Fout in Frank Capra's World War 2 docu

Films, series en documentaires over WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
symen
Lid
Berichten: 540
Lid geworden op: 29 sep 2005, 20:57

Fout in Frank Capra's World War 2 docu

Bericht door symen »

Frank Capra's Wold War ll Colection.
Een 7 Delige serie bestaande uit:

1. De voorgeschiedenis.
2. De Nazi´s slaan toe.
3. Blitzkrieg.
4. De slag om Engeland.
5. De strijd om Rusland.
6. Amerika in strijd.
7. De onbekende oorlog.

Ik zat deze documentaire te kijken kom ik bij deel 3, ´Blitzkrieg´
dit gaat over dat over Nederland aan het capituleren is, kom ik deze zin tegen wat hij aan het zeggen is; Er moet een eind komen aan het verzet anders word Rotterdam plat gegegooid. De Nederlandse commendant had weinig keus. Om de levens van onschuldige burgers te redden, ging hij akkoord met de voorwaarden. Maar na de overgave bombardeerde de Duitsers de stad toch nog.

Dit klopt niet, Omdat Nederland pas capituleerde mede door de bombardementen in Rottedam.

Als jullie hem gezien hebben jullie nog meer fouten gezien, want voorens mij zitten er nog veel meer in.
LEO
Lid
Berichten: 646
Lid geworden op: 30 apr 2005, 16:17
Locatie: Belgium
Contacteer:

Bericht door LEO »

Na het bombardement op R'dam is er wel mee gedreigd om Utrecht hetzelfde lot te laten ondergaan als de capitulatie te lang aansleepte.

Ik geloof dat de idee van Göring himself afkomstig was.
Gebruikersavatar
symen
Lid
Berichten: 540
Lid geworden op: 29 sep 2005, 20:57

Bericht door symen »

Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Klopt wel, lees dit maar door, heb ik mooi van Wikipedia gekopieerd :') : Op 14 mei 1940 tussen 9 en 10 uur stuurde generaal Schmidt een ultimatum naar kolonel Scharroo, de Nederlandse commandant van Rotterdam, en aan burgemeester Oud. Kolonel Scharroo ontving de drie Duitse militairen, die onder een witte vlag het ultimatum bezorgden, zonder Ouds aanwezigheid. Wel liet hij de brief lezen. De brief was ondertekend met de commandant van de Duitse troepen, zonder handtekening of rang.

Scharroo vond dit te vaag (een vodje papier) om Rotterdam op over te geven. Het ultimatum werd om 10:30 uur door Scharroo ontvangen en stelde dat twee uur na ontvangst maatregelen tot vernietiging van Rotterdam getroffen zouden worden. Scharroo belde de Nederlandse opperbevelhebber generaal Winkelman op en zei dat hij niet van zins was op dit vod te capituleren, maar erkende dat de bevoegdheid bij Winkelman lag. Militair gezien zag hij geen noodzaak tot capitulatie, er was pantserafweergeschut op weg naar de Willemsbrug, de vernietiging van de spoorbrug werd voorbereid, en Rotterdam-Noord was vrij van Duitse troepen.

Burgemeester Oud had moeite om met generaal Winkelman verbonden te worden, en gaf te kennen dat het landsbelang voor het belang van de stad Rotterdam ging, maar als de Nederlandse verdediging toch hopeloos was, dat dan Rotterdam gespaard diende te worden.

Winkelman besloot tijd te winnen door Scharroos argument tot het zijne te maken. Hij liet Scharroo om een nieuw en nu netter geformuleerd ultimatum vragen. Dit verzoek kwam om 11:45 uur. Om 12:10 uur vertrok een van Scharroos stafofficieren met dit verzoek. Het ultimatum zou ondertekend moeten zijn en naam en rang van de Duitse officier moeten vermelden.

Een kwartier voor het verstrijken van het ultimatum werd dit aan Oberstleutnant von Choltitz overhandigd. Omdat de stad in een half uur niet geëvacueerd kon worden, ook omdat er nauwelijks vluchtmogelijkheden waren, besloot burgemeester Oud de stad niet te laten ontruimen. Als iedereen open op straat opeengeklemd zou zitten, zou het aantal slachtoffers slechts toenemen.

Generaal Schmidt hoorde het rapport van zijn parlementair aan, en gaf bevel het geplande artilleriebombardement van 13.00 uur uit te stellen. Tevens liet hij Kampfgeschwader 54 opdracht geven het bombardement uit te stellen wegens overgaveonderhandelingen.

Dit eskader steeg juist op van drie Duitse vliegvelden. De vluchtcommandanten was meegedeeld dat wanneer het bombardement geen doorgang zou vinden, vanaf het Noordereiland rode lichtkogels afgevuurd zouden worden.

Schmidt ontving door onbekende oorzaak echter geen bericht dat de Duitse vliegtuigen toch waren opgestegen en nam geen maatregelen om rode lichtkogels te laten afvuren. Hij liet een nieuw ultimatum opstellen, en ondertekende ditmaal wel met naam, rang en handtekening. Vóór 16:20 uur wilde hij Scharroos overgave ontvangen. Het was op dat moment 13:20 uur.

Reeds binnen enkele minuten verschenen Duitse bommenwerpers. In paniek liet Schmidt witte rollen katoen uit een warenhuis uitrollen als teken van overgave en rode lichtkogels afvuren. Een vanuit het zuiden naderend eskader zwenkte af, maar de vanuit het oosten naderende vliegtuigen niet.

Rotterdam was op dat moment vrijwel verstoken van luchtverdediging. Wel klonk het luchtalarm, minuten achtereen. De bevolking zocht een schuilplaats in gebouwen en kelders.

De Duitse bommen vielen in een brede strook in het centrum en ten noorden ervan, van Kralingen tot station Hofplein. Het bombardement duurde een kwartier. Na afloop waren elektriciteit, gas, telefoon en water uitgevallen. Ook het gemeenteziekenhuis aan de Coolsingel werd getroffen en brandde uit. De brandweer kon de zich snel uitbreidende branden niet bedwingen.

Na dit bombardement wist kapitein Bakker, die Schmidts tweede ultimatum bij zich droeg, door het centrum van Rotterdam bij kolonel Scharroos hoofdkwartier aan de Statenweg in Blijdorp te komen. Verbinding met generaal Winkelman in Den Haag bleek niet meer mogelijk. In overleg met burgemeester Oud, overste Wilson, en de aanwezige kapiteins, besloot Scharroo tot capitulatie van Rotterdam. Overste Wilson vertrok per auto naar Den Haag om goedkeuring van generaal Winkelman hierop te vragen.

Het bombardement had de Nederlandse verdedigingsposities bij de Willemsbrug niet geraakt, en was daarvoor ook niet bedoeld geweest. Scharroo meldde zich een half uur voor afloop van het tweede ultimatum bij de Duitse linies, om 15:50 uur. Hij had om 15:00 uur de Nederlandse troepen opdracht gegeven niet meer te vuren. Bij Schmidt aangekomen ondertekende hij met 'angenommen'.

Mogelijk met de hachelijke positie van generaal von Sponeck in gedachten, gaf de Duitse veldmaarschalk Kesselring opdracht tot een tweede bombardement tussen 19 en 20 uur. Hij gaf ook Schmidt opdracht tot doorbraak naar von Sponeck. Drie groepen bommenwerpers zouden de stad bombarderen tenzij hij bericht kreeg dat de doorbraak een feit was. Zodra Schmidt om 17:15 uur dit bericht ontving, zond hij een ongecodeerd bericht dat het noorden van de stad in zijn handen was - hoewel dit strikt genomen nog niet het geval was. Hij vertrouwde op Scharroos handtekening.

Om 16.15 uur begonnen eenheden van Students Fliegerdivision de Maas over te steken. In het begin van de avond werden details besproken in Scharroos hoofdkwartier met burgemeester Oud en generaal Student. Toen er buiten schoten klonken, stak Student zijn hoofd uit het raam om aan dat nutteloze geschiet een eind te maken. Hij werd getroffen door een kogel, en Duitse soldaten begonnen Nederlandse burgers tegen de muur te plaatsen voor een massa-executie. Von Cholitz verhinderde deze massamoord en liet de burgers naar een kerk brengen. Student werd naar het Bergwegziekenhuis gebracht en daar geopereerd. De volgende dag bleken er alleen Duitse kogels in de muur van de kamer te zitten.
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
Shifty
Lid
Berichten: 2215
Lid geworden op: 31 okt 2004, 22:10
Locatie: Heist od Berg - België
Contacteer:

Bericht door Shifty »

Wikipedia is géén goede bron.
Gebruikersavatar
Leroy
Lid
Berichten: 783
Lid geworden op: 18 aug 2004, 11:25

Bericht door Leroy »

Shifty schreef:Wikipedia is géén goede bron.
Maar beter dan de encyclopedie. Waar mensen meer waarde aan hechten...
Rednas
Lid
Berichten: 1147
Lid geworden op: 17 jul 2006, 16:39

Bericht door Rednas »

Shifty schreef:Wikipedia is géén goede bron.
Over het algemeen is het wel betrouwbaar, het ligt eraan welk onderwerp het is.
Gebruikersavatar
Stefan
Lid
Berichten: 1606
Lid geworden op: 23 jan 2007, 19:13

Bericht door Stefan »

Vertrouwder dan google,
Gebruikersavatar
symen
Lid
Berichten: 540
Lid geworden op: 29 sep 2005, 20:57

Bericht door symen »

Google is niet minder dan een zoekmachine!!
Gebruikersavatar
Shifty
Lid
Berichten: 2215
Lid geworden op: 31 okt 2004, 22:10
Locatie: Heist od Berg - België
Contacteer:

Bericht door Shifty »

Leroy schreef:
Shifty schreef:Wikipedia is géén goede bron.
Maar beter dan de encyclopedie. Waar mensen meer waarde aan hechten...
Hoe gespecialiseerder de Encyclopedie, hoe beter! In de Larouse moet je niets gaan zoeken over de bombardementen op Rotterdam.
Gebruikersavatar
symen
Lid
Berichten: 540
Lid geworden op: 29 sep 2005, 20:57

Bericht door symen »

Heeft iemand de docu. Überhaupt wel eens gezien ik kan hem namelijk ook nergens vinden op internet.
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2060
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 26 keer

Bericht door Jim »

Wat Wouter heeft gevonden is ook o.a. terug te vinden in het boek "De race naar de Rijnbruggen" van Alexander McKee 1972 (wel iets korter.)
Jan v.d. Laan
Lid
Berichten: 44
Lid geworden op: 21 apr 2007, 21:15
Locatie: Leeuwarden.

Bericht door Jan v.d. Laan »

LS,

Even voor de algemene beeldvorming: deze serie films, samengesteld/geregiseerd door Frank Capra, is beslist géén documentaire. Deze films zijn propagandafilms die zijn gemaakt in opdracht van het Amerikaanse "Departement of War" en waren bedoeld om het onwetende Amerikaanse publiek voor te bereiden op- en te betrekken bij de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de films enigszins "documentaire-achtig" aandoen zijn het wel degelijk propagandafilms hetgeen inhoudt dat ze niet altijd even waarheidsgetrouw zijn.

Met vriendelijke groet,

Jan.
Laatst gewijzigd door Jan v.d. Laan op 27 sep 2008, 01:02, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
symen
Lid
Berichten: 540
Lid geworden op: 29 sep 2005, 20:57

Bericht door symen »

Achterop staat wel duidelijk dat het een documentaire is, er staat zelfs de het een oscar gewonnen heeft voor beste documetaire, maar hij komt inderdaad wel een beetje propaganda film achtig over.
Jan v.d. Laan
Lid
Berichten: 44
Lid geworden op: 21 apr 2007, 21:15
Locatie: Leeuwarden.

Bericht door Jan v.d. Laan »

Hallo Symen,

Ik citeer nu even uit Wikipedia:

"Why We Fight is a series of seven propaganda films commissioned by the United States government during World War II to demonstrate to American soldiers the reason for U.S. involvement in the war. Later on they were also shown to the general U.S. public to persuade them to support American intervention.

Most of the documentaries were directed by Frank Capra, who was daunted and terrified by Leni Riefenstahl's propaganda film Triumph of the Will, and worked in direct response to it. The series faced a tough challenge: convincing an isolationist nation of the need to become involved in the war, desegregate the troops, and ally with the Soviets, among other things. In many of the films, Capra and other directors spliced in Axis powers propaganda footage--recontextualizing it so it promoted the cause of the Allies instead. The films were edited mostly by William Hornbeck, and are some of the best examples of found-footage montage ever produced. The animated portions of the films were produced by the Disney studios – with the animated maps following a convention of depicting Axis-occupied territory in black.

All of the films are one hour in length, except the Battle of Russia, which is two hours. All are available on DVD. Most of the videos are made from stock footage collected by the government and granted for use in the film although some parts are re-acted for the film if there is none to show the topic.

At the end of each film, the quotation from Army Chief of Staff George Marshall that "...the victory of the democracies can only be complete with the utter defeat of the war machines of Germany and Japan." is shown on screen, followed by a ringing Liberty Bell over which is superimposed a large letter "V" zooming into the screen"

En vergeet niet dat de Academy Award (of Oscar) een Amerikaanse prijs is en dat het toekennen van die prijs plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog en dat de hele Amerikaanse filmindustrie was ingeschakeld in de (propaganda)oorlog tegen de As-mogendheden. Uiteraard was de toekenning van de Oscar niet op objectieve gronden gebaseerd.

Toch zijn deze films een uitgelezen mogelijkheid om te zien hoe het Amerikaanse publiek (én de militairen) bij de oorlog betrokken werd.

Met vriendelijke groet,

Jan.
"Those who ignore history, are condemned to repeat it"
Plaats reactie