Operation Paukenschlag

De gevechten en operaties tijdens WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mauserwerke
Lid
Berichten: 526
Lid geworden op: 05 dec 2006, 21:27

Operation Paukenschlag

Bericht door Mauserwerke »

In januari 1942 arriveerde er in de amerikaanse kustwateren de eerste duitse onderzeeboten. Dit was het begin van een, naar mijn mening, zeer vooruitstrevende operatie. In een half jaar tijd vernietigde de duitse "wolfpacks" maar liefst 62 schepen De duitsers mainfesteerde het langs de gehele amerikaanse kust tot zelfs in de caribische zee aanwezig te zijn en treffers te maken.

Mijn mening is dat Hitler veel te weinig naar Dönitz had geluisterd over de bouw van het "U-bootwaffe" en er op dat moment ook veel te weinig van waren. Als ze er genoeg hadden gehad, hadden ze namelijk veel meer schepen naar de kelder kunnen sturen en zo ook de aanvoer routes van de amerikaanse hulp en versterking naar engeland kunnen verhinderen. Als gevolg was engeland veel zwakker geweest en hadden de duitse U-boot na een geslaagde operatie paukenslag wellicht ook engeland in kunnen nemen (hetgeen hun aandeel erin zou zijn dan). De oorlog had zo een heel andere wending gehad.

Graag jullie meningen hierover.
Gebruikersavatar
Bart V
Lid
Berichten: 533
Lid geworden op: 06 apr 2007, 21:26
Locatie: Antwerpen

Bericht door Bart V »

De Unterseeboten leverde goed werk in de WO2. Maar het Z-Plan wou Hitler wel uitvoerden ,maar te weinig geld en ik dacht ook de manschappen. Ik vind zelf dat Hitler wel meer naar de Kriegsmarine om mocht zien, zoals je zegt en word gezegt, als Hitler had gezorgt dat er Unterseeboten de Transportlijnen bij Engeland had onderschept zou Engeland tot capitulatie gedwongen worden.

Tot 1943 was de Unterseeboten oorlog gewonnen door de Duitsers ,maar toen de Enigma was ontcijferd werden de Duitse Unterseeboten gewoon afgeslacht (De Duitsers wisten niet dat de Enigma-code ontcijferd was). Had Hitler nu naar Dönitz beter geluisterd had Engeland tot overgave overgeschakeld zijn. Maar doordat er wat operaties mislukten gaf Hitler er geen geld meer aan uit en werden ze gebruikt om Europees water te beschermen dat totaal onnodig was ,want de Unterseeboten konden daar toch niets doen, en ze werden daar toch afgeslacht.

In het kort:
Als Hitler meer geld investeerde en naar Dönitz luisterden had Engeland tot capitulatie gedwongen kunnen worden en had de Unterseeboten oorlog gewonnen worden. Maar we kunnen toch besluiten dat de Unterseeboten goed werk leverde en dat het een succes was.
“Sweat saves blood, blood saves lives, and brains saves both.” ~ Erwin Rommel
HMS Renown
Lid
Berichten: 627
Lid geworden op: 25 jun 2006, 21:07

Bericht door HMS Renown »

De Duitse marine had misschien meer geld nodig maar ook naar mijn mening meer tijd om te experimenteren en om schepen te bouwen. Een marineschip maak je niet snel aan de lopende band. We zien ook altijd marineschepen in actie, in het gevecht maar in feite is het een op zich bestaande gemeenschap die haar eigen moet voorzien. Zo een schip moet alle nodige facileiten hebben om een bemanning lang onderdak te kunnen bieden. Het is immers een gemeenschap van 50 tot meer dan 1000 man die samen voor weken afgesloten van de buitenwereld "opgesloten" zitten op een schip.

En Donitz heeft er in dit geval niet zo heel veel mee te maken. Hij leidde alleen het U-boot wapen. Degene die de Kriegsmarine opgericht heeft en ze volledig operationeel maken zover hij kon was Raedar.
Moengoman
Lid
Berichten: 838
Lid geworden op: 21 okt 2006, 05:07
Locatie: Moengo, Suriname

Bericht door Moengoman »

Dit probleem valt niet los te zien van Operatie Barbarossa. Een dergelijk plan is eind 1940 aan Hitler voorgelegd. Zijn antwoord was voorspelbaar: na de overwinning op de Sovjet-Unie.
Inderdaad had Duitsland wellicht Engeland op de knieën kunnen krijgen door
1. De VSA niet de oorlog te verklaren.
2. De Noordzee en Het Kanaal met de Luftwaffe schoon te vegen.
3. De strategische nachtbombardementen vol te houden.
4. De Atlantische aanvoerlijnen door te snijden met behulp van de U-boten.
5. Een offensief in Noord-Afrika.

Alleen had Hitler dan Barbarossa minstens een jaar en hoogstwaarschijnlijk twee jaar uit moeten stellen. Dan was de reorganisatie van het Rode Leger voltooid geweest en had Duitsland de oorlog met de Sovjet-Unie verder kunnen vergeten. Zoals we weten uit bijvoorbeeld Mijn Strijd, was de verovering van West-Rusland Hitlers hoofddoel.
Vandaar.
Gebruikersavatar
King tiger
Lid
Berichten: 936
Lid geworden op: 20 aug 2006, 21:10
Contacteer:

Bericht door King tiger »

Hoe zit dat met de prototypes die eigenlijk in 1946 zouden moeten uitgekomen zijn?
Belgische militaria gezocht van 1935 - 1940

http://denbelgischepiot.jimdo.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
arneken
Lid
Berichten: 769
Lid geworden op: 02 mar 2007, 20:28
Locatie: wevelgem
Contacteer:

Bericht door arneken »

als er meer van deze zouden zijn gebouwd dan zou hitler een machtiger wapen hebben gehad
Het meest bijzondere type: de XXIII

Hitler was ervan overtuigd dat de huidige U-boten zoveel verliezen leden omdat ze verouderd waren, daarom gaf hij bevel om een compleet nieuw ontwerp te bedenken. Dit type zou de blauwdruk voor alle latere onderzeeboten vormen, het kon beschouwd worden als de eerste moderne onderzeeboot. Rond maart 1944 kwam men op de proppen met het type XXIII onderzeeboot. Deze U-boot kon veel langer op zee blijven, was veel zwaarder bewapend en was aanzienlijk beter bepantserd.

Het meest bijzondere was de motor. Deze bevatte een chemische stof die zuurstof produceerde, de zuurstof werd gebruikt voor de verbranding van de dieselmotor. Door deze broodnodige zuurstof kon de boot ook onderwater met diesel varen. De oudere types duikboten dienden veel meer aan de oppervlakte varen om hun accu's te laden. Bovendien waren dieselmotoren ook onder water aanzienlijk sneller dan elektrische.

Ervan overtuigd dat het nieuwe type U-boot de koers van de oorlog zou doen draaien, besloot Hitler om maar liefst 500 boten van dit nieuwe type te laten bouwen. De 500 boten zouden samen 24 uur per dag patrouilleren voor de kust en zo een verdedigingslinie vormen. Van Noorwegen tot aan Spanje zou omringd en bewaakt worden door allemaal U-boten die geen enkel geallieerd schip meer zouden doorlaten. Dit plan noemde Hitler De Ketting des Doods. Het plan mislukte omdat men door een gebrek aan staal, brandstof en arbeidskrachten de bouw moest staken. Van de 500 geplande U-boten werden slechts een handvol geproduceerd. De bombardementen op een hele reeks U-boot fabrieken maakten definitief een eind aan het plan.

Was het plan wel gelukt, dan had de geallieerde landing in Normandië op D-day, nooit plaats kunnen vinden. Dat had de koers van de oorlog daadwerkelijk kunnen veranderen.
it's not how many you write but what you write in the books of history
Plaats reactie