Gevechten bij Luik 1914

Alle onderwerpen met betrekking tot overige tijdvakken
draak
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 21 nov 2004, 20:34

Gevechten bij Luik 1914

Bericht door draak »

Wie weet in welk deel van de serie Schlachten des Weltkrieges de gevechten bij Luik in augustus 1914 worden beschreven?

Tevens ben ik op zoek naar andere boeken die de gevechten om Luik in aug. '14 vanuit de Duitse kant beschrijven. Wie kan me er een (of meerdere) aanraden?

Mvg Arjen
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51

Bericht door Hauptmann »

Hoi,

Ik kan het in het Reichsarchiv niet zo snel vinden. Er is voor zover ik kan zien geen heel deel aan gewijdt zoals bijvoorbeeld wel bij Antwerpen 1914 is gedaan.

Jouw tweede vraag. In ieder geval schrijft Ludendorff in zijn memoires er 10 hele bladzijdes over.

Groeten
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51

Bericht door Hauptmann »

Het schijnt dus hier te staan.

"Der Weltkrieg 1914-1918" Band I "Die Grenzschlachten im Westen", erschienen im Verlag E.S. Mittler, Berlin 1925.
http://www.westfront.de/ludendorff/luettich.htm

Dat is echter volgens mij NIET uit de serie Schlachten des Weltkrieges. Daar is band 1 namelijk Douamont.
draak
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 21 nov 2004, 20:34

Bericht door draak »

Hoi Hauptmann,
bedankt voor je reactie.

Je hebt gelijk, Der Weltkrieg 1914-1918 is de duitse officiele historie van WO1. (staat op m'n verlanglijstje maar moet nog ff sparen :wink: )

Naar de memoires van Ludendorff zal ik op zoek gaan.
Gebruikersavatar
max
Lid
Berichten: 257
Lid geworden op: 17 jan 2005, 23:25
Locatie: Antwerpen

Bericht door max »

De slag om Luik was een onderdeel van de slag der grenzen in augustus 1914
ik heb er een klein stukje over op http://pj.horemans.net klik daarna op slag der grenzen en eventueel slag om namen
Het boek Namen 1914 van Ernest Claes gaat over de slag rond Namen, dewelke rond dezelfde tijd plaatsvond
Het interessante om te weten is dat de Oostenrijkers toen al meevochten met de duitsers maar toen nog de oorlog niet hadden verklaart aan belgie, dit deden ze eerst twee weken later


Op 4 augustus even over 8 uur in de ochtend kwamen de eerste Duitse soldaten ten zuiden van Vaals de grens over. Duitse eenheden marcheerden ook op over de weg van het Belgische Moelingen naar het westen. Deze weg lag tussen de grenspalen 42 en 44 en was gemeenschappelijk gebied van België en Nederland. Op deze weg betraden Duitse troepen dus ook Nederlands grondgebied. In de middag vonden bij Visé de eerste gevechten op redelijke schaal plaats. Hier staken de Duitse troepen ook de Maas over. In het zuiden stonden de troepen al voor de Luikse forten, dit ondanks verwoedde pogingen van het Belgische leger om middels springladingen wegen en bruggen op te blazen en zo een snelle opmars probeerden te verhinderen.

De Belgische forten,Position Fortifiée de Liége, lagen in een gordel. Twaalf hiervan waren ontworpen door ingenieur Brialmont aan het einde van de 19e eeuw. Ze waren gebouwd ter bescherming van een, door de Duitsers verwachtte, Franse opmars. De forten; Liers, Pontisse, Lantin, Loncin, Barchon, Evegnée, Fléron, La Chartreuse, Chaudfontaine, Embourg, Boncelles, Flémalle, Citadel en Hollogne lagen gemiddeld zo'n 7 kilometer van het centrum af en ongeveer 4 kilometer van elkaar. Het waren waren kolossen van beton en staal grotendeels ondergronds en bovengronds met geschutskoepels. In de fortengordel waren ook de oude forten Citadel en La Chartreuse opgenomen, deze waren echter van mindere betekenis. In de hele gordel bevonden zich circa 3.000 Belgische soldaten onder bevel van Georges Leman. Om de tussenliggende ruimte te kunnen verdedigen kreeg Leman de beschikking over de 3e Legerdivisie en de 15e gemengde brigade uit Namen, vier infanterieregimenten, 500 burgerwachten en de beammingen van de vestingen, in totaal ongeveer 32.000 manschappen. De vestingen hadden in totaal 250 stukken modern geschut, 100 sterk verouderde stukken geschut en circa 30 machinegeweren. De tussenruimten tussen de forten waren versterkt met loopgraven en schansen. Het was de Belgen duidelijk waar het zwaartepunt van de Duitse aanval zou zijn namelijk een snelle opmars om in de ruimte tussen de forten te penetreren. Deze aanval moest bij voorkeur in de nacht plaats vinden om zo zich aan de waarnemers te kunnen onttrekken. De aanval zou bovendien snel moeten plaats vinden om de Belgen geen gelegenheid te bieden om in de ruimte verdedigingswerken op te richten.

Op 5 augustus was het dan zover. De Duitse aanval op de meest oostelijk gelegen forten met infanterie en geschut. De aanval werd een mislukking, de infanterie leed zware verliezen en de granaten van de artillerie kwamen niet door het gewapend beton heen. Daarom werd er een offensief gelanceerd op Luik zelf. Vanuit het noorden, oosten en zuiden drongen Duitse troepen de ruimten tussen de forten binnen. De aanval in het centrum werd een groot succes. Tegen middernacht verzamelden zich de Duitse troepen van de 14e brigade onder bevel van von Wussow, bij Micheroux, deze brigade moest tussen de forten Fléron en Evegnee heenbreken. Om 01.00 uur in de ochtend van 7 augustus begon de opmars, de kanonnen van het fort Fléron zwegen. Dit was een wonder van God zou Ludendorff later schrijven. De brigade stuitte echter wel op eenheden van de Belgische 3e divisie. Met name in de dorpen ten oosten van Luik en in de heuvels werd zwar gevochten. Ondanks deze gevechten rukte de 14e brigade op. De brigadecommandant von Wussow kwam om. Bij Retinne nam Ludendorff het bevel over en na hevige straatgevechten in Queue du Bois bereikte men in de middag de heuvels ten oosten van Chartreuse, men trof er lege dorpen aan. De bevolking was massaal gevlucht. Van de reslutaten van de andere Duitse eenheden was tot aan 7 augustus niets bekend. Men besloot om alleen met de 14e brigade de stad binnen te trekken. In de vroege ochtend werd La Chatreuse bezet en via twee niet vernietigde bruggen trok men Luik binnen. De honderden verdedigers gaven zich over. Even later kwamen ook de andere Duitse eenheden de stad binnen. In de stad werden verschillende burgers zonder pardon doodgeschoten op verdenking van terreur tegen Duitse soldaten. Tegenstand was er niet meer. De Begische vesting bevelhebber Leman trok zich terug om zich bij het veldleger bij Leuven te voegen. Luik was gevallen, de forten echter niet.

Hier bracht echter het zware Duitse geschut verandering in. Fort Evegnée viel op 11 augustus, gevolgd door Chaufontaine, Embourg en Pontisse op 13 augustus. Op 14 augustus Boncelles en de laatste op de linker Maasoever, Fléron, op 15 augustus. Leman bevond zich in fort Loncin. Om dit fort te nemen trokken 36 paarden een 420mm kanon dwars door Luik om het in stelling te brengen tegen fort Loncin. In de namiddag van 15 augustus werd het fort Loncin getroffen door een Duitse 420mm granaat(800 kg) die midden in de munitieopslag met o.a. 12000 kg kruit, ontplofte. Het fort werd van binnenuit opgeblazen. Dit kostte de meeste verdedigers het leven. Commandant Georges Leman werd bewusteloos overgedragen aan von Emmich. Leman verzocht de Duitse bevelhebber om in zijn rapport te vermelden dat hij zich niet had overgegeven maar dat in in bewusteloze toestand was gevangengenomen. Von Emmich voldeed aan dit verzoek. De vestingen en de stad Luik waren in Duitse handen.
Aprés moi, le déluge
http://www.dambusters.be
Hauptmann
Lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 29 aug 2004, 18:51

Bericht door Hauptmann »

draak schreef:Hoi Hauptmann,
bedankt voor je reactie.

Je hebt gelijk, Der Weltkrieg 1914-1918 is de duitse officiele historie van WO1. (staat op m'n verlanglijstje maar moet nog ff sparen :wink: )

Naar de memoires van Ludendorff zal ik op zoek gaan.
Ja, die zijn wel aan de prijs denk ik.

Overigens moet je zelf even afwegen of je Ludendorf's memoirres wilt kopen. Luik staat hier maar in 10 pagina's beschreven. Wellicht kun je eens op wat sites kijken naar de bronnen die zij gebruikt hebben?
draak
Lid
Berichten: 31
Lid geworden op: 21 nov 2004, 20:34

Bericht door draak »

@ Max: bedankt voor je stukje


Raar dat er zo weinig geschreven is, uit duits oogpunt, over de gevechten bij luik.
Gebruikersavatar
max
Lid
Berichten: 257
Lid geworden op: 17 jan 2005, 23:25
Locatie: Antwerpen

Bericht door max »

tja draak je vind er idd niet veel over zeker niet over de slag om Luik
misschien vind je wat links op http://ww1.startbewijs.nl
Aprés moi, le déluge
http://www.dambusters.be

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ClaudeBot en 0 gasten