Executies door Canadezen Abbaye D'ardenne 8 juli 1944

De gevechten en operaties tijdens WOII
Gebruikersavatar
South Alberta
Lid
Berichten: 7
Lid geworden op: 08 aug 2007, 21:15
Locatie: Bergen op Zoom

Executies door Canadezen Abbaye D'ardenne 8 juli 1944

Bericht door South Alberta »

Tijdens operatie Charmwood veroverde Regina Rifles na zware gevechten met de 12de SS-Hilterjugend het plaatsje Abbaye d'Ardenne op 8 juli 1944. In gevechtsrapporten wordt melding gemaakt van mogelijke executies van Duitse SS-gevangenen door de Canadezen. Rede voor deze Canadese reactie zijn naar alle waarschijnlijkheid de misdaden van de 12de SS tegen Canadese gevangenen in de voorgaande weken. Kan iemand mij vertellen of naar deze meldingen officieel onderzoek is verricht en wat de uitkomst was? Alvast bedankt voor jullie reactie.
Hell, Bill let us take the damned place (Luitenant Kolonel Wotherspoon 27-10-1944)
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Er zijn verhalen bekend van een SS officier die door de Canadezen aan een Brencarrier werd gebonden en later overleed aan verwondingen. Waarschijnlijk ken je foto ook wel van 2 Canadeze die met een Hitlerjugend SS POW rondlopen wiens gezicht helemaal kapot is gemept. Als je die niet kent wil ik hem wel even voor je posten. Maar de misdaden van de Canadezen wegen bij lange na niet op tegen die van de Duitsers.

Op 8, 9 en 11 Juni 1944 zijn in Normandië door de 12e SS Hitlerjugend zo'n 150 Canadese krijgsgevangenen in koelen bloede doodgeschoten! Dit werd voor het eerst ontdekt door de Engelsen toen zij op 9 juni bij het landhuis Chateau d'Audrieu 13 dode Canadezen, geketend aan een hek tegenkwamen. De jonge dame die in het huis was achtergebleven zei dat de Canadezen omgebracht waren door hun Duitse bewakers. Het bleek niet een opzich staand incident. Van de 1000 mannen die de 3e Canadese infanterie divisie en de 2e Armoured brigade verloren, werd er 1 op de 7 als krijgsgevangene doodgeschoten.
De grotere moordpartijen waren:

23 mannen, meeste Nova Scotia Regiment, doodgeschoten bij Authie, 7 Juni.

18 mannen, weer het meeste van het Nova Scotia Regiment, doodgeschoten bij l'Abbaye d'Ardenne, hoofdkwartier van Kurt Meyer (Bevelhebber 12e SS), 7 en 8 Juni.

35 mannen, meeste Royal Winnipeg Rifles, doodgechoten doodgeschoten op de weg Caen-Foutenay, 7 Juni.

24 mannen, meeste Royal Winnipeg Rifles, doodgeschoten bij Chateau d'Audrieu, 8 Juni.

Verder nog 50 (!) krijgsgevangenen in kleinere groepjes doodgeschoten.

De enige man ooit hiervoor veroordeeld was Kurt Meyer, hij kreeg de doodstraf in 1945. Dit werd omgezet in levenslang en hij kwam in 1954 vrij.
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
arneken
Lid
Berichten: 769
Lid geworden op: 02 mar 2007, 20:28
Locatie: wevelgem
Contacteer:

Bericht door arneken »

Waarschijnlijk ken je foto ook wel van 2 Canadeze die met een Hitlerjugend SS POW rondlopen wiens gezicht helemaal kapot is gemept. Als je die niet kent wil ik hem wel even voor je posten.
was het deze foto?

12th SS with Captor
it's not how many you write but what you write in the books of history
Wouter
Lid
Berichten: 1174
Lid geworden op: 24 apr 2006, 19:30
Locatie: Deventer

Bericht door Wouter »

Klopt!
Deas Gu Cath
Gebruikersavatar
South Alberta
Lid
Berichten: 7
Lid geworden op: 08 aug 2007, 21:15
Locatie: Bergen op Zoom

Bericht door South Alberta »

Bedankt voor jullie info. Kijkende naar de oorlogsmisdaden tegen Canadese krijgsgevangenen in de periode, denk ik dat er geen officieel onderzoek meer heeft plaatsgevonden en het wordt gezien als een wraak reactie tegen de 12de SS in het specifiek. Maar misschien had het rode kruis nog onderzoek verricht. In de maanden na de slag om Normandie heb ik ook nooit meer iets gelezen over het incorrect behandelen van Duitse krijgsgevangenen door de Canadezen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de Canadezen niet meer tegen over de 12de SS in de frontlinie lag.
Hell, Bill let us take the damned place (Luitenant Kolonel Wotherspoon 27-10-1944)
Gebruikersavatar
koos24
Lid
Berichten: 964
Lid geworden op: 10 aug 2005, 20:49

Bericht door koos24 »

South Alberta schreef:Bedankt voor jullie info. Kijkende naar de oorlogsmisdaden tegen Canadese krijgsgevangenen in de periode, denk ik dat er geen officieel onderzoek meer heeft plaatsgevonden en het wordt gezien als een wraak reactie tegen de 12de SS in het specifiek. Maar misschien had het rode kruis nog onderzoek verricht. In de maanden na de slag om Normandie heb ik ook nooit meer iets gelezen over het incorrect behandelen van Duitse krijgsgevangenen door de Canadezen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de Canadezen niet meer tegen over de 12de SS in de frontlinie lag.
Blijft altijd moeilijk, de vraag wie is begonnen :?
Ik wil jullie dit citaat uit het boek van Cornelis Ryan " De langste dag" niet onthouden.
Het speelt zich af op 6 juni, enkele uren nadat de landingen zijn begonnen.

".......... zag Canadese soldaten wegmarcheren met zes Duitse krijgsgevangenen en achter een duin verdwijnen. Ashworth zag zijn kans schoon om als souvenir een Duitse helm te bemachtigen. Hij rende het strand over en in de duinen zag hij de Duitsers ''alle zes in krampachtige houdingen op de grond liggen'' . Ashworth boog zich over de lijken, nog steeds van plan om een helm te bemachtigen. Maar toen zag hij ''dat van alle zes de Duitsers de keel was doorgesneden""en Ashworth wendde zich"kokhalzend af en ging zonder helm weg"

(uit Cornelis Ryan, De langste dag, uitgave 1992, pagina 216)


Kortom, om de Canadezen op voorhand als ideale schoonzonen te bestempelen gaat ook wat ver :wink:
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Moengoman
Lid
Berichten: 838
Lid geworden op: 21 okt 2006, 05:07
Locatie: Moengo, Suriname

Bericht door Moengoman »

Ik moet denken aan het aloude cliché: oorlog brengt het slechtste in de mens naar boven. Hoe waar. En, heel menselijk, als ik denk aan het beruchte commissarisbevel van Hitler van 1941, heb ik grote moeite om medelijden met de Duitse soldaten op te brengen. Want dat die van de Weermacht zulke nette jongens waren is een fabeltje.
MARKET GARDEN
Lid
Berichten: 470
Lid geworden op: 12 aug 2005, 09:51
Locatie: Nijmegen

Bericht door MARKET GARDEN »

Moengoman schreef:Ik moet denken aan het aloude cliché: oorlog brengt het slechtste in de mens naar boven. Hoe waar. En, heel menselijk, als ik denk aan het beruchte commissarisbevel van Hitler van 1941, heb ik grote moeite om medelijden met de Duitse soldaten op te brengen. Want dat die van de Weermacht zulke nette jongens waren is een fabeltje.
Van 1939 tot 1945 dienden er miljoenen jongens, mannen en later ook bejaarden in de Duitse Wehrmacht.
Daar hebben goede tussen gezeten, slechte en meelopers.
Denk alleen dat er binnen sommige Duitse eenheden door de leidingevende meer ruimte werd gegeven voor "wandaden" dan bij de geallieerden.
De waarheid komt met de jaren
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Nou, de geallieerden konden er ook wat van. Ik meen me te herinneren dat slechts zo'n 20% van de Duitse krijgsgevangen de kampen in de Sovjet-Unie overleefden.
Ongeveer een even klein deel van de Sovjet krijgsgevangenen overleefden de Duitse kampen; de overigen stierven aan ondervoeding, zware dwangarbeid en moord.
Amerikaanse krijgsgevangenen en die van het Verenigd Koninkrijk hadden het in krijgsgevangenschap een stuk beter. Het Rode Kruis had in veel gevallen toegang tot de kampen.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Rednas
Lid
Berichten: 1147
Lid geworden op: 17 jul 2006, 16:39

Bericht door Rednas »

koos24 schreef: Kortom, om de Canadezen op voorhand als ideale schoonzonen te bestempelen gaat ook wat ver :wink:
Waarom zouden de Canadezen ook anders zijn dan de Engelsen, Amerikanen of Duitsers. We zijn allemaal mensen, reageren dus hetzelfde. Dat de Duitsers veel meer oorlogsmisdaden (dan bedoel ik kleinschalig, krijgsgevangenen neerschieten ed.) hebben begaan dan de geallieerden lijkt mij ook niks anders dan het feit dat de overwinnaar de geschiedenis schrijft.
Gebruikersavatar
arneken
Lid
Berichten: 769
Lid geworden op: 02 mar 2007, 20:28
Locatie: wevelgem
Contacteer:

Bericht door arneken »

inderdaad. da misdaden van de duitsers zijun doorheen de jaren meernaar buitengekomen dan degene van de geallieerden.
it's not how many you write but what you write in the books of history
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Rednas schreef:Waarom zouden de Canadezen ook anders zijn dan de Engelsen, Amerikanen of Duitsers. We zijn allemaal mensen, reageren dus hetzelfde. Dat de Duitsers veel meer oorlogsmisdaden (dan bedoel ik kleinschalig, krijgsgevangenen neerschieten ed.) hebben begaan dan de geallieerden lijkt mij ook niks anders dan het feit dat de overwinnaar de geschiedenis schrijft.
Het mensbeeld en de politiek van de nationaal socialisten kwam voort uit het idee van Übermenschen en Untermenschen. Dat minderwaardige rassen en volken anders behandeld worden is hiervan een logisch gevolg. Krijgsgevangen van hun Arisch-verwante tegenstanders (Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten) werden door de Duitsers beter behandeld dan niet-Ariërs.
We reageren als mens niet allemaal hetzelfde, ongeacht onze afkomst en onze cultuur. Voor een Japanner was een krijgsgevangene heel wat anders dan voor een Amerikaan.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
MARKET GARDEN
Lid
Berichten: 470
Lid geworden op: 12 aug 2005, 09:51
Locatie: Nijmegen

Bericht door MARKET GARDEN »

okke schreef:
Rednas schreef:Waarom zouden de Canadezen ook anders zijn dan de Engelsen, Amerikanen of Duitsers. We zijn allemaal mensen, reageren dus hetzelfde. Dat de Duitsers veel meer oorlogsmisdaden (dan bedoel ik kleinschalig, krijgsgevangenen neerschieten ed.) hebben begaan dan de geallieerden lijkt mij ook niks anders dan het feit dat de overwinnaar de geschiedenis schrijft.
Het mensbeeld en de politiek van de nationaal socialisten kwam voort uit het idee van Übermenschen en Untermenschen. Dat minderwaardige rassen en volken anders behandeld worden is hiervan een logisch gevolg. Krijgsgevangen van hun Arisch-verwante tegenstanders (Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten) werden door de Duitsers beter behandeld dan niet-Ariërs.
We reageren als mens niet allemaal hetzelfde, ongeacht onze afkomst en onze cultuur. Voor een Japanner was een krijgsgevangene heel wat anders dan voor een Amerikaan.
Overigens was dit beeld van Übermenschen en Untermenschen niet een exclusief Duitse aangelegenheid.
Kijk naar de behandeling van negers in de Zuidelijke staten van Amerika maar ook in het leger.
Ook de Engelsen, Nederlanders enz met hun koloniën en de Zuid Afrikanen met hun appartheidspolitiek hadden zo hun eigen opvattingen over gelijkheid der mensen
De waarheid komt met de jaren
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

MARKET GARDEN schreef:Overigens was dit beeld van Übermenschen en Untermenschen niet een exclusief Duitse aangelegenheid.
Kijk naar de behandeling van negers in de Zuidelijke staten van Amerika maar ook in het leger.
Ook de Engelsen, Nederlanders enz met hun koloniën en de Zuid Afrikanen met hun appartheidspolitiek hadden zo hun eigen opvattingen over gelijkheid der mensen
Klopt, maar zij voerden geen oorlog om de Lebensraum van de Übermenschen te vergroten/beschermen.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Wouter schreef:Maar de misdaden van de Canadezen wegen bij lange na niet op tegen die van de Duitsers.
Misdaden met elkaar vergelijken is fout.
Plaats reactie