Honfleur WO2 D-Day

De gevechten en operaties tijdens WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Westwall
Lid
Berichten: 954
Lid geworden op: 20 okt 2008, 15:23

Honfleur WO2 D-Day

Bericht door Westwall »

Hallo,

Weet iemand misschien of er tijdens D-Day eigenlijk wel gevochten is in Honfleur? Wel heb ik iets gehoord over een Belgische divisie die er in '44 gevestigd was?
Alvast bedankt,

Jan
Gebruikersavatar
Ruimteaapje
Lid
Lid
Berichten: 696
Lid geworden op: 16 mei 2008, 12:29

Re: Honfleur WO2 D-Day

Bericht door Ruimteaapje »

Hallo Jan, dan was de Belgische Brigade Piron. Daarover kun je HIER meer lezen. Een citaat uit de tekst...
Op 24 augustus om 8 uur 30 geeft de Kolonel het bevel om de opmars verder te zetten en de vijand terug te slaan. Gezien de brug vernield werd neemt de infanterie wapens en munitie in de armen en overschrijdt zo de restanten van de brug. De burgerbevolking voert constructiematerieel aan en de Genie begint met de bouw van een bak om de voertuigen over te zetten. Ditmaal is het de 3de eenheid die het voortouw neemt. De opmars vordert moeilijk. De weerstand van de Duitsers neemt af. Er worden heel wat gevangenen genomen. De Belgische Groepering heeft een voorsprong van 8 Km op de rest van de Divisie. De voertuigen hebben natuurlijk niet kunnen volgen. s'Avonds staat de Groepering voor de poorten van Honfleur, de volgende morgen trekken zij erbinnen. De artillerie heeft stellingen bezet te Saint Bénoît d'Herbetot.
De ochtend van 25 augustus dringt de Infanterie binnen te Honfleur, doorkruist de stad, maar wordt gestopt te Fiquefleur door het vuur van automatische wapens en antitankgeschut. Het Pl VERHAEGHE van het pantsereskadron vervoegt en steunt hen. Een van zijn voertuigen incasseert een voltreffer. De tankcommandant is gewond en de chauffeur VAN DEN BROECK is dood. De onderofficier DELAISSE is eveneens zwaar gewond. In de loop van de voormiddag concentreert de Groepering zich te Honfleur. De menigte geeft uiting van zijn vreugde voor de bevrijding, maar ook van zijn woede. Vrouwen die zich hadden laten verleiden door het prestige van het Duitse uniform worden publiekelijk kaal geschoren en door de straten gesleurd. De FFI spreken recht (heel summier) over twee verraders. Recht tegenover hun, aan de overkant van het water zien de Belgen de haven van Le Havre. Ondertussen hebben de gemotoriseerde elementen de Touques overgestoken in Pont l'Evêque en hun eenheid vervoegd. De Staf neemt zijn intrek in "l'Auberge du Cheval Blanc" waar een charmante jongedame, gekleed als Alzasienne, bloemen overhandigt aan Kolonel Piron. Zij brengen de dag door in deze kleine vissershaven. De bevolking is nog steeds onder de indruk van de Duitse gruwel. Vorige nacht nog hebben ze enkele patriotten gefusilleerd. De weerstanders hebben een jonge Belg aangehouden die aan de slachting van vorige nacht heeft deelgenomen. Zij willen hem overdragen aan de Groepering, wat auditeur John GERARD weigert.
D'yer wanna be a spacemonkey and live in the sky?
Gebruikersavatar
Westwall
Lid
Berichten: 954
Lid geworden op: 20 okt 2008, 15:23

Re: Honfleur WO2 D-Day

Bericht door Westwall »

Heel erg bedankt Ruimteaapje :)
Plaats reactie