Documentaire Die Letzte Schlacht

Films, series en documentaires over WOII
Plaats reactie
Kilroy
Lid
Berichten: 248
Lid geworden op: 16 jan 2005, 20:35
Locatie: Vlaanderen

Documentaire Die Letzte Schlacht

Bericht door Kilroy »

BERLIJN – Een jaar na de controversiële film “Der Untergang” van Oliver Hirschbiegel, heeft de Duitse historicus Guido Knopp een nieuwe, ophefmakende documentaire klaar. In “Die Letzte Schlacht” (De Laatste Veldslag) volgt hij de laatste dagen van de nazi-kopstukken die niet in de bunker van de Führer op hun einde wachtten. Knopp schildert ze af als slachtoffers van de oorlog, marionetten die door anderen gestuurd worden. Kijkers hopen haast dat ze de oorlog overleven. De Duitse pers reageerde messcherp op de “vermenselijking” van de oorlogsmisdadigers, maar Knopp denkt er niet aan zich te verontschuldigen : “De oorlog ligt 60 jaar achter ons. Het is tijd om te verzoenen en dat kan niet als we altijd op de horror van het verleden blijven focussen”.

Voor de tweede keer in minder dan één jaar wordt het Duitse oorlogsverleden in de filmzalen milder voorgesteld dan de geschiedenisboeken ons laten geloven. “Die Letzte Schlacht” speelt zich af in mei ’45. Hitler verbergt zich dan samen met zijn laatste vertrouwelingen in een bunker. Maar terwijl Duitsland in realiteit ten prooi valt aan chaos en geweld en buiten rekeningen met kogels vereffend worden, toont Knopp die beelden niét. De jacht op Duitse families die in wanhoop witte vlaggen uithangen als teken van overgave, de verkrachtingen, de standrechtelijke executies – ze worden in alle oorlogsboeken tot in detail beschreven - maar niets ervan komt bij die “Die Letzte Schlacht” in beeld, alsof hooguit enkele radicale nazi’s die misdaden begingen.

BEUL IS SLACHTOFFER – In plaats daarvan worden joodse onderduikers getoond die – voor het eerst in 5 jaar – hulp krijgen van Duitse families, op voorwaarde tenminste dat ze “goede verklaringen” afleggen. De camera volgt ook enkele “lagere” kopstukken van het Hitler-leger die vluchten voor hun leven en nauwelijks oog hebben voor de misdaden die hen in werkelijkheid aangerekend werden. Of zoals een recensent het zei : “De beulen worden zelf slachtoffers, op de vlucht voor de dood. Het zijn weer mensen, van wie je uiteindelijk gaat hopen dat ze het einde van de oorlog halen”.
Het toonaangevende weekblad Stern zag in het docudrama een “nieuwe poging om Duitsland neer te zetten als een land van slachtoffers, niét als degenen die de oorlog begonnen zijn” en haalde zwaar uit naar de documentairemaker. “Ik begrijp de commotie niet”, zegt Guido Knopp. “Het was mijn bedoeling een anti-Untergang te maken, over het leven van gewone mensen. Het einde van de oorlog speelde zich vooral op straat af, bij gewonen mensen, die allemaal voor hun eigen leven vochten – nazi of niet. Ik ben blij dat de film gemaakt werd en dat zoveel getuigen eraan meegewerkt hebben. Dit is een film van de hoop : laat ons hopen dat we dit verleden als volk achter ons kunnen laten en samen verder gaan”.

GELIJKENISSEN – Arjan Paans, die voor het Algemeen Dagblad de voorvertoning van de documentaire film in Berlijn bijwoonde, zag duidelijke gelijkenissen met “Der Untergang”. “Ik denk dat de film vooral mensen shockeert die op school een eenzijdig beeld voorgeschoteld kregen van een agressief, niets ontziend land. De verdienste van Knopp is dat hij grote nuances aanbrengt, maar dat ligt in Duitsland nog steeds heel gevoelig”.
De film wordt voorlopig enkel op de Duitse tv getoond. Of “Die Letzte Schlacht” later ook in de Vlaamse zalen komt, is verre van zeker.

Uit: Het Laatste Nieuws editie woensdag 16 maart 2005 – Peter Verbruggen –
Laatst gewijzigd door Kilroy op 17 mar 2005, 20:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Een zaak is niet noodzakelijkerwijs rechtvaardig omdat een mens er voor sterft (Oscar Wilde).
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Bericht door YPPY »

Als het in Duitsland alleen op tv komt, zal het hier of in Vlaanderen wel niet in de bioscoop komen. Misschien nog een keer op tv.

Je kunt iedereen wel simpathiek neerzetten lijkt me. Je laat gewoon de positieve kanten van iemand zien. Hoe slecht iemand verder ook was.
Voor lieve berichtjes, schattige dieren of wat anders leuks kun je altijd mailen.

*Weer alleen*
FELIX
Lid
Berichten: 980
Lid geworden op: 25 feb 2005, 14:51
Locatie: Nederland

Bericht door FELIX »

Is het niet DIE letzte Schlacht? :yes:
Groeten R.
Groeten R.

Felix in columna sedet et cogitat: carpe diem.
Kilroy
Lid
Berichten: 248
Lid geworden op: 16 jan 2005, 20:35
Locatie: Vlaanderen

Bericht door Kilroy »

FELIX schreef:Is het niet DIE letzte Schlacht? :yes:
Groeten R.
Correct. De fout is intussen hersteld (stond wel juist in de tekst).
Bedankt.
Een zaak is niet noodzakelijkerwijs rechtvaardig omdat een mens er voor sterft (Oscar Wilde).
FELIX
Lid
Berichten: 980
Lid geworden op: 25 feb 2005, 14:51
Locatie: Nederland

Bericht door FELIX »

Foutje moet kunnen. :P
Groeten R.
Groeten R.

Felix in columna sedet et cogitat: carpe diem.
Plaats reactie