NSB (vrouwen) na de oorlog

Films, series en documentaires over WOII
Plaats reactie
Hellmond
Lid
Berichten: 41
Lid geworden op: 13 apr 2007, 10:35

NSB (vrouwen) na de oorlog

Bericht door Hellmond »

Toevallig kwam ik er al zappend gister langs. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien, het is zeker een onderbelicht deel van onze geschiedenis. Niet dat we er trots op kunnen zijn, maar het is wel gebeurd en je moet dit NIET wegstoppen!


"Het lot van NSB-vrouwen
Vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog lid waren van de NSB werden na de bevrijding gevangen genomen in speciale kampen. Ze werden daar op afschuwelijke wijze vernederd en mishandeld. Een dochter vertelt over wat haar NSB-moeder in zo'n kamp overkwam. Ook een voormalig kampcommandante doet in Netwerk een boekje open over wat de NSB-vrouwen werd aangedaan.

NSVO
Binnen de NSB richtten de vrouwelijke leden een eigen organisatie op: de Nationaal Socialistische Vrouwen Organisatie. Deze richtte zich vooral op vorming en voorlichting. Geestelijke en lichamelijk voorbereiding op het moederschap stonden in de bijeenkomsten centraal. Ook bracht de organisatie een eigen blad uit, De Nationaal-Socialistische Vrouw. Het blad richtte zich op leden en sympathisanten van de NSVO.

Himmler
Een van de initiatiefneemsters van de NSVO was de radicale jonkvrouw Julie op ten Noort. Zij was een bekende van Heinrich Himmler en behoorde tot de kring rond Rost van Tonningen.

Fort De Bilt
Na de oorlog werden in het interneringskamp Fort De Bilt meer dan duizend NSB-vrouwen opgesloten. De dertigjarige Rie Hijink kreeg de dagelijkse leiding over het kamp. In Netwerk vertelt zij over haar ervaringen. Ook komt een dochter van een NSB-vrouw aan het woord.

Boek
Om welke reden vrouwen lid werden van de NSB is onlangs onderzocht door Zonneke Matthée. Zij schreef daar een boek over: Voor Volk en Vaderland (ISBN 978 90 501 8817 3). Kinderen van NSB'ers die behoefte hebben om te praten, kunnen bellen met de Werkgroep Herkenning 030-6701979"


Bron: Site Netwerk
Video Reportage: Uitzending Gemist Netwerk 9-8-2007
Nijkerk
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 dec 2007, 12:56
Locatie: Nijkerk

verzet Overijssel en Drenthe

Bericht door Nijkerk »

Wie heeft er info- over het verzet in Meppel - Staphorst en omgeving?

weber
Willem Kappe
Plaats reactie