Gevechten rond Mill mei 1940.
-
- Lid
- Berichten: 627
- Lid geworden op: 11 jul 2005, 20:00
- Locatie: ERgens
Gevechten rond Mill mei 1940.
In de vroegte van die historische meimorgen rijdt een Duitse pantsertrein, gevolgd door een goederentrein vol infanteristen, ongehinderd naar zijn bestemming. De spoorbrug over de Maas bij Oeffeit is namelijk door een verraderlijke actie van een. deels in Nederlandse uniformen gekleed, overvalcommando niet gesprongen. Ook het bruggetje over de een jaar eerder gegraven tankgracht 'het Defensiekanaal' is nog heel. Dit kanaal vormt. samen met een flink aantal kazematten, het noordelijke gedeelte van de Peel-Raamstelling. Deze stelling sluit ongelukkig genoeg niet aan op de Belgische linie, die pas achter het Albertkanaal begint. Ze wordt daarom ook niet geschikt geacht voor een echte verdediging: de bezetting is net genoeg voor een vertragend gevecht. De tweeduizend Nederlandse militairen in de sector Milt horen bij I-6 en I-3 Regiment Infanterie en III-20 Regiment Artillerie (het Romeinse cijfer is de bataljonsaanduiding). Samen met de bataljons in de andere verdedigingsvakken moeten ze de terugtocht van het Derde Legerkorps, dat, voor het oog althans. de opening tussen de Nederlandse en Belgische linies afschermt. dekken. Na het passeren van de Duitse treinen, die bij het dorpje Zeeland. ten westen van Mill, een infanteriebataljon afzette, brengen de verraste verdedigers met man en macht alsnog de asperges aan. Drie pioniers graven zelf elders een aantal al op scherp gestelde landmijnen op, om ze onder de spoorrails te kunnen plaatsen. Die mijnen blijken later overigens niet te werken. Toch is het resultaat van de versperring indrukwekkend.
Als de pantsertrein terugkomt, loopt hij door de asperges met een donderend lawaai uit de rails. Diverse wagons vallen van het talud en een hangt er half in het kanaal. Een gedeelte van de trein, waaronder de radiowagen, blijft echter rechtop staan, zodat er nog luchtsteun aangevraagd kan worden. Met luid gedonder ontsporen de treinwagons...De Duitsers nestelen zich ten zuiden van de spoorlijn en overmeesteren twee vlak bij gelegen kazematten, Aan de andere kant van de spoorlijn maken enkele tientallen Nederlanders zich snel front naar het zuiden en beginnen een hevig vuurgevecht. Door onder de wagons door te schieten, dwingen ze de vijand dekking te zoeken in de trein. Terwijl zich hier een patstelling ontwikkelt, heeft de strijd elders in de Peel-Raamstelling een wat beweeglijker karakter. Het bij Zeeland uitgeladen bataljon valt in noordoostelijke richting aan, maar stuit al snel op een kort tevoren bij Mill gearriveerde afdeling artillerie: III-20 RA. Dit onderdeel is bewapend met museumstukken '8 staal' uit 1880 en heeft geen infanteriebeveiliging. Onvervaard draaien de artilleristen hun kanonnen in de richting van het gevaar en schieten over open vizier en over elkaar heen op de aanstormende Duitsers. Even lijkt het erop alsof ze onder de voet gelopen zullen worden. Dan stokt de aanval om ten slotte in een aftocht te veranderen.In de noordelijke richting gestuit, zoeken de Duitsers hun heil in het zuiden en oosten. De zuidelijke aanval wordt afgeslagen door een gemengd groepje infanteristen en keukenpersoneel, de oostelijke, in de richting van de ontspoorde trein, heeft echter succes. Door een actie in de rug weten de Duitsers een aantal kazematten te overrompelen. Ze trachten opnieuw naar het noorden op te trekken, maar worden tegengehouden door het handjevol verdedigers van een compagniescommandopost. Pogingen van de vijand om zich met de pantsertreinbezetting te verenigen, worden verijdeld door het groepje ten noorden van de spoorbaan, dat ook de Duitsers bij de trein zelf nog steeds het leven zuur maakt.
Het Nederlandse verdedigingsplan bepaalt dat de Peel-Raamstelling lang genoeg gehouden moet worden om het Derde Legerkorps in staat te stellen zich achter de Waal-Lingestelling terug te trekken. Deze terugtocht voltrekt zich volgens plan, maar de situatie bij Mill noopt niettemin tot ingrijpen. Die taak wordt toegewezen aan het 2de Regiment Huzaren-Motorrijders, dat uit slechts 500 man bestaat. Vroeg in de middag vallen de huzaren aan en weten een gedeelte van het door de vijand bezette stellinggebied, inclusief een aantal kazematten, te heroveren. Bij die actie wordt ook de achtergebleven Duitse goederentrein in brand gestoken. Inmiddels zijn echter de eerste Duitse troepen de Maas overgestoken en raakt de Peelstelling bij Mill danig in het nauw. Steeds meer Duitsers komen erop af en ten slotte staan twee complete divisies, de 254ste en 256ste, bij deze plaats. Maar nog altijd houden de Nederlanders de pantsertrein in de tang. In de loop van de dag worden de inzittenden blootgesteld aan een goed gericht artilleriebombardement, door III-20 RA uitgebracht op kaartcoördinaten. Zij duiken een brede sloot in, van waaruit ze tegen zessen eindelijk de al in de ochtend aangevraagde luchtsteun zien komen.
Stuka-duikbommenwerpers ploegen het gebied grondig om. Ook de Duitsers moeten dekking zoeken en zelfs met lichtkogels hun positie kenbaar maken om niet geraakt te worden. Als de Luftwaffe verdwijnt, komen zij weer onder granaatvuur te liggen. vermoedelijk van hun eigen artillerie. Na verloop van tijd krijgen de belaagde treinsoldaten echter steun van infanterie, behorend tot de 256ste divisie, die de kazematten aanvalt. Samen slagen ze er uiteindelijk in de tegenstand te breken. De Nederlanders trekken zich terug achter de Zuid-Willemsvaart. De Duitse opmars is dan bijna een etmaal vertraagd.
De strijd bij Mill vormt slechts een enkel facet van de vijf dagen oorlog in mei 1940. Toch valt met het leed van die ene dag op die ene plek een boek te vullen. Zo is er de brief van soldaat C.F. Crauwel aan zijn ouders. Crauwel en vier anderen bezetten een bunker. Zij kregen het bericht niet door dat er teruggetrokken werd. De vijf mannen sneuvelden, na tot hun laatste snik gevochten te hebben. In Crauwels borstzak vond men een brief, waarin hij schrijft dat het niet meer zo gezellig is en dat ze allemaal door het 'schieten met geweld' een beetje van streek zijn. Hoe grootschalig een oorlog verder ook mag zijn, de emotie van die ouders toen ze deze brief kregen, valt op geen enkele manier te relativeren. Dat stukje terrein vlak bij Mill vormde voor deze mensen het symbool van alle verschrikkingen die een oorlog met zich mee kan brengen. Wie op het bruggetje over het defensiekanaal staat, ziet links en rechts op de westoever de kazematten, door de stichting Menno van Coehoorn zoveel mogelijk in goede staat gehouden. Vanaf de brug zijn ook goed de asperges te zien. Het vredige landschap rondom doet verder niet vermoeden wat zich hier zestig jaar geleden afspeelde. Maar wie richting Mill loopt, ziet de groteske krullen aan het eind van het spoorlijntje, blijvend getuigen van het geweld dat hier toen een etmaal lang dat zelfde landschap overheerste.
monument voor oorlogsslachtoffers:
In juli 1939 begon men met het graven van het z.g. Peelkanaal. De militaire functie was echter zo bekend, dat de plaatselijke bevolking al onmiddelijk over "Defensiekana" sprak,een naam die spoedig algemeen werd.
Aanleggen van prikkeldraadversperring langs het defensiekanaal.
Op de achtergrond (rechts achtering) een nog niet gecamoufleerde kazamat.
Stelling bij A. vd Cruijsen aan de Langenboomseweg in Mill.
Artillerie opstelling bij P. van Doren aan de Langenboomseweg in Mill.
De strijd bij mill op 10 mei 1940.
De Duitse doorbraak bij Mill in de avond van 10 mei 1940.
Kazematen:
Zwaar beschadigde kazemat in het westen van Mill.
Kazemat 539 achter de toenmalige Mavoschool, de Mavo-school heeft intussen plaatsgemaakt voor Fitland.
Belangstellend wordt naar binnen gekeken.
Een foto uit het bezit van Annie van Hout.
Nog een foto uit het bezit van Annie van Hout.
De Panzertrein.
Het leed van 10 mei 1940 deel 2: de pantsertrein
Op 10 mei 1940 om 04.00 uur, werd de bewaking op de westoever in Gennep overrompeld en konden een Duitse pantsertrein, gevolgd door een goederentrein vol infanteristen ongehinderd de brug passeren in de richting van de Peel-Raamstelling bij Mill. De Duitse opmars was dus nog maar net begonnen of de Maaslinie was reeds doorbroken.
De Peel-Raamstelling bij Mill was frontlinie geworden.
De pantsertrein, met daarachter de troepentrein, kon ongehinderd door de Nederlandse verdedigingslinie rijden; de beide treinen stopten pas zo'n 3½ kilometer ten westen van Mill, in de buurt van Zeeland. Het grootste gedeelte van het IIIe bataljon van het 481e Infanterieregiment stapte hier uit, terwijl de pantsertrein werd gerangeerd met het doel terug te rijden en contact te maken met de oprukkende Duitse troepen.
De Nederlandse soldaten bij de kruising van spoorweg en Defensiekanaal hadden echter niet stilgezeten. Onder leiding van luitenant van Eekelen en reserve-eerste-luitenant M. van Velden werden de aspergeversterkingen op de spoorbaan alsnog aangebracht, terwijl een drietal pioniers een aantal reeds op scherp gestelde landmijnen opgroef en onder de spoorrails legde.
De pantsertrein reed inmiddels terug en ondanks de aangebrachte aspergeversperring minderde hij geen vaart. Het gevolg hiervan was dat de trein met donderend lawaai ontspoorde.
Delen van de gederailleerde trein.
De ravage was groot.
De ontspoorde trein op 10 mei 1940.
\
Na de capitulatie komen veel nieuwsgierigen de plek
des onheils bezoeken.
De vernielingen.
De gebeurtenissen op 10 en 11 mei 1940 lieten in Mill maar al te zeer hun sporen achter. Voor een kleine plaats als Mill, werd er een groot aantal boerderijen en burgerwoningen kompleet verwoest, waardoor de bewoners van de ene op de andere dakloos werden.
Maar liefst 47 boerderijen, 5 dubbelstallen, 17 enkelstallen, 31 burgerwoningen en 10 bedrijfsgebouwen werden er verwoest, waardoor zo'n 400 daklozen in noodwoningen dienden te worden ondergebracht. Voor het vee moesten diverse noodstallen worden ingericht.
De veelvuldig beschoten straatnaampaal in de Spoorstraat.
Deze boederij is ook helemaal verwoest.
De vernielde woning van Harry Ermers aan de Langeboomseweg.
Het bedrijf van Hout werd volledig verwoest.
Cafe Piet Verhoeven aan de Langenboomseweg is ook verwoest.
Duitse soldaten op de verwoeste stukken van Hout.
Als de pantsertrein terugkomt, loopt hij door de asperges met een donderend lawaai uit de rails. Diverse wagons vallen van het talud en een hangt er half in het kanaal. Een gedeelte van de trein, waaronder de radiowagen, blijft echter rechtop staan, zodat er nog luchtsteun aangevraagd kan worden. Met luid gedonder ontsporen de treinwagons...De Duitsers nestelen zich ten zuiden van de spoorlijn en overmeesteren twee vlak bij gelegen kazematten, Aan de andere kant van de spoorlijn maken enkele tientallen Nederlanders zich snel front naar het zuiden en beginnen een hevig vuurgevecht. Door onder de wagons door te schieten, dwingen ze de vijand dekking te zoeken in de trein. Terwijl zich hier een patstelling ontwikkelt, heeft de strijd elders in de Peel-Raamstelling een wat beweeglijker karakter. Het bij Zeeland uitgeladen bataljon valt in noordoostelijke richting aan, maar stuit al snel op een kort tevoren bij Mill gearriveerde afdeling artillerie: III-20 RA. Dit onderdeel is bewapend met museumstukken '8 staal' uit 1880 en heeft geen infanteriebeveiliging. Onvervaard draaien de artilleristen hun kanonnen in de richting van het gevaar en schieten over open vizier en over elkaar heen op de aanstormende Duitsers. Even lijkt het erop alsof ze onder de voet gelopen zullen worden. Dan stokt de aanval om ten slotte in een aftocht te veranderen.In de noordelijke richting gestuit, zoeken de Duitsers hun heil in het zuiden en oosten. De zuidelijke aanval wordt afgeslagen door een gemengd groepje infanteristen en keukenpersoneel, de oostelijke, in de richting van de ontspoorde trein, heeft echter succes. Door een actie in de rug weten de Duitsers een aantal kazematten te overrompelen. Ze trachten opnieuw naar het noorden op te trekken, maar worden tegengehouden door het handjevol verdedigers van een compagniescommandopost. Pogingen van de vijand om zich met de pantsertreinbezetting te verenigen, worden verijdeld door het groepje ten noorden van de spoorbaan, dat ook de Duitsers bij de trein zelf nog steeds het leven zuur maakt.
Het Nederlandse verdedigingsplan bepaalt dat de Peel-Raamstelling lang genoeg gehouden moet worden om het Derde Legerkorps in staat te stellen zich achter de Waal-Lingestelling terug te trekken. Deze terugtocht voltrekt zich volgens plan, maar de situatie bij Mill noopt niettemin tot ingrijpen. Die taak wordt toegewezen aan het 2de Regiment Huzaren-Motorrijders, dat uit slechts 500 man bestaat. Vroeg in de middag vallen de huzaren aan en weten een gedeelte van het door de vijand bezette stellinggebied, inclusief een aantal kazematten, te heroveren. Bij die actie wordt ook de achtergebleven Duitse goederentrein in brand gestoken. Inmiddels zijn echter de eerste Duitse troepen de Maas overgestoken en raakt de Peelstelling bij Mill danig in het nauw. Steeds meer Duitsers komen erop af en ten slotte staan twee complete divisies, de 254ste en 256ste, bij deze plaats. Maar nog altijd houden de Nederlanders de pantsertrein in de tang. In de loop van de dag worden de inzittenden blootgesteld aan een goed gericht artilleriebombardement, door III-20 RA uitgebracht op kaartcoördinaten. Zij duiken een brede sloot in, van waaruit ze tegen zessen eindelijk de al in de ochtend aangevraagde luchtsteun zien komen.
Stuka-duikbommenwerpers ploegen het gebied grondig om. Ook de Duitsers moeten dekking zoeken en zelfs met lichtkogels hun positie kenbaar maken om niet geraakt te worden. Als de Luftwaffe verdwijnt, komen zij weer onder granaatvuur te liggen. vermoedelijk van hun eigen artillerie. Na verloop van tijd krijgen de belaagde treinsoldaten echter steun van infanterie, behorend tot de 256ste divisie, die de kazematten aanvalt. Samen slagen ze er uiteindelijk in de tegenstand te breken. De Nederlanders trekken zich terug achter de Zuid-Willemsvaart. De Duitse opmars is dan bijna een etmaal vertraagd.
De strijd bij Mill vormt slechts een enkel facet van de vijf dagen oorlog in mei 1940. Toch valt met het leed van die ene dag op die ene plek een boek te vullen. Zo is er de brief van soldaat C.F. Crauwel aan zijn ouders. Crauwel en vier anderen bezetten een bunker. Zij kregen het bericht niet door dat er teruggetrokken werd. De vijf mannen sneuvelden, na tot hun laatste snik gevochten te hebben. In Crauwels borstzak vond men een brief, waarin hij schrijft dat het niet meer zo gezellig is en dat ze allemaal door het 'schieten met geweld' een beetje van streek zijn. Hoe grootschalig een oorlog verder ook mag zijn, de emotie van die ouders toen ze deze brief kregen, valt op geen enkele manier te relativeren. Dat stukje terrein vlak bij Mill vormde voor deze mensen het symbool van alle verschrikkingen die een oorlog met zich mee kan brengen. Wie op het bruggetje over het defensiekanaal staat, ziet links en rechts op de westoever de kazematten, door de stichting Menno van Coehoorn zoveel mogelijk in goede staat gehouden. Vanaf de brug zijn ook goed de asperges te zien. Het vredige landschap rondom doet verder niet vermoeden wat zich hier zestig jaar geleden afspeelde. Maar wie richting Mill loopt, ziet de groteske krullen aan het eind van het spoorlijntje, blijvend getuigen van het geweld dat hier toen een etmaal lang dat zelfde landschap overheerste.
monument voor oorlogsslachtoffers:
In juli 1939 begon men met het graven van het z.g. Peelkanaal. De militaire functie was echter zo bekend, dat de plaatselijke bevolking al onmiddelijk over "Defensiekana" sprak,een naam die spoedig algemeen werd.
Aanleggen van prikkeldraadversperring langs het defensiekanaal.
Op de achtergrond (rechts achtering) een nog niet gecamoufleerde kazamat.
Stelling bij A. vd Cruijsen aan de Langenboomseweg in Mill.
Artillerie opstelling bij P. van Doren aan de Langenboomseweg in Mill.
De strijd bij mill op 10 mei 1940.
De Duitse doorbraak bij Mill in de avond van 10 mei 1940.
Kazematen:
Zwaar beschadigde kazemat in het westen van Mill.
Kazemat 539 achter de toenmalige Mavoschool, de Mavo-school heeft intussen plaatsgemaakt voor Fitland.
Belangstellend wordt naar binnen gekeken.
Een foto uit het bezit van Annie van Hout.
Nog een foto uit het bezit van Annie van Hout.
De Panzertrein.
Het leed van 10 mei 1940 deel 2: de pantsertrein
Op 10 mei 1940 om 04.00 uur, werd de bewaking op de westoever in Gennep overrompeld en konden een Duitse pantsertrein, gevolgd door een goederentrein vol infanteristen ongehinderd de brug passeren in de richting van de Peel-Raamstelling bij Mill. De Duitse opmars was dus nog maar net begonnen of de Maaslinie was reeds doorbroken.
De Peel-Raamstelling bij Mill was frontlinie geworden.
De pantsertrein, met daarachter de troepentrein, kon ongehinderd door de Nederlandse verdedigingslinie rijden; de beide treinen stopten pas zo'n 3½ kilometer ten westen van Mill, in de buurt van Zeeland. Het grootste gedeelte van het IIIe bataljon van het 481e Infanterieregiment stapte hier uit, terwijl de pantsertrein werd gerangeerd met het doel terug te rijden en contact te maken met de oprukkende Duitse troepen.
De Nederlandse soldaten bij de kruising van spoorweg en Defensiekanaal hadden echter niet stilgezeten. Onder leiding van luitenant van Eekelen en reserve-eerste-luitenant M. van Velden werden de aspergeversterkingen op de spoorbaan alsnog aangebracht, terwijl een drietal pioniers een aantal reeds op scherp gestelde landmijnen opgroef en onder de spoorrails legde.
De pantsertrein reed inmiddels terug en ondanks de aangebrachte aspergeversperring minderde hij geen vaart. Het gevolg hiervan was dat de trein met donderend lawaai ontspoorde.
Delen van de gederailleerde trein.
De ravage was groot.
De ontspoorde trein op 10 mei 1940.
\
Na de capitulatie komen veel nieuwsgierigen de plek
des onheils bezoeken.
De vernielingen.
De gebeurtenissen op 10 en 11 mei 1940 lieten in Mill maar al te zeer hun sporen achter. Voor een kleine plaats als Mill, werd er een groot aantal boerderijen en burgerwoningen kompleet verwoest, waardoor de bewoners van de ene op de andere dakloos werden.
Maar liefst 47 boerderijen, 5 dubbelstallen, 17 enkelstallen, 31 burgerwoningen en 10 bedrijfsgebouwen werden er verwoest, waardoor zo'n 400 daklozen in noodwoningen dienden te worden ondergebracht. Voor het vee moesten diverse noodstallen worden ingericht.
De veelvuldig beschoten straatnaampaal in de Spoorstraat.
Deze boederij is ook helemaal verwoest.
De vernielde woning van Harry Ermers aan de Langeboomseweg.
Het bedrijf van Hout werd volledig verwoest.
Cafe Piet Verhoeven aan de Langenboomseweg is ook verwoest.
Duitse soldaten op de verwoeste stukken van Hout.
Laatst gewijzigd door malarkey op 05 jan 2007, 18:12, 4 keer totaal gewijzigd.
Altijd de bron erbij zetten he.
http://www.gemeente-mill.nl/asp/info/In ... ageID=2552
Verder erg interessant!
http://www.gemeente-mill.nl/asp/info/In ... ageID=2552
Verder erg interessant!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience
-
- Lid
- Berichten: 627
- Lid geworden op: 11 jul 2005, 20:00
- Locatie: ERgens
RAM-KANGAROO.
Gevechtseendheid opgericht in Mill 24/10-1944
Mill 1944
"Plenty place upstairs", riepen wij, als kwajongens, tegen de Canadese kwartierkamers, wanneer er weer een regiment soldaten in aantocht was in Mill gelegerd te worden.
Zeer tegen de zin van onze moeders. Iedereen Millenaar van 50 jaar en ouder, moet zich nog kunnen herinneren: de schouder emblemen en baretspelden van Devonshire, Poolbaeres, de Schotten met pluim op de baretten.. enz.
Maar het is wellicht aan niemand bekend, dat op 24 oktober 1944 in Mill een speciale eenheid van het Canadeze leger werd opgericht. Het was een gevechtsgroep met 106 Ramkangaroo, gepantserde rupsvoertuigen, bemand met infantristen. Het First Canadian Armourd Carrier Regiment heeft zich na de nodige training in Mill, in het voorjaar van 1945 letterlijk een weg gevochten door de Duitse linies en daardoor een belangrijke rol gespeeld in de eindstrijd van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Het schouderembleem was zwart met oranje opstiksel, de baret even eens zwart met kangaroo-insigne en spreuk Armatos Fundit(door pantser gedragen.
Tank die in Mill staat:
De Kangaroo, ARMATOS-FUNDIT:
Bron: Het boek Mill van mobilisatie tot bevrijding.
Gevechtseendheid opgericht in Mill 24/10-1944
Mill 1944
"Plenty place upstairs", riepen wij, als kwajongens, tegen de Canadese kwartierkamers, wanneer er weer een regiment soldaten in aantocht was in Mill gelegerd te worden.
Zeer tegen de zin van onze moeders. Iedereen Millenaar van 50 jaar en ouder, moet zich nog kunnen herinneren: de schouder emblemen en baretspelden van Devonshire, Poolbaeres, de Schotten met pluim op de baretten.. enz.
Maar het is wellicht aan niemand bekend, dat op 24 oktober 1944 in Mill een speciale eenheid van het Canadeze leger werd opgericht. Het was een gevechtsgroep met 106 Ramkangaroo, gepantserde rupsvoertuigen, bemand met infantristen. Het First Canadian Armourd Carrier Regiment heeft zich na de nodige training in Mill, in het voorjaar van 1945 letterlijk een weg gevochten door de Duitse linies en daardoor een belangrijke rol gespeeld in de eindstrijd van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Het schouderembleem was zwart met oranje opstiksel, de baret even eens zwart met kangaroo-insigne en spreuk Armatos Fundit(door pantser gedragen.
Tank die in Mill staat:
De Kangaroo, ARMATOS-FUNDIT:
Bron: Het boek Mill van mobilisatie tot bevrijding.
-
- Lid
- Berichten: 118
- Lid geworden op: 02 jun 2006, 13:44
Caught with one hand in the cooky jar!Edgar schreef:Altijd de bron erbij zetten he.
http://www.gemeente-mill.nl/asp/info/In ... ageID=2552
-
- Lid
- Berichten: 4
- Lid geworden op: 21 jan 2008, 21:14
Re: Gevechten rond Mill mei 1940.
Hallo allemaal,
Gaarne wil ik enkele stukken en onderschriften aanvullen/ aanpassen.
Pantsertrein No. 1 is niet van de spoordijk gerold, maar in elkaar geschoven. Alleen de voorste platte wagen is met bediening en al in het kanaal gedrukt. De voorste gepantserde wagon is op zijn zijkant in het bruggenhoofd gedrukt.
De rest bleef de dijk, als een harmonica liggen, behalve de wagons, die de asperge opstelling bij kazemat S-532 en 533, niet gepasseerd waren.
1e en 3e foto laten de wagons zien, die omgegooid zijn, om een noodlijntje te maken, om de loc te kunnen bergen. Deze heeft later in Rusland e.o. nog dienst gedaan.
De naam C.F. Crauwel moet zijn Schrauwen.
Foto 7, Stelling bij vd Cruijssen is een 6-Veld opstelling in een oude PAG kazemat.
Foto 13, waar twee vrouwen de schade op een kazemat bekijken is niet te Mill, maar aan de Maas (achtergrond).
Foto's onder het stuk Panzertrein zijn ook gemaakt, nadat alles is omvergeworpen.
Cafe Verhoeven had een kleine verbindingspost.
Compagniecommandopost was die van MC-1-3RI en deze heeft weerstand geboden tegn de eenheden van III-481RI tot een uur of 10. De post stond onder leiding van eerst de kornet Alting du Cloux (3e Bt 6-Veld) en later onder de Lnt Vreugdenhil (MC-1-3RI).
Gemengd groepje infanteristen en keukenpersoneel is wat simpel gezegd: de sectie Bleeker, ondersteund door een sectie van de lnt Leenknegt (Mc-1-3RI), met verder in en achter de stelling een vuurmond van de 3e Bt 6-Veld (stond onder commando van Alting du Cloux) en een van de 2e Bt, met naar het zuiden een sectie van II-2RI.
Het keukenpersoneel is tijdens hun werk beschoten en heeft ook terug gevuurd (stuk uit de Militaire Spectator, dat een eigen leven lijkt te leiden).
De aanval was eerst zuid gerich en met name op de overgang wat nu bij de rotonde Midden-Peelweg ligt. Het noordelijke werd kort daarna gestart. Deze bestonden beide uit een versterke compagnie, met een compagnie op de spoorlijn front oost. Na de twee afgeslagen pogingen, zijn de 9e, 10e en 11e cie, versterkt met de 12e (zware mitrailleurs en mortieren) oostwaarts getrokken richting de boerderij van vd laan en henst. Daar hebben ze onder weg Het Pannenhuis aangedaan en daar een noodhospitaal ingericht, net als later bij vd Laan.
De stelling is wel geschikt om een verdediging te voeren. het is namelijk van de zelfde aard als de Grebbestelling. Het verschil is, dat de plannen door wisseling van het oppercommando, veranderden. Er zou geen langdurige weerstand geboden worden. Van elk regiment werden 2 van de 3 bataljons teruggetrokken, alsmede de mortieren en de PAG. Wat achterbleef, kreeg als extra geschut de batterijen 6 Veld toebedeeld. Verder werd 20RA over de gehele vak uitgesmeerd, waarbij de 3e afdeling bij Mill kwam ivm zwaartepunt.
De infanterie ging nu de bataljonsvakken vullen met de compagnieen, of te wel een reductie van 2/3 gevechtskracht!
Tot zo ver.
Hopelijk geeft dit een extra toevoeging voor de liefhebbers.
Gaarne wil ik enkele stukken en onderschriften aanvullen/ aanpassen.
Pantsertrein No. 1 is niet van de spoordijk gerold, maar in elkaar geschoven. Alleen de voorste platte wagen is met bediening en al in het kanaal gedrukt. De voorste gepantserde wagon is op zijn zijkant in het bruggenhoofd gedrukt.
De rest bleef de dijk, als een harmonica liggen, behalve de wagons, die de asperge opstelling bij kazemat S-532 en 533, niet gepasseerd waren.
1e en 3e foto laten de wagons zien, die omgegooid zijn, om een noodlijntje te maken, om de loc te kunnen bergen. Deze heeft later in Rusland e.o. nog dienst gedaan.
De naam C.F. Crauwel moet zijn Schrauwen.
Foto 7, Stelling bij vd Cruijssen is een 6-Veld opstelling in een oude PAG kazemat.
Foto 13, waar twee vrouwen de schade op een kazemat bekijken is niet te Mill, maar aan de Maas (achtergrond).
Foto's onder het stuk Panzertrein zijn ook gemaakt, nadat alles is omvergeworpen.
Cafe Verhoeven had een kleine verbindingspost.
Compagniecommandopost was die van MC-1-3RI en deze heeft weerstand geboden tegn de eenheden van III-481RI tot een uur of 10. De post stond onder leiding van eerst de kornet Alting du Cloux (3e Bt 6-Veld) en later onder de Lnt Vreugdenhil (MC-1-3RI).
Gemengd groepje infanteristen en keukenpersoneel is wat simpel gezegd: de sectie Bleeker, ondersteund door een sectie van de lnt Leenknegt (Mc-1-3RI), met verder in en achter de stelling een vuurmond van de 3e Bt 6-Veld (stond onder commando van Alting du Cloux) en een van de 2e Bt, met naar het zuiden een sectie van II-2RI.
Het keukenpersoneel is tijdens hun werk beschoten en heeft ook terug gevuurd (stuk uit de Militaire Spectator, dat een eigen leven lijkt te leiden).
De aanval was eerst zuid gerich en met name op de overgang wat nu bij de rotonde Midden-Peelweg ligt. Het noordelijke werd kort daarna gestart. Deze bestonden beide uit een versterke compagnie, met een compagnie op de spoorlijn front oost. Na de twee afgeslagen pogingen, zijn de 9e, 10e en 11e cie, versterkt met de 12e (zware mitrailleurs en mortieren) oostwaarts getrokken richting de boerderij van vd laan en henst. Daar hebben ze onder weg Het Pannenhuis aangedaan en daar een noodhospitaal ingericht, net als later bij vd Laan.
De stelling is wel geschikt om een verdediging te voeren. het is namelijk van de zelfde aard als de Grebbestelling. Het verschil is, dat de plannen door wisseling van het oppercommando, veranderden. Er zou geen langdurige weerstand geboden worden. Van elk regiment werden 2 van de 3 bataljons teruggetrokken, alsmede de mortieren en de PAG. Wat achterbleef, kreeg als extra geschut de batterijen 6 Veld toebedeeld. Verder werd 20RA over de gehele vak uitgesmeerd, waarbij de 3e afdeling bij Mill kwam ivm zwaartepunt.
De infanterie ging nu de bataljonsvakken vullen met de compagnieen, of te wel een reductie van 2/3 gevechtskracht!
Tot zo ver.
Hopelijk geeft dit een extra toevoeging voor de liefhebbers.
-
- Lid
- Berichten: 1070
- Lid geworden op: 30 mar 2006, 17:55
- Contacteer:
Re: Gevechten rond Mill mei 1940.
Mooie infromatie, maar ik ben het niet echt eens met de stelling dat de Peel-Raamstelling "van de zelfde aard als de Grebbestelling" was. Het zou eerder nog vergelijkbaar zijn met de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De Grebbelinie is namelijk
A) Ouder
B) gebaseerd op de natuurlijke mogelijkheden van het gebied
A omdat er met zo'n stelling al tijdens Napoleon was begonnen, terwijl de Peel-Raam stelling compleet nieuw was. Natuurlijk was er van de oude Grebbestelling niet zo veel meer over, maar (in ieder geval het idee) was niet volledig nieuw.
Daarbij werd de Grebbelinie verkozen boven de NHW, omdat de natuurlijke mogelijkheden veel beter waren. De bossen beschermden tegen luchtaanvallen en er waren nog wat voordelen die ik me nu helaas niet meer even kan herinneren. Daarbij lag de Grebbelinie verder naar het Oosten zodat Amsterdam buiten schot zou blijven, maar dat heeft hier verder niet mee te maken.
De Peel-Raam stelling was echter een compleet nieuw aangelegde stelling als verlengstuk van de Grebbelinie. Bij de PRS zijn er dan ook veel kunstmatig aangelegder tankversperringen.
De Grebbelinie is namelijk
A) Ouder
B) gebaseerd op de natuurlijke mogelijkheden van het gebied
A omdat er met zo'n stelling al tijdens Napoleon was begonnen, terwijl de Peel-Raam stelling compleet nieuw was. Natuurlijk was er van de oude Grebbestelling niet zo veel meer over, maar (in ieder geval het idee) was niet volledig nieuw.
Daarbij werd de Grebbelinie verkozen boven de NHW, omdat de natuurlijke mogelijkheden veel beter waren. De bossen beschermden tegen luchtaanvallen en er waren nog wat voordelen die ik me nu helaas niet meer even kan herinneren. Daarbij lag de Grebbelinie verder naar het Oosten zodat Amsterdam buiten schot zou blijven, maar dat heeft hier verder niet mee te maken.
De Peel-Raam stelling was echter een compleet nieuw aangelegde stelling als verlengstuk van de Grebbelinie. Bij de PRS zijn er dan ook veel kunstmatig aangelegder tankversperringen.
- koos24
- Lid
- Berichten: 964
- Lid geworden op: 10 aug 2005, 20:49
Re: Gevechten rond Mill mei 1940.
Ik zou er weer eens helemaal in moeten duiken maar even wat aanvullingen op de prima postings in deze draad.
Toen Winkelman aantrad in februari 1940 besloot hij om diverse redenen de Peel-Raamlinie "uit te kleden" en
het zwaartepunt van de Nederlandse verdediging naar de Grebbelinie te verplaatsen.
Extra zuur is dat juist de Peel-Raamlinie op de hoofdaanvalsas van de Duitsers lag (via Noord Brabant en Moerdijk de vesting Holland binnen trekken)
De Duitsers waren ook verrast dat de tegenstand bij de Peelraamlinie minder was dan verwacht en de weerstand bij de
Grebbelinie zwaarder.
Overigens is het "uitkleden" van de Peel-Raamlinie geen fout van Winkelman maar een daad van goed en nuchter inzicht in de mogelijk heden en vooral de beperkingen van het Nederlands leger van 1940
Toen Winkelman aantrad in februari 1940 besloot hij om diverse redenen de Peel-Raamlinie "uit te kleden" en
het zwaartepunt van de Nederlandse verdediging naar de Grebbelinie te verplaatsen.
Extra zuur is dat juist de Peel-Raamlinie op de hoofdaanvalsas van de Duitsers lag (via Noord Brabant en Moerdijk de vesting Holland binnen trekken)
De Duitsers waren ook verrast dat de tegenstand bij de Peelraamlinie minder was dan verwacht en de weerstand bij de
Grebbelinie zwaarder.
Overigens is het "uitkleden" van de Peel-Raamlinie geen fout van Winkelman maar een daad van goed en nuchter inzicht in de mogelijk heden en vooral de beperkingen van het Nederlands leger van 1940
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
-
- Lid
- Berichten: 1070
- Lid geworden op: 30 mar 2006, 17:55
- Contacteer:
Re: Gevechten rond Mill mei 1940.
Winkelman's goede inzicht op het gebied van de mogelijkheden lagen meer op het gebied van het voeren van een passieve verdediging dan een actieve (namelijk: het Veldleger zich laten ingraven in stellingen).
Hij besloot de PRS te laten voor wat het was omdat er heel makkelijk omheengetrokken kon worden en dan het Veldleger in de rug aangevallen zou kunnen worden. Ik denk dat de uiteindelijk gekozen strategie toch de beste was.
Hij besloot de PRS te laten voor wat het was omdat er heel makkelijk omheengetrokken kon worden en dan het Veldleger in de rug aangevallen zou kunnen worden. Ik denk dat de uiteindelijk gekozen strategie toch de beste was.
- koos24
- Lid
- Berichten: 964
- Lid geworden op: 10 aug 2005, 20:49
Re: Gevechten rond Mill mei 1940.
Ik sluit me aan bij gamer de PRS kon gemakkelijk omtrokken worden omdat er geen aansluiting was met de Frans/Britse/Belgische linies.
Mijn persoonlijke mening is dat Winkelman in de geschiedschrijving ondergewaardeerd is, gelukkig komt daar verandering in
Mijn persoonlijke mening is dat Winkelman in de geschiedschrijving ondergewaardeerd is, gelukkig komt daar verandering in
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
- Alex
- Beste Signature 2007
- Berichten: 2352
- Lid geworden op: 04 jun 2005, 12:20
- Locatie: hellevoetsluis
Re: Gevechten rond Mill mei 1940.
Schitterend stukje Malarkey! Erg duidelijk en het leest makkelijk weg
Alex
Alex
Retreat?!? We're just advancing in another direction..
-
- Lid
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 19 dec 2008, 00:33
- Locatie: Utrecht / Hamburg
Re: Gevechten rond Mill mei 1940.
Bedankt voor de informatieve stukken over de brug die eigenlijk niet heel mocht blijven.
Een van de infanteristen die in de eerste trein van Mill zat, was mijn vader. Hoewel hij het steevast over Oeffelt had i.p.v. Mill.
Hij was een dag eerder in een knijpgroep in Weeze gemixt, los van de jongens waarmee hij in Hamm gestationeert zat. Om onderlinge vriendschappen en emoties zodoende de kop in te drukken. De jongens in Oeffelt kende elkaar dus nauwelijks.
Dit maakt de foto's ook zo speciaal.
Een van de infanteristen die in de eerste trein van Mill zat, was mijn vader. Hoewel hij het steevast over Oeffelt had i.p.v. Mill.
Hij was een dag eerder in een knijpgroep in Weeze gemixt, los van de jongens waarmee hij in Hamm gestationeert zat. Om onderlinge vriendschappen en emoties zodoende de kop in te drukken. De jongens in Oeffelt kende elkaar dus nauwelijks.
Dit maakt de foto's ook zo speciaal.
-
- Lid
- Berichten: 838
- Lid geworden op: 21 okt 2006, 05:07
- Locatie: Moengo, Suriname
Re: Gevechten rond Mill mei 1940.
Generaal Reijnders was het daarmee niet mee eens, als we Brongers mogen geloven:koos24 schreef:Ik sluit me aan bij gamer de PRS kon gemakkelijk omtrokken worden omdat er geen aansluiting was met de Frans/Britse/Belgische linies.
http://www.grebbeberg.nl/bibliotheek/data/art00106.htmlReijnders wilde de door het terrein sterke linie handhaven. Als een van de weinigen had hij het Duitse optreden in Polen nauwkeurig gevolgd. Dat werd gekenmerkt door verrassende, snelle doorbraken met geconcentreerde krachten, waarna men dóórstootte zonder zich veel te bekommeren om de tegenstander die links en rechts van de penetratie lag. Hij achtte het daarom niet waarschijnlijk dat de vijand een tijdrovende, omtrekkende beweging in de rug van de stelling zou uitvoeren. Bovendien kon hij dat tegengaan door de Lichte Divisie in de strijd te werpen, die tegenover onze zuidgrens lag. Wat Reijnders verwachtte was een Duitse doorbraakpoging in het noordelijk deel van de stelling, bij het dorp Mill 9). Dat zou de aanvaller de mogelijkheid bieden om - anders dan bij een zuidelijke omvatting - de troepen in de Peel-Raamstelling de pas af te snijden bij een terugtocht op de Vesting Holland. Bovendien vormde Mill een belangrijk wegenknooppunt, waar de oude moerassen door ontginning waren verdwenen. Om deze redenen had de generaal de verdediging van het noordelijke deel van de stelling aan het 3e Legerkorps opgedragen, dat als ons best geoefende korps werd beschouwd.
En wéér zouden de gebeurtenissen in mei 1940 de generaal in het gelijk gaan stellen.
- koos24
- Lid
- Berichten: 964
- Lid geworden op: 10 aug 2005, 20:49
Re: Gevechten rond Mill mei 1940.
Reijnders had zijn huiswerk goed gedaan, al vermoed ik dat gezien het luchtoverwicht en de mobiliteit van de Duitsers een eventuele tegenaanval
door de Lichte Divisie geen kans had gehad.
Buiten wat offensieve akties in rond de vliegvelden in de vesting Holland zijn er geen grootschalige aanvallen gelukt in de mei dagen ´40
Overigens was dit aan hele westfront het probleem, het niet kunnen terugslaan op divisie niveau.
door de Lichte Divisie geen kans had gehad.
Buiten wat offensieve akties in rond de vliegvelden in de vesting Holland zijn er geen grootschalige aanvallen gelukt in de mei dagen ´40
Overigens was dit aan hele westfront het probleem, het niet kunnen terugslaan op divisie niveau.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.