Das Goebbels Experiment in filmtheater

Films, series en documentaires over WOII
Plaats reactie
Melinde
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 jan 2006, 11:51

Das Goebbels Experiment in filmtheater

Bericht door Melinde »

Vanaf 9 februari 2006 is deze indrukwekkende documentaire in het filmtheater te zien.

‘Willen jullie de totale oorlog?’ Deze vraag, gesteld in het Berlijnse Sportpalast op 18 februari 1943, is de geschiedenis ingegaan als een van de allersterkste staaltjes oorlogsretoriek van het Nazi-regime.

De man die met deze woorden een 2,5 jaar durende verlenging van WOII aankondigde was niet, zoals tegenwoordig soms gedacht wordt, Adolf Hitler, maar Gauleiter Joseph Goebbels, sinds 1933 hoofd van alle propaganda-activiteiten van de Nazi’s. Goebbels is een van de meest lugubere iconen van het Derde Rijk. Hij was een fervent Jodenhater, ziekelijk jaloers en zonder enig geweten. Het Nazisme was zijn religie en zijn ongekende gave voor spreken in het openbaar en natuurlijk instinct voor propaganda was doorslaggevend bij zowel de Duitse oorlogsmobilisatie als het mogelijk maken van de Jodenvervolging. In
1945, acht dagen voor de Duitse capitulatie, kiest Goebbels samen zijn vrouw Magda – na eerst hun zes kleine kinderen omgebracht te hebben – hetzelfde lot als Hitler en Eva Braun en pleegt hij zelfmoord in de Führerbunker.

Net als de bioscoophit Der Untergang is Das Goebbels Experiment een onconventionele historische film die een deel van het Derde Rijk binnenste buiten keert. Behalve nooit eerder vertoond archiefmateriaal, foto’s en fragmenten van propagandafilms waagt deze documentaire het om Goebbels zonder begeleidend commentaar voor zichzelf te laten spreken via zijn dagboeken die in 1992 werden teruggevonden in een Russisch archief.
Informatie:
http://www.cinemadelicatessen.nl
Plaats reactie