'Verhaal van Nederland' negeert grote verzetsprestaties in WO-II

Films, series en documentaires over WOII
Plaats reactie
agraaff
Lid
Berichten: 60
Lid geworden op: 27 jan 2011, 21:58

'Verhaal van Nederland' negeert grote verzetsprestaties in WO-II

Bericht door agraaff »

PERSBERICHT

Een Nederlandse vrouw organiseerde de redding van letterlijk 10.000 Joodse kinderen uit Nazi-Duitsland en Nazi-Oostenrijk. Vrijwel allen overleefden de oorlog. 'Het verhaal van Nederland' over WO-II vermeldt hier niets over. Een groep historici en betrokkenen gaan de makers om rectificatie hiervan en soortgelijke onbegrijpelijke omissies vragen.


Nog enkele 'verdwenen' feiten.
  • Nederland telde ruim 1.000 verzetsbladen, met oplagen over de honderdduizend. De nazi's vermoordden naar schatting 500 van hun medewerkers. Van die bladen bestaan er nog vier: Trouw, Het Parool, Vrij Nederland en Medisch Contact.
    Nederland had eind 1944 ruim 300.000 onderduikers - meer dan wel bezet land ook.
    Om hen in leven te houden pleegden verzetsmensen de grootste bankoverval uit Europa, buit Hfl. 44 miljoen, nu € 250 miljoen.
    Er stortten in vijf jaar oorlog 6.000 militaire vliegtuigen op Nederland neer - gemiddeld 1200 per jaar, dus 100 per maand, drie per dag... met zo'n 30.000 dode vliegers.
    In Indonesië stierven tijdens WO-II ruim 2 miljoen burgers.
'Het verhaal van Nederland' over WO-II vermeldt dit allemaal niet.

Kun je een serieuze documentaire maken over de oorlog, en deze feiten weglaten? Zouden de samenstellers dit niet geweten hebben? Waarom zouden ze melden dat 90% van de Nederlanders zich niet verzetten tegen de nazi's? Daar bestaat geen enkele betrouwbare bron voor.

Volgens de samenstellers van 'Het verhaal van Nederland' kan weglaten makkelijk. De vrouw uit het begin was 'tante Truus' Wijsmuller-Meijer. Zij kreeg in 2020 een standbeeld in haar geboorteplaats, Alkmaar - het tweede al na Amsterdam. Zie ook de website Kindertransport.org.

Zeker, uit Nederland deporteerden de nazi's 102.000 Joden, driekwart van de Joodse bevolking. Zeker, gemeenten, politie, de NS werkten daarnaan mee en de bevolking als geheel kwam daar niet tegen in opstand. Dat had natuurlijk ook niets uitgehaald zonder wapens. Dat er uit Hongarije 400.000 Joden werden vermoord, uit de SU 1 miljoen, en uit Polen 3 miljoen - wordt echter niet vermeld...

Er vonden hier wel unieke stakingen specifiek tegen de Jodenvervolging plaats: als eerste aan de TH in Delft en daarna de universiteit van Leiden, in november 1940 - niet vermeld... Een verzetsman als Johannes Post maakte van zijn gehele dorp Nieuwlande één groot onderduiknest... niet vermeld. Zijn verzetsgroep, net als hoinderden andere verzetsmensen, overvielen honderden kantoren om etensbonnen en ID-documenten te stelen - niet vermeld. Grote verzetsmensen als Hannie Schaft, 'tante Riek' Kuipers-Rietberg van de landelijke onderuikerers, Gerrit van der Veen, Walraven van Hall, Walter Süsskind - over wie allemaal films of documentaires zijn gemaakt - niet vermeld.

Een grote, pijnlijke feitelijke fout is tegelijk ook tendentieus. De serie vermeldt dat uit Nederland van alle bezette landen de meeste vrijwilligers voor de SS, tussen 22- en 25.000. Dat is heel snel door te prikken: dat waren de Letten met ong. 29.000, of de Hongaren met drie divisies en 25.000 man, of de Russen met drie divisies en in totaal 41.000 man. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_W ... _divisions
Om nog maar te zwijgen van de Roememen, die tussen 250- en 300.000 man leverden aan de Waffen-SS. https://en.wikipedia.org/wiki/Waffen-SS ... ts#Romania

Maar tenslotte de grootste misser: de Israëlische onderscheidingen. Meer burgers dan uit welk ander bezet land ook kregen een eerbewijs voor het redden van Joden, van Yad Vashem in Jeruzalem. In totaal 6.000 mensen - niet vermeld. Zeker, dat wekt de doden niet op uit hun graven. https://www.yadvashem.org/righteous/statistics.html

Het is echt een kwalijke schande dat deze cruciale feiten en vooral Yad Vashem niet vermeld zijn. Het lijkt pure verdraaiing.

Arthur E.A.J. Graaff

Coörd. 'Herdenk nazi's niet'
Kernlid Com. Stop Racisme
Hoofdred. Nieuws-wo2 (2009-2017) en Wereld in Oorlog (BBC, 2010-13)
Woordv. Antifasc. Oud-verzetsstrijders Nederland (2014-feb 2022)
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3370
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Re: 'Verhaal van Nederland' negeert grote verzetsprestaties in WO-II

Bericht door okke »

Ik vind dit een goed onderbouwde kritiek op 'Het verhaal van Nederland'. Ik mis alleen een toelichting wat 'Het verhaal van Nederland' is, en waar het te zien of te lezen is.
Kan je die nog geven, meneer Graaff (hoewel mijn reactie natuurlijk rijkelijk laat is)?
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
rik1988
Lid
Berichten: 170
Lid geworden op: 28 jul 2018, 18:49
Gegeven: 8 keer
Ontvangen: 19 keer

Re: 'Verhaal van Nederland' negeert grote verzetsprestaties in WO-II

Bericht door rik1988 »

Ik vond het een zeer interessante docu om te kijken! Elke aflevering gaat over een bepaalde periode van het ontstaan van dit land. De oorlog kon natuurlijk niet ontbreken maar je kunt onmogelijk alles, wat er in die periode in Nederland gebeurt is, in 1 aflevering proppen.
rik1988
Lid
Berichten: 170
Lid geworden op: 28 jul 2018, 18:49
Gegeven: 8 keer
Ontvangen: 19 keer

Re: 'Verhaal van Nederland' negeert grote verzetsprestaties in WO-II

Bericht door rik1988 »

@okke dit is uitgezonden op de NPO, of het terug te kijken is weet ik zo niet maar lijkt me wel.
Plaats reactie