Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Films, series en documentaires over WOII
Gebruikersavatar
panzer lehr
Lid
Berichten: 1306
Lid geworden op: 09 mar 2010, 19:45
Locatie: België

Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door panzer lehr »

Na "Band of Brothers" uit 2001 en "The Pacific" uit 2010 gaan Steven Spielberg en Tom Hanks werken aan een nieuwe miniserie over de Tweede Wereldoorlog. Dit keer staat de luchtoorlog centraal en worden de piloten en bemanningsleden van de Amerikaanse Eighth Air Force gevolgd gedurende hun strijd tegen nazi-Duitsland.

Hoewel het aanvankelijk onduidelijk was of televisienetwerk HBO zou beginnen aan een derde serie in de reeks heeft de zender op vrijdag 19 januari bevestigd dat Tom Hans en Steven Spielberg hiermee aan de slag gaan. De miniserie, waarvan de titel vooralsnog onbekend is, zal gebaseerd worden op het boek Masters of Air: America’s Bomber Boys who Fought the Air War Against Nazi Germany van de Amerikaanse historicus Donald L. Miller. Het boek vertelt het verhaal van de Amerikaanse Eighth Air Force die vanaf 1944 ingezet werd aan het Westfront in de strijd tegen Duitsland.

De Eighth Air Force, die ook wel "The Mighty Eighth" genoemd wordt, was de grootste luchtgevechtseenheid die ingezet werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Midden 1944 deden meer dan 200.000 personen dienst in de Eighth Air Force, die onder andere beschikte over B-24 en B-17 bommenwerpers. Voor missies konden meer dan tweeduizend viermotorige bommenwerpers en meer dan duizend jagers ingezet worden. In februari 1944 werd de eenheid ingezet tijdens operatie Argument. Gedurende een week, die bekend is komen te staan als Big Week, werden grootschalige bombardementen uitgevoerd op Duitse industriële doelen. Vervolgens voerde de eenheid in maart 1944 bombardementen uit op Berlijn. Voor het eerst vielen er bommen uit Amerikaanse toestellen op de Duitse hoofdstad.

De Eighth Air Force nam ook deel aan bombardementen ter voorbereiding van de geallieerde landing in Normandië. Onder andere spoorwegen, vliegvelden, havens en bruggen in Noord-Frankrijk en langs de Kanaalkust waren het doelwit. Op D-Day, 6 juni 1944, vloog de eenheid 2300 vluchten in Normandië waarbij vijandelijke defensie en fronttroepen uitgeschakeld werden. Na de geallieerde invasie in Normandië werd de Eighth Air Force ingezet bij het bombarderen van Duitse oliedoelen, waarbij ook missies boven Hongarije, Joegoslavië, Roemenië en Noordoost-Italië gevlogen werden.

In april 1945 werden door de Eighth Air Force bombardementen uitgevoerd op vliegvelden in Duitsland, waarbij de overgebleven toestellen van de Luftwaffe uitgeschakeld werden. Tegelijkertijd werden door de eenheid ook bombardementen uitgevoerd op doelen in Berchtesgaden, waar Hitlers buitenverblijf zich bevond. Na de geallieerde overwinning op nazi-Duitsland werd de Eighth Air Force gestationeerd op het eiland Okinawa in de Stille Oceaan. De Japanse overgave kwam voordat de formatie actief ingezet kon worden.

Meer dan 350.000 Amerikanen deden tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst in de Eighth Air Force. Onder hen enkele beroemdheden, waaronder de acteurs Jimmy Stewart en Clark Gable. De formatie telde tijdens de Tweede Wereldoorlog 261 aces. Zeventien leden werden in deze periode onderscheiden met de Medal of Honor en 220 met het Distinguished Service Cross. De Eighth Air Force had tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 47.000 slachtoffers te betreuren, waaronder meer dan 26.000 doden. De eenheid bestaat tegenwoordig nog steeds en werd na 1945 onder meer ingezet in Korea, Vietnam en Irak.

De twee voorgaande miniseries over de Tweede Wereldoorlog waren een groot succes. "Band of Brothers", gebaseerd op de belevenissen van de manschappen van Easy Company van de Amerikaanse 101st Airborne Division aan het Westfront, won zes Emmy's, waaronder die voor beste miniserie. Tien miljoen Amerikanen bekeken de eerste aflevering, die kort voor de aanslagen van 9/11 uitgezonden werd. "The Pacific", over de strijd van Amerikaanse soldaten tegen Japan, kreeg acht Emmy's, meer dan elk andere programma. Wanneer de nieuwe miniserie op televisie te zien zal zijn is onbekend.

Bron: http://www.wo2actueel.nl/artikel/2001/S ... iserie.htm
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door platoz »

Moet eerlijk bekennen dat ik er niet meer echt op zit te wachten. Band of Brothers was al een grote propagandashow en toen kwam The Pacific daar nog eens overheen. Nu krijgen we dit weer, en zullen de bombardementen op onschuldige burgers wel weer vergoeilijkt gaan worden. En natuurlijk zijn al die piloten weer de hero's of America.

Als je dan toch een derde serie gaat maken, waarom dan niet eens eentje vanaf Duitse kant bezien? Dan ben je pas origineel bezig.

Weer een gemist kans, maar ja, de achtergrond kennende van Steven Spielberg is het geen verrassing.
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door 779 »

Die 8th Airforce piloten waren ook heroes. Als je weet dat ruim een kwart van hen niet levend terugkwam en talloze keren hun leven waagden om de Duitsers oorlogsmoe te bombarderen. :mrgreen:
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door johan willaert »

platoz schreef: en zullen de bombardementen op onschuldige burgers wel weer vergoeilijkt gaan worden
....
Als je dan toch een derde serie gaat maken, waarom dan niet eens eentje vanaf Duitse kant bezien? Dan ben je pas origineel bezig.
Het staat eender welke Duitse regisseur en/of producer natuurlijk vrij om een serie te maken waarin de bombardementen op de onschuldige burgers van pakweg Londen en Coventry vergoeilijkt worden....
29th Let's Go!!!!!
Gebruikersavatar
Mr Mojo Risin
Lid
Berichten: 1524
Lid geworden op: 15 jun 2006, 15:45
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 8 keer

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door Mr Mojo Risin »

Elk verhaal heeft twee kanten he. You can't make an omelet without breaking any eggs.In elke oorlog vallen er burgerslachtoffers en elk slachtoffer is er een te veel, maar uiteindelijk was het toch een belangrijke factor in de overwinning op Nazi-Duitsland. En misschien zullen de bombardementen vergoelijkt worden, maar voor hetzelfde geld heeft de serie ook aandacht voor eventueel psychologische issues dat dit bij de bombercrews teweeg bracht. We zullen wel zien, alleszins weer een grote, spectaculaire productie.
Steeds op zoek naar items gerelateerd aan Vilvoorde tijdens beide wereldoorlogen.
Tevens gezocht: een losse schede voor de Belgische Mod. 16 bajonet.
Gebruikersavatar
michaelbrinkmann
Lid
Berichten: 125
Lid geworden op: 01 okt 2012, 01:29
Locatie: Evergem, België

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door michaelbrinkmann »

Het enIge dat ik nu al kan zeggen dat het waarschijnlijk kwalitatief in orde zal zijn.
Van Band of Brothers en The Pacific vind ik 'BoB' het best en in beide series kwam 'de vijand' aan bod, ook al was het in mindere mate.

Het probleem is als je het van Duitse kant zou belichten zouden producenten misschien vlug kritiek krijgen dat het 'te heroïsch' of 'te politiek' of 'teveel verheerlijking' kan zijn... het is altijd iets. In het huidige Duitsland is dat sowieso nog een probleem - don't mention the war!

Er zijn nog 'goede' Duitse producties maar die dateren uit de jaren '50 zoals 'Hunde, wollt ihr ewig Leben?' of 'Strafbataillon 999'. Ook al is de manier van filmen misschien 'slechter', het taalgebruik vind ik zeer goed. Ook omdat er vaak veteranen in deze films akteren geeft dat toch wat authenticiteit weer vind ik.

Groeten

Micha
Iedereen is welkom op: http://www.militaria-belgium.be/" onclick="window.open(this.href);return false;
dg1983
Lid
Berichten: 112
Lid geworden op: 08 okt 2012, 15:42
Locatie: Omgeving Rotterdam

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door dg1983 »

Vond voorgaande 2 mini serie's van Band of Brothers en The Pacific zeer goed en zie er ook naar uit om deze te gaan zien
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door Erik »

779 schreef:Die 8th Airforce piloten waren ook heroes. Als je weet dat ruim een kwart van hen niet levend terugkwam en talloze keren hun leven waagden om de Duitsers oorlogsmoe te bombarderen. :mrgreen:
Ja, op deze manier maak je van iedereen hero's! Je kunt qua dodentallen ook hetzelfde zeggen van de Duitse U-bootmannen. Net vanaf welke kant je kijkt.

Maar inderdaad, weer een WO-II serie. Mijnheer Spielberg is duidelijk bezig de wereldoorlog te verzilveren.
Mischa schreef:Er zijn nog 'goede' Duitse producties maar die dateren uit de jaren '50 zoals 'Hunde, wollt ihr ewig Leben?' of 'Strafbataillon 999'. Ook al is de manier van filmen misschien 'slechter', het taalgebruik vind ik zeer goed. Ook omdat er vaak veteranen in deze films akteren geeft dat toch wat authenticiteit weer vind ik.
Helemaal eens. En een echt goede productie vind ik de serie '08/15', uit 1954 als ik het helemaal wel heb, gebaseerd op de trilogie (eigenlijk quartologie) van H.H. Kirst. In zwart-wit, met acteurs met Wehrmachtachtergrond. En met Hans Christiaan Blech als Wachtmeister Platzek (Blech is beter bekend als Major Pluskat uit 'the longest day') Geweldig!
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2046
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door Jim »

platoz schreef: Weer een gemist kans, maar ja, de achtergrond kennende van Steven Spielberg is het geen verrassing.
Erik schreef:Maar inderdaad, weer een WO-II serie. Mijnheer Spielberg is duidelijk bezig de wereldoorlog te verzilveren.
Degenen die het niet weten. Spielberg heeft een Joodse achtergrond en diens vader heeft in wo2 als bemanning in een bommenwerper mee gevlogen in de Pacific.
Het feit dat hij behoorlijk goede films kan maken en, zoals hij zelf zegt, een voorliefde heeft voor de jaren 40 mag het toch niet vreemd zijn dat hij vooral die periode op de film zet? (Geeft hij zelf aan)

Waarom moet zijn achtergrond negatief betrokken worden in het commentaar en hij als een zakkenvuller neergezet worden?
Hij mag dus geen geld verdienen met de dingen die hem intereseren? En wat voor bewijs is er dat hij die serie alleen maar doet om geld te incaseren?
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door jurgen »

779 schreef:Die 8th Airforce piloten waren ook heroes. Als je weet dat ruim een kwart van hen niet levend terugkwam en talloze keren hun leven waagden om de Duitsers oorlogsmoe te bombarderen. :mrgreen:
Ik hoop dat je emoticon eerder op sarcasme wijst en niet op leedvermaak, dat zou namelijk erg ongepast zijn.

De bombardementen van de westerse geallieerden hebben in zeer grote mate bijgedragen tot de overwinning op Nazi-Duitsland. Alleen al de vernietiging van talloze olieraffinaderijen zorgde ervoor dat Duitsland vanaf 1944 geen schijn van kans meer had om het overwicht in het luchtruim terug te winnen. Echter is de regelrechte terreur die vanaf eind 1944 en zeker in 1945 door de Amerikanen en vooral de Britten werd uitgeoefend zonder twijfel een oorlogsmisdaad waarmee absoluut niet te 'pronken' valt. In '45 kwamen er per dag gemiddeld meer dan 1000 Duitse burgers om het leven met aan het eind van de oorlog zo'n 500.000 tot 600.000 doden ten gevolge van geallieerde bombardementen. Het komt bij mij allemaal een beetje erg fout over. Alsof je een serie zou maken over de Duitse invasie in de Sovjet-Unie en die dan 'heroes of the war' zou noemen. :/
Gebruikersavatar
Bram.T.
Lid
Berichten: 436
Lid geworden op: 17 jun 2007, 11:26
Locatie: Lokeren O-VL Belgie

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door Bram.T. »

Ik kijk er alvast naar uit, hopelijk wordt de nieuwe serie even goed als de film Memphis Belle :).

"You can manufacture weapons and you can purchase ammunition, but you can't buy valor and you can't pull heroes off an assembley line"
http://www.35thinfantrydivisionbelgium.be/
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4822
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 91 keer
Ontvangen: 61 keer

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door patrickh »

Vind het sowieso onzin om welke soldaten dan ook zo snel als helden te betitelen. Op de eerste plaats hadden de meeste geen keus aan welke slag ze mee moesten doen of vooraan te lopen, op de tweede plaats kon het de meeste Amerikanen geen reet roesten wat er in Europa gebeurde tot 1941, op de derde plaats werden ze allemaal opgefokt door de propaganda, en zo kan ik wel meerdere argumenten noemen. Helden omdat ze geen andere keus hadden... Held zijn komt vaker op hetZelfde neer als zonder verstand handelen of haatgevoelens opwekken, vaak ook in het dagelijkse leven roekeloos of half gek. Juist degenen die de waanzin van het elkaar nutteloos afslachten zonder elkaar te kennen zien, en weigerden om daaraan mee te doen, zijn eigenlijk de helden, maar die worden vaak als slappelingen gezien. Rare wereld :bonk: En kom niet aan met zij streden voor onze vrijheid, nee ze streden omdat ze moesten of omdat het hun beroep of avontuur was, niet als HERO. Idealistisch gelul, uitzonderingen daargelaten uiteraard.
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door johan willaert »

Bram.T. schreef:Ik kijk er alvast naar uit, hopelijk wordt de nieuwe serie even goed als de film Memphis Belle :).

Heb je me gezien??? 24 jaar en evenveel Kg geleden??? :mrgreen:
Opnames waren trouwens in de zomer van 1989...
29th Let's Go!!!!!
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4822
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 91 keer
Ontvangen: 61 keer

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door patrickh »

Vertel!
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Re: Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie

Bericht door johan willaert »

Als je de film bekijkt dan zie je een massa figuranten op het vliegveld... En dat waren naast veel locals ook veel verzamelaars/re-enactors...
Daar waren ook een paar Belgen bij... :wink:
Laatst gewijzigd door johan willaert op 07 feb 2013, 20:02, 1 keer totaal gewijzigd.
29th Let's Go!!!!!
Plaats reactie