekingen. De Vrede van Versailles was namelijk bedoeld om Duitsland te straffen voor de oorlog die zij begonnen was. Alle grootmachten stuurden hun leider die hun eigen belangen kwamen behartigen: Groot-Brittanië stuurde Loyd George. Loyd George wilde dat Duitsland niet te zwaar zou worden gestrafd omdat Frankrijk anders te machtig zou worden. Frankrijk stuurde Clemenceau. Clemenceau wilde dat Duitsland zeer zwaar zou worden gestraft aangezien Frankrijk al haat gevoelens had vanwege de Frans-Pruisische oorlog en omdat Frankrijk dan meer macht zou krijgen. De VS stuurden Wilson. Wilson pleitte voor een Volkenbond, een soort van VN, die nieuwe oorlogen zouden moeten voorkomen door vredesmachten te sturen en de twee vechtende partijen uit elkaar te houden. De Vrede van Versailles is een vrede die bestaat uit honderden artikelen en regels hieronder een kleine samenvatting: 1. Duitsland moest 132 miljard goudmark betalen aan Frankrijk als herstelbetaling. (Frankrijk had dit geld hard nodig om de oorlogsschulden af te lossen bij Groot-Brittanië die op zijn beurt geleend had bij de VS) 2. Duitsland werd ontwapend, Duitsland mocht nog maar een leger hebben van slechts 100.000 man. Verder waren alle moderne wapens zoals tanks en vliegtuigen verboden. (Deze maatregel zorgde ervoor dat Duitsland nooit haar grenzen kon beschermen) 3. Duitsland moest gebied afstaan. Om veiligheidsredenen (en om jaloezie) moest Duitsland een aantal gebieden afstaan. - De Poolse staat werd gevormd ten koste van Duitsland. Dat betekende dat Duitsland de militaire haven Danzig, tegenwoordig gDansk, moest inleveren. Dit werd door de Duitsers onacceptabel gevonden. -Duitsland raakte het Rijnland voor 15 jaar kwijt aan de Volkenbond die erop toezag dat het Duitse leger niet Frankrijk kon binnen vallen. 4. Er mocht geen samenwerking tussen Duitsland en Oostenrijk meer plaatsvinden. 5. Duitsland kreeg de hele schuld voor de Eerste Wereldoorlog.

http://proto.thinkquest.nl/~llb034/pages/woi/eivvv.html
Aprés moi, le déluge
http://www.dambusters.be
Gebruikersavatar
max
Lid
Berichten: 257
Lid geworden op: 17 jan 2005, 23:25
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Bericht door max »

Het Verdrag van Versailles omvat 440 artikelen. De voornaamste punten zijn:


Duitsland moet Elzas-Lotheringen aan Frankrijk afstaan.
Duitsland moet de kolenmijnen in het Saargebied aan Frankrijk afstaan.
Duitsland moet Moresnet, Eupen, Malmédy en St. Vith aan België afstaan.
Duitsland moet het grootste deel van West-Pruisen en bijna de gehele provincie Posen aan de nieuwe staat Polen afstaan.
Duitsland moet alle koloniën afstaan: Togo en Kameroen, de gebieden in Oost- en Zuidwest-Afrika, enkele eilanden in de Stille Oceaan en bezittingen in China.
Alle Duitse goederen en bezittingen in het buitenland worden verbeurd verklaard.
Duitsland moet alle oorlogsmateriaal aan de geallieerden afstaan.
De algemene dienstplicht in Duitsland wordt afgeschaft en de generale legerstaf wordt opgeheven.
Duitsland mag geen tanks, vliegtuigen, onderzeeboten, grote oorlogsschepen en gifgas meer hebben.
Gedurende 15 jaar mag Duitseland geen troepen stationeren op de linker Rijnoever en in een strook van 50 km op de rechter Rijnoever.
De totale omvang van het Duitse landleger mag niet groter zijn dan 100.000 man.
De Duitse marine mag niet meer dan 15.000 manschappen hebben.
Duitsland mag niet meer dan 4.000 officieren hebben.
Duitsland mag geen deel uitmaken van de te vormen Volkenbond.
Oostenrijk moet Zuid-Tirol aan Italië afstaan.
Turkije moet alle buitenlandse gewesten afstaan. Engeland krijgt Irak, Palestina en Trans-Jordanië; Frankrijk krijgt Syrië en Libanon.
Duitsland moet alle handelsschepen met een laadvermogen boven 1600 Brt aan de geallieerden afstaan, plus de helft van alle handelsschepen van 1000 tot 1600 Brt. Bovendien moet éénvierde deel van de visserijvloot en tweevijfde deel van de binnenvaartschepen worden afgestaan.
Duitsland dient verder af te staan grote aantallen machines en bouwmaterialen, treinen en vrachtauto's.
Duitsland dient jarenlang bepaalde hoeveelheden kolen en chemicaliën, verfstoffen en brandstoffen te leveren.
Alle Duitse onderzeese telegraafkabels worden verbeurd verklaard.
Duitsland dient 20 miljard goudmark te betalen.

http://www.greatwar.nl/frames/default-v ... samen.html
Aprés moi, le déluge
http://www.dambusters.be
eagle
Lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 17 dec 2004, 15:26

Bericht door eagle »

een prima beschrijving van hetgeen er gebeurde. Maar de vraag was "waarom Versailles". Eigenlijk al beantwoord door Hauptmann:
Versailles is een prachtig complex van kasteel en tuin en nog veel meer gebouwd op bevel van Lodewijk de veertiende: "de Zonnekoning". Hij was een superbelangrijke koning en bouwde een schitterend geheel. Symbool voor de Franse macht.
Grote landen in Europa als Engeland, Frankrijk en Duitsland streden op allerlei manieren om de belangrijkste te zijn.
In 1870-1871 was er de Frans-Duitse oorlog. Duitsland won, en gebruikte het kasteel van Versailles (dus in het hart van de Franse natie) om de Duitse eenheidsstaat uit te roepen. Vanaf dat moment bestond Duitsland (dat eerder een verzameling losse staatjes was) als één land. Frankrijk werd vernederd en moest allerlei concessies doen.
De eerste wereldoorlog was opnieuw een gevecht tussen Duitsland en Frankrijk (er deden nog veel meer landen mee), maar uiteindelijk verloor Duitsland. De wapenstilstand werd getekend in een spoorwegwagon in Compiègne, op 11 november 1918. Toen was de vraag: hoe af rekenen met de Duitsers. Dit leidde uiteindelijk tot het verdrag van Versailles, getekend, weer in het beroemde kasteel in Versailles (in de spiegelzaal). De Duitsers konden op dat moment niet anders dan accoord gaan met dat verdrag. Voor Adolf Hitler was dit één van de redenen om de Tweede wereldoorlog te beginnen.
Toen hij in juni 1940 Frankrijk binnenviel dwong hij de Fransen om in dezelfde spoorwegwagon als in 1918 de overgave te tekenen. Daarna liet hij het hele monument opblazen (de wagon kwam terecht in Berlijn). Het monument is na de tweede wereldoorlog weer in de oude staat hersteld.
Plaats reactie