Recensies: Series

Films, series en documentaires over WOII
Opgeheven account 4914

Recensies: Series

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Beste forumleden,
Hier kan je jou recensies van series plaatsen.

Regels:

- Oorlogsseries zijn toegestaan.
- Je moet je aan onderstaande vormgeving houden (om het wat ordelijk te houden):

Afbeelding

PS: Verbeteringen van recensies zijn welkom!

Veel Succes!
Groeten,
Jenty
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Re: Recensies: Serie's

Bericht door okke »

Hieronder kan je de standaardopmaak kopiëren:

Code: Selecteer alles

[size=150](Titel)[/size]

(Filmposter/cover film)

[b]Regisseur:[/b]
[b]Jaar Uitgave:[/b]
[b]Speelduur:[/b]
[b]Zwart/Wit of kleur:[/b]
[b]Synopsis:[/b]

[b]Eigen mening over de film:[/b]

[b]Beoordeling:[/b] ?/5 (minimum 1, maximum 5)
[b]Is het de prijs waard:[/b] Ja/Nee + Waarom?
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Uffz
Lid
Berichten: 49
Lid geworden op: 25 nov 2008, 04:57
Contacteer:

Re: Recensies: Serie's

Bericht door Uffz »

Afbeelding

Regisseur: Raymond van Rijn
Jaar uitgave: 2010
speelduur 8 uur
Kleur

Een éénzame oude man wordt al ruim zestig jaar geteisterd door nachtmerries en kwade schimmen uit het verleden. Hij draagt een vreselijk geheim bij zich die hij al die tijd heeft verzwegen voor de buitenwereld.
Maar als hij op een stormachtige nacht opnieuw wordt belaagd door de schimmen, speelt nog één keer het fatale verhaal voor zijn ogen af. Het brengt hem terug naar de zomer van 1942. Twee jonge mensen, de Nederlandse volksduitser Hans Hallerbach en de Joodse Vera Weinberg, spelen al twee jaar lang een gevaarlijk spel om hun verboden liefde in stand te houden.

Beide families proberen de relatie te stoppen. Maar als de Duitsers die zomer de deportatie van alle Nederlandse joden in gang zet, komt het gevaar steeds dichterbij.

Als Hans ook nog wordt opgeroepen om de Duitse dienstplicht te vervullen en Vera's familie wordt bedreigd, krijgt het spel een steeds grimmiger karakter...


Uitermate leuke /goede Nederlandse serie. Weer eens wat anders dat die hollywood films wat we eigelijk altijd al zien.
Het is gebasseerd op een waargebeurd verhaal. Echt het kijken waard! De regisseur heeft veel research gedaan en dat resulteerde in een mooie authentieke serie. De authentieke voertuigen in de serie zijn bv.een must voor het oog. Mooie scenes met laagoverkomende vliegtuigen, tanks, panzerwagens, treinen uit "43 enz. enz.
Let wel de serie is uitsluitend met vrijwilligers gemaakt en met een zeer beperkt budget. Dus geen miljoenen productie!!!
Dutch Re-enactment Group '40-'45
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Recensies: Serie's

Bericht door Jan Klaassen »

Meer luchtige versie van een oorlogs-serie;

'Allo, 'Allo!

Afbeelding

Regisseurs: David Croft & Jeremy Lloyd
Jaar/Jaren Uitgave: 1982 t/m 1992
Aantal afleveringen: 85
Aantal seizoenen: 9
Speelduur per aflevering: ongeveer 25 minuten
Zwart/Wit of kleur: Kleur
Synopsis:
In het op een bestaand Frans dorp gebaseerde plaatsje Nouvion woont René Artois (gespeeld door Gorden Kaye). Hij is de eigenaar van het plaatselijke café samen met zijn vrouw Edith (gespeeld door Carmen Silvera). Hij heeft buiten haar weten om relaties met allebei de serveersters in het café Yvette en Maria (die vanaf seizoen vier werd vervangen door Mimi).

Zijn rustige leventje wordt op zijn kop gezet door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Zo goed en zo kwaad als het gaat probeert hij echter zijn oude leven voort te zetten, door de Duitsers te paaien met af en toe een gratis drankje en gratis "diensten" van zijn serveersters, in ruil voor slecht verkrijgbare artikelen zoals paraffine en boter. Om zijn positie bij de Duitsers nog wat te versterken tipt hij Kolonel Von Strohm en zijn assistent Kapitein Hans Geering (in seizoen 4 vervangen door Alberto Bertorelli) dat er in het nabijgelegen kasteel een beroemd schilderij te vinden is, "De gevallen Madonna met de grote bloemkolen" (Engels: The Fallen Madonna with the Big Boobies), geschilderd door Van Clomp. De kolonel en de kapitein weten het schilderij in het geheim uit het kasteel te ontvreemden. Eigenlijk moeten ze het schilderij net als de andere kostbaarheden van Nouvion aan Hitler geven, maar ze willen het schilderij liever achterhouden zodat het kan dienen als oudedagsvoorziening wanneer ze na de oorlog met pensioen gaan. Daarom smeden ze samen met René een complot om het schilderij te verstoppen in een uitgeholde salami in de kelder van zijn café. Omdat de kolonel en de kapitein beiden Renés hulp nodig hebben om het schilderij uit handen van Hitler te houden, zien ze veel van hem door de vingers.

Rond dezelfde tijd raakt René tegen wil en dank betrokken bij de activiteiten van het Franse verzet, dat zijn café als uitvalsbasis gebruikt om twee neergehaalde Engelse piloten terug te smokkelen naar Engeland. René moet wel meewerken omdat het verzet hem anders dreigt om te brengen wegens het bedienen van Duitsers in zijn café. Het verzet installeert tevens een geheime radio in het bed van Ediths moeder waarmee René contact kan houden met Londen. Dit onder de schuilnaam Nighthawk (nachtraaf). Agent Crabtree (gespeeld door Arthur Bostrom), een Engels geheim agent die Frans met een zwaar accent spreekt, komt het verzet versterken vanaf seizoen 2.

De situatie verslechtert nog meer voor René wanneer twee afgevaardigden van de Gestapo, Herr Otto Flick en zijn hulpje Von Smallhausen, naar Nouvion komen om de "gevallen Madonna" terug te vinden en een einde te maken aan het verzet. René is al snel hun hoofdverdachte. Aan het einde van het eerste seizoen wordt hij opgepakt en tot het vuurpeloton veroordeeld. Von Strohm en Geering proberen hem te helpen door de kogels van het vuurpeloton te vervangen door nepkogels, maar verwisselen de kogels dusdanig dat niemand meer zeker weet of er nu met echte of nepkogels geschoten wordt. René heeft geluk en wordt met de nepkogels neergeschoten waardoor hij het incident overleeft. Hij besluit van de verwarring gebruik te maken om zijn dood in scène te zetten. De rest van de serie gaat hij door het leven als zijn "tweelingbroer" (die toevallig ook René heet) zodat hij weer een nieuwe start kan maken.

Al met al bevindt René zich in een complexe situatie. Steeds terugkerende thema’s in de serie zijn: het in handen krijgen van het schilderij, de vele liefdesaffaires van René, de vaak bizarre pogingen van het verzet om de Britse piloten terug naar Engeland te smokkelen en de in scène gezette dood van René.

(bron; wikipedia.nl)

Eigen mening over de serie:
Fan-tas-tisch! Werkelijk waar; geniaal! Ja, het is hier en daar onderbroekenlol, maar meestal is de humor van hoogwaardige Engelse kwaliteit. De serie is zelfs niet eens historisch incorrect, het meeste (zoals uniformen, voertuigen en de setting) kloppen volkomen (soms hier en daar wel iets overdreven). De karakters zijn allemaal, stuk voor stuk, goed uitgedacht en ineen geweven. De 'Fallen Madonna with the big boobies' en de 'Cracked vase with the big dasies' voegen een telkens terugkerend punt in deze serie, en het verhaal is hier en daar even complex, omdat iedereen met iedereen tegen iedereen samenwerkt, zeg maar :roll:
De leukste karakters vindt je in Officer Crabtree, Madame Fanny, Kapitan Geering (t/m seizoen 3) en de werkelijk briljant gespeelde Monsieur Leclerc.
Inderdaad, als je een serieuze serie wil zien over de oorlog, moet je dit niet kijken. Maar deze prachtige serie, tegen de achtergrond van de oorlog, is eens een leuke afwisseling!
En ja, veel van de grappen en woordspelingen komen geregeld terug, maar persoonlijk vond ik dat niet storend. Bijna alle 85 afleveringen twee keer bekeken, en ben het nog niet beu!

Beoordeling: 4,5/5
Is het de prijs waard: Ja/Nee + Waarom?
Moeilijk... Het is een fantastische serie, en enorm leuk om te kijken, maar de DVD's zijn redelijk prijzig, zeker als je bedenkt dat je er 9 van kopen moet wil je alles zien. Dus doe dit alleen maar als je geen andere mogelijkheid hebt (en met alle sites waar je spul zou kunnen downloaden ("moet je niet doen hoor :roll:") zijn er mogelijkheden te over).
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Recensies: Serie's

Bericht door jurgen »

Op ebay zijn ze wel goedkoper te vinden denk ik.
Maar inderdaad één van de beste series ooit gemaakt. Ik ben vooral fan van Helga en herr Flick (en Gruber natuurlijk).
De allerbeste aflevering vind ik persoonlijk die uit seizoen drie, waarin de Knockwurst met het (al dan niet echte) schilderij in de kast van de generaal in het kasteel hangt. En iedereen uit het café, de gestapo en de kolonel en Gruber de worst terug wil halen, strijkgaan. :mrgreen:
Opgeheven account 4914

Re: Recensies: Series

Bericht door Opgeheven account 4914 »

De Smaak Van De Keyser

Afbeelding

Regisseur: Frank van Passel en Jan Matthys
Jaar Uitgave: 2008
Speelduur: 550 minuten (excl. extras)
Zwart/Wit of kleur: Kleur
Synopsis: 1939. Helena De Keyser verpandt haar hart aan Alfred, haar grote liefde. Maar tijdens de oorlog komt Alfred in onduidelijke omstandigheden om het leven in het oorlogsgevangenenkamp van Fallingbostel. Helena trouwt uiteindelijk met George, Alfreds vriend. Ze stort zich op haar levenswerk: jeneverdistillerie De Keyser in Hasselt.

2008. Op vraag van haar grootmoeder Helena start kleindochter Alessandra een onderzoek naar de ware toedracht van Alfreds dood. Hierbij stuit ze op lang begraven gebeurtenissen. Deze feiten werpen een nieuw licht op het verleden.

"De Smaak van De Keyser" is een familiesaga rond drie generaties van vrouwen in een Hasseltse jeneverstokerij. Het is ook het verhaal van een spannende en mysterieuze zoektocht naar de waarheid en, zijdelings, naar de ultieme smaak van jenever. (Wikipedia)

Eigen mening over de film: Een zéér boeiende en spannende reeks. Een reeks die je warm houdt en meesleept in het verhaal. De serie geeft een mooi beeld over de mobilisatie, de slag om Eben-Emael, de krijgsgevangenschap in Duitsland, het dagelijks leven in een oorlog,... Toen ik begon met het kijken van de reeks dacht ik dat het moeilijk zou zijn om het te volgen (flashbacks) maar dat viel op zich wel mee. De serie is niet alleen oorlog, maar dat maakt het juist mooi; Hoe Alessandre het verhaal van haar oma probeert uit te pluizen. Jammer voor de kleine schoonheidsfoutjes zoals een elektriciteitsmast in de verte (bij mobilisatie naar Eben-Emael), leeftijden van personages (Martine ziet er wel nog op 66 jarige leeftijd nog goed uit),...
Kortom is de bekroonde serie zeker het kijken waard!

Beoordeling: 4/5
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Recensies: Serie's

Bericht door Jan Klaassen »

jurgen schreef: Maar inderdaad één van de beste series ooit gemaakt. Ik ben vooral fan van Helga en herr Flick (en Gruber natuurlijk).
En Monsieur Leclerc natuurlijk!
Het zal zeker goedkoper op ebay zijn, maar ik heb ze nu allemaal (sorry jongens, dat is illegaal toch?) op de computer staan :roll:
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
jaapvanleent
Lid
Berichten: 435
Lid geworden op: 28 dec 2010, 12:16
Locatie: Omstreeks R'dam

Re: Recensies: Series

Bericht door jaapvanleent »

allo allo is inderdaad erg komisch :)
voor degene die wat minder ruim zitten: downloaden is een goede optie (via 'The pirate bay' ofzo. gebruik echter wel Utorrent/Bitorrent, niet zo van internet).
voor de mensen die denken dat het illegaal is: In Nederland is het downloaden van Films, muziek en (computer)spelen niet verboden.
echter software (windows 7 etc) is wel illegaal. (niet dat ze je ooit daarop betrappen, maar mocht je echt de wet willen volgen)

Jaap
Als je denkt dat je alles weet, is dit onjuist
Zonder de mensheid zou er nooit een god zijn
Met de mensheid zou god nooit geaccepteerd worden
Bestaat god nu? (voor meer info of leuke gesprekken; PM!)
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Recensies: Series

Bericht door Jan Klaassen »

Dad's Army

Regisseur: David Croft & Jeremy Lloyd
Jaar Uitgave: 1968-1977
Aantal seizoenen: 9
Aantal afleveringen: 80
Speelduur per aflevering: ongeveer 30 minuten
Zwart/Wit of kleur: Eerste paar afleveringen (dacht 2 of 3) Z/W, daarna kleur
Synopsis:

Een korte samenvatting:

Het verhaal van een peleton van de Local Defense Volunteers (later: Home Guard) in het Engelse plaatsje Walmington on See. De voorbereidingen op een eventuele aanval door Hitler, de dagelijkse perikelen in het dorp en de onderlinge relaties geven elke aflevering een leuke setting.

Eigen mening over de serie:
Eveneens, het is immers weer Croft&Lloyd, fantastisch. Perfecte setting (alles ook weer duidelijk contemporain ( :shock: ); kleding, omgeving, uniformen). De relaties tussen Cpt. Mainwaring en Sgt. Wilson, met daar bovenop het constante spervuur van humor door Corporal Jones ('The Bucher'), Godfrey, Fraser, Walker en Pike. Vooral die eerste voegt veel toe aan de lachfactor van deze serie. Ook het voorkomen van de oude, aardige en 'softe' C. Godfrey voegt een hoop toe.
De humor is, zoals ook op bijvoorbeeld wikipedia staat, het belangrijkste onderdeel van deze serie (niet bijvoorbeeld een historisch correct beeld, ondanks dat dat wel veel aanwezig is). Het is zowel diepgaand (relaties tussen verschillende klassen) en oppervlakkig.

Beoordeling: 4/5 (vooral aan het begin niet altijd even leuk - verder een topserie)

Is het de prijs waard: Ja/Nee + Waarom?
Jazeker. In tegenstelling tot 'Allo 'Allo zijn de series van Dad's Army voor een veel prettiger prijs te verkrijgen. Voor een euro of 5 heb je al een complete serie. Toch, ook hier, downloaden, dat erg verboden is, is goedkoper, ondanks dat het niet mag :roll: Alles is mogelijk.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
beno
Lid
Berichten: 700
Lid geworden op: 18 apr 2009, 21:01

Re: Recensies: Series

Bericht door beno »

Ik heb het geluk gehad om alle afleveringen van Allo Allo via youtube te kunnen downloaden toen ze er nog opstonden. Inderdaad een magnifieke serie, ik bekijk al een jaar of twee elke avond 1 of 2 afleveringen (reken maar uit hoeveel ik elke aflevering al gezien heb ;) ) en je geraakt ze gewoon niet beu.
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Recensies: Series

Bericht door Jan Klaassen »

Hmm... 2 jaar=730 dagen x 1,5 afl. (gemiddeld)=1095 afleveringen / 85.
Betekent dat je elke aflevering al 12,9 keer hebt bekeken ^^
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
beno
Lid
Berichten: 700
Lid geworden op: 18 apr 2009, 21:01

Re: Recensies: Series

Bericht door beno »

Het zou me niet verbazen ;)
Gebruikersavatar
panzer lehr
Lid
Berichten: 1306
Lid geworden op: 09 mar 2010, 19:45
Locatie: België

Re: Recensies: Series

Bericht door panzer lehr »

Baa Baa Black Sheep
baa-black-sheep-volume-1-robert-conrad-dvd-cover-art.jpg
baa-black-sheep-volume-1-robert-conrad-dvd-cover-art.jpg (13.07 KiB) 11208 keer bekeken
Seizoen 1
Regisseur: Stephen J. Cannell.
Jaar uitgave: 1976
speelduur: 584 minuten
Kleur.

Pappy Boyington is de squadron-leider van een groep gevechtspiloten gestationeerd op een eiland in de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pappy Moet vaak bemiddelen in woordenwisselingen.MAAR iedereen lijkt Aan elkaar te Worden gekoppeld als ze Worden toegewezen voor missies in de Lucht.

Erg leuke serie die gebaseerd is op de gebeurtenissen van Gregory "Pappy" Boyington. Houder van de Medal of Honor. Een redelijke serieuze serie met lichte humor
Hij heeft eerst in china gevlogen bij de flying tigers en neemt zijn bull terrier meatball mee. :lol: Er zijn nog 2 seizoen van ik kan de serie echt aan iedereen aanraden.
neverforget
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 mei 2012, 01:02

Re: Recensies: Series

Bericht door neverforget »

Band of Brothers

Afbeelding

Regisseur: David Nutter
Producent: Tom Hanks, Steven Spielberg
Jaar uitgave: 2001
afleveringen:10
Speelduur per aflvering: +-70 min
Beeld: Kleur
Synopsis: Band of Brothers is een tiendelige televisieserie uit 2001 over de Tweede Wereldoorlog in Europa. Het is een co-productie van Steven Spielberg en Tom Hanks, waarin de rol van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division, in de oorlog wordt getoond. De serie begint met de training in Amerika voorafgaand aan de landing in Normandië en eindigt in het "Adelaarsnest" van Adolf Hitler, aan het einde van de oorlog. 'Band of Brothers' is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose.

Eigen mening: Beste WW2 serie van allemaal naar mijn mening, vertelt het echte verhaal over easy company en echt het hele verhaal van ww2 in Europa. 10 afleveringen van meer dan een uur, dus het zijn meer 10 kleine speelfilms die ieder een stuk van het verhaal vertellen. Van training in de VS naar D-day in Normandie, Market garden in Nederland, Bastonge, opmars Duitsland en het Berghof/Adelaarsnest. Het hele verhaal van de een van de belangrijkste groep soldaten van die tijd de Easy Company, 506 paratroopers van de 101 Airborne. Geen afgeraffelde speelfilm maar het verhaal van begin tot eind..
Persoonlijke beroordeling: 5/5 absoluut top
Gebruikersavatar
Mr Mojo Risin
Lid
Berichten: 1524
Lid geworden op: 15 jun 2006, 15:45
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 8 keer

Re: Recensies: Series

Bericht door Mr Mojo Risin »

Secret Army: Seizoen 1-3
secret army dvd.JPG
Bedenker: Gerard Glaister (verschillende regisseurs)
Jaar Uitgave: 1977-1979
Speelduur: 43 afleveringen, ca. 50 min./aflevering
Zwart/Wit of kleur: Kleur
Secret Army is een BBC-dramaserie over een Belgische verzetsorganisatie die tijdens de Tweede Wereldoorlog Britse piloten hielp ontsnappen. De serie werd in Nederland door de NCRV en in België door de BRT uitgezonden onder de titel Geheim Commando. De serie is een co-productie van de BBC en de BRT en werd tussen 7 september 1977 en 15 december 1979 uitgezonden.

Lisa Colbert, een Belgische verpleegster en oprichtster van de geheime organisatie Lifeline helpt, onder de codenaam Yvette, om neergehaalde Britse piloten uit bezet Europa te smokkelen en terug naar Groot-Brittannië. Dit doet ze via een netwerk van lokale onderduikadressen en gidsen in België en Frankrijk en Spanje. Het hoofdkwartier van Lifeline is het Brusselse café/restaurant 'Le Candide', waarvan Albert Foiret de uitbater is. De zaak wordt druk bezocht door Duitse troepen en Albert doet zich voor als vriend van de bezettingstroepen om geen argwaan te wekken. Hierdoor wordt hij door de buitenwereld natuurlijk beschouwd als een collaborateur. De twee worden verder geholpen door Monique, de minnares van Albert en de Nederlandse Nathalie. Zoals elke verzetsorganisatie wordt ook de werking van Lifeline bedreigd door de Duitse bezetter. De gematigde Majoor Brandt van de Luftwaffe Polizei en de koele meedogenloze SS-Sturmbahnführer Kessler van de Gestapo proberen Lifeline uit te schakelen.

Trivia: Deze serie was de inspiratiebron voor de komische reeks 'Allo 'Allo. Richard Marner (Kolonel Von Strohm), Hilary Minister (Generaal Von Klinkerhoffen) en John D. Collins (Flight Lieutenant Fairfax) spelen gastrollen in enkele afleveringen van Secret Army.


Wat mij betreft is deze serie een absolute aanrader. Ik zag ze ongeveer zeven jaar geleden een eerste keer, toen de serie heruitgezonden werd in het kader van 50 jaar Belgische televisie. De serie is zeer mooi gemaakt en er werd veel aandacht besteed aan de authenticiteit. Ze is dan ook gebaseerd op waargebeurde feiten. Een ander pluspunt is dat er zeer veel op locatie in België is opgenomen. Qua plot zit het geheel goed in elkaar en leef je echt mee met de personages en hoewel deze serie een zekere ouderdom heeft ontbreekt het niet aan spanning. De 'special effects' zijn in de context van de jaren '70 zeker niet slecht te noemen. Voor het in beeld brengen van luchtaanvallen door bommenwerpers en Duits afweergeschut wordt er trouwens gebruik gemaakt van origineel beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Een verwaarloosbaar minpuntje is evt. dat de serie volledig Engelstalig is. Belgen, Duitsers, Nederlanders, Fransen en Britten spreken allemaal Engels (iets wat in 'Allo 'Allo uiteraard geparodieerd is door de overdreven accenten). Hier en daar spreken figuranten wel een eens woordje Nederlands of Frans.

Beoordeling: 4,5/5 (want perfectie bestaat niet volgens mij :) )
Is het de prijs waard: Ja, voor mij althans. Ik heb de serie meteen gekocht toen Seizoen 1 uitkwam en heb de overige twee seizoenen bij hun latere release gekocht. Een seizoen komt ongeveer op een kleine 40 euro, maar ondertussen is er ook een verzamelbox verschenen met alle seizoenen en de spin-off serie "Kessler" voor ongeveer 90 euro, wat dus neerkomt op meer serie voor minder geld dan alle reeksen afzonderlijk.
Steeds op zoek naar items gerelateerd aan Vilvoorde tijdens beide wereldoorlogen.
Tevens gezocht: een losse schede voor de Belgische Mod. 16 bajonet.
Plaats reactie