Phantom in Oosterbeek/Arnhem

De gevechten en operaties tijdens WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
mark
Lid
Berichten: 266
Lid geworden op: 09 jan 2005, 03:44

Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door mark »

Ik ben op zoek naar meer informatie over de Phantom-patrouille o.l.v. Lt. Neville Hay die was toegevoegd aan de Britse 1e Luchtlandingsdivisie tijdens tijdens Market-Garden.
Ze zijn overgevlogen in twee Horsa zweefvliegtuigen (series B18 en B56 vanaf vliegveld Manston) en zijn veilig geland op LZ 'Z' bij wolfheze.
De patrouille is meegegaan met het Divisional HQ maar ik kan er weinig vinden over het aantal manschappen, soort voertuigen (waarschijnlijk jeeps en motorfietsen), overnachtingsplaatsen, en verdere werkzaamheden van de patrouille gedurende de operatie ten Noorden van de Rijn.

Heeft phantom b.v. patrouilles en verkenningen uitgevoerd richting arnhem om vast te stellen of alles naar wens verliep?
In enkele boeken staan wel wat algemene dingen (geen contact kunnen krijgen met Corps HQ, uiteindelijk wel als eerste contact met de buitenwereld etc..) maar nergens specifieke dingen die Phantom in Oosterbeek/Arnhem gedaan heeft. Is er b.v. een war diary van de eenheid? en hoe kom ik daar aan?
'signatures are like assholes, everybody's got one'
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2044
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door Jim »

Phantom is een onderdeel van de verbindingsdienst (Royal Corps of Signals) maar geclasificeerd als Royal armoured special reconnaissance unit. Ze voelden zich beter als de "gewone" signallers omdat zij een vergaande specialistische opleiding hadden gehad in het leggen van lang afstands radio verbindingen. O.a van front naar hoofdkwartieren en directe verbindingen van hoofdkwartieren naar de War Office (Londen). En belangrijke hoofdkwartieren onderling.
(Als embleem droegen ze ook een witte letter P op een donkerblauw vierkantje op beiden mouwen.)
Bij de public relations team zaten twee soldaten (Butcher en Noon) die voor de BBC verbindingen verantwoordelijk waren. Dit met een 76 radio set (alleen morse) Een van hen staat op een stukje film en is ook gefotografeerd op het moment dat hij buiten ergens op het Hartenstein terrein verbindingen aan het leggen is. Info van hun optreden zou je moeten kunnen vinden in de verslagen van 1st airborne division HQ en eventueel bij de Brigades. Hun Commandant Heathcote-Armory was gewond geraakt toen hij zich bij HQ 4th parachute brigade bevond (officieel had hij bevel over 1 van de horsa gelande secties maar dat was waarschijnlijk omdat hij een soort van alibi nodig had om aanwezig te zijn aangezien hij graag mee wilde met deze operatie)Lt Hay heeft nog een onderscheiding ontvangen voor het onderhouden van de verbindingen.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
mark
Lid
Berichten: 266
Lid geworden op: 09 jan 2005, 03:44

Re: Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door mark »

Tsja, tot voor kort had het Airbornemuseum in Oosterbeek zelfs in een van de diorama's een verbindingsman met een P-tje op de schouder.

Phantom zat vaak vlak achter of bijna in de frontlinie om inlichtingen te verzamelen over het verloop van de strijd, b.v. door te luisteren naar onderling communicerende tankcommandanten. Deze inlichtingen werden dan doorgestuurd naar hun patrouille-hoofdkwartier (via speciaal getrainde motor-ordonnans, of speciaal gecodeerde radioberichten). Op het patrouille-HK werden de berichten op waarde ingeschat en direct doorgestuurd naar divisie/korps hoofdkwartieren, waar andere Phantom-leden de berichten weer opvingen.
Ze voelden zichzelf niet alleen beter, ze waren ook gewoon beter... al heb ik nooit begrepen waarom de rest van de leger-Signallers niet dezelfde opleiding kreeg zodat die ook beter werden :?:

Montgomery had in Noord-Afrika zijn eigen eenheid opgericht die exact hetzelfde deed voor zijn eigen 8e leger hoofdkwartier, genaamd 'J', maar dit stond los van 'Phantom' dat uiteindelijk 'J' opnam in haar gelederen.

De foto's/film van de kabelleggende Signaller heb ik volgens mij nog nooit gezien.
Heathcote Armory was een oude studiegenoot van Brigadegeneraal Hackett en had speciaal voor de gelegendheid 2 dagen verlof opgenomen om mee te kunnen. Hij had zichzelf een baantje gegeven bij de 4e parabrigade HQ als 'special liason officer'.
Hackett redde later in de bossen bij Wolfheze zijn leven door de jeep waarop hij gewond lag weg te rijden van een brandende jeep met munitie.

Maar ik vraag me af of er echt specifieke informatie is over de patrouille van Lt. Hay en hun doen en laten tijdens de eerste 2-3 dagen van de operatie.
'signatures are like assholes, everybody's got one'
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2044
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door Jim »

In het boek "Echoes from Arnhem" (Lewis Golden) wordt vermeld dat de Phantom eenheid bij de 1st Airborne Div verantwoordelijk was voor de verbindingen tussen de Brigade HQ's en verbinding van en naar en Div HQ naar Engeland 1st Airborne corps Rear en naar 1st Airborne Corps Main (Groesbeek) en BBC verbinding.
Afbeelding
(Dat er niet veel vermelding is zal waarschijnlijk zijn dat de Phantom leden voornamelijk op de Brigade en Div HQ's verbleven met uitzondering van de twee bij de Public relation unit.)

Zij zorgden voor verbindingen met de 22set (spraak) en 76set (morse) (met 109receiver).

Voor de resterende verbindingen (soms parallel lopende o.a. telefoon verbindingen) waren de reguliere Royal signals verantwoordelijk.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
mark
Lid
Berichten: 266
Lid geworden op: 09 jan 2005, 03:44

Re: Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door mark »

Het lijkt me sterk dat er een speciale eenheid aan de divisie toegevoegd werd om de verbindingen tussen de brigades te regelen :?:
Phantom opereerde onafhankelijk van de reguliere verbindingseenheden van de divisie en had niets te maken met de interne divisie-verbindingen.
Het kan zijn dat in de loop van de slag, door het falen van de reguliere verbindingen, de beide eenheden met elkaar samen gingen werken.

Omdat de verbindingen van de divisie al slecht werkten kon Phantom dus ook niet 'meeluisteren' met de voorste pelotons/compagnies voor up-to-date informatie, zoals ze in andere campagnes wel deden, dat houdt dus in dat ze waarschijnlijk zelf patrouilles hebben uitgestuurd om te kijken wat er waar aan de hand was, waarschijnlijk op motoren die met de gliders meekwamen.

'Echoes from Arnhem' ken ik niet, die ga ik beslist proberen te vinden.
'signatures are like assholes, everybody's got one'
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2044
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door Jim »

Jim schreef:In het boek "Echoes from Arnhem" (Lewis Golden) wordt vermeld dat de Phantom eenheid bij de 1st Airborne Div verantwoordelijk was voor de verbindingen tussen de Brigade HQ's en verbinding van en naar en Div HQ naar Engeland 1st Airborne corps Rear en naar 1st Airborne Corps Main (Groesbeek) en BBC verbinding.
Door familie zaken ben ik helaas niet instaat zoveel tijd hieraan te besteden als ik zou willen. Maar ik heb het boek van Lewis Golden op het werk eens rustig doorgenomen en heb moeten constateren dat mijn bovenstaande bewering niet klopt! (Ik heb te snel gelezen en daaraan een te snelle conclusie geknoopt)

Lewis Golden (Kapitein 1st Airborne Signals tijdens de slag om Arnhem) heeft redelijk uitvoering o.a. de mythes van de gebreken van de Signal verbindingen ontleed. (Echter zelf ook wat fouten die andere boeken maakten overgenomen) Hij verteld wel wat over de Phanthom eenheid o.a. dat zij de BBC verbinding onderhielden. Het afgebeelde schema toont de verantwoordelijkheid van 1st Airborne signals en niet van Phantom! Verder gaf 1st ABSignals advies aan eenheden (o.a de war reporting unit en aan de artillerie eenheid met name over apparatuur)
Afbeelding
(Boek is lastig te vinden en soms redelijk prijzig als die aangeboden wordt.)

Bij de 1st airborne signals had men voor de slag tijdens een oefening in vergelijkbaar gebied al geconstateerd dat verbindingen een probleem zouden worden. Staf officieren hebben volgens Golden bewust het risico genomen. Andere geschiktere apparatuur voldeed niet door gewicht/omvang voor airborne operaties. Zelfs als men dit genegeerd had zou het omschakelen van het personeel naar nieuw apparatuur het gevolg hebben dat deze mensen onvoldoende getraind zijn en kennis zouden hebben wat weer een probleem op zich zou zijn.
Een van de verbindings officieren had daarom extra telefoon kabel en telefoons meegenomen om verbindings problemen te omzeilen. Echter de onvoorziene zware gevecht situatie maakte het voordeel van deze verbindingen ook vrijwel nihil.
De royal artillery heeft onderling weinig verbindings problemen gehad (hadden eigen netwerk geadvisseerd door 1st AB signals en met door signals officieren ondersteund). Deze hadden ook een verbinding met de brug met hun officier daar Forward observation officer Mumford. Deze was in de nacht van 17 sept van de brug terug naar Oosterbeek gegaan en had een extra 22 en 76 set meegenomen. En had tot de laatste dag bij de brug gezeten en artillery steun verleend. Een van de laatste berichten kwam ook van hem vandaan.
De sets op lager niveau werkte zoals men ook tijdens oefeningen hadden geconstateerd wisselend.
Volgens Golden hebben veel onkundige (staf) officieren oordelen geknoopt aan momenten dat ze verbindingen wilden hebben met onderdelen waar de betreffende sets niet voor op afgestemd waren en als men in gebieden zat waar problemen te verwachten waren.
Zo heeft Urquhart met zijn rover (22 set in een jeep gemonteerd) verbinding willen hebben met de Recc squadr. over het verhaal dat veel van de jeeps niet waren aangekomen. Echter de 22 set stond zoals het hoorde afgestemd op Div Hq. Door zijn signaller de opdracht te geven verbinding te zoeken met een onbekende frequentie (terwijl de Recce zelf mogelijk in beweging) was verbrak hij zijn eigen contact met Div HQ en was de seiner aan het zoeken naar iets waarvan het een kleine kans betrof dat hij hem zou vinden.
Terwijl op het HQ recce officieren waren die mogelijk duidelijkheid hadden kunnen geven.
Maar Urquharts conclusie was : Verbindingen werken slecht.

BBC verbinding: Deze situatie is tegelijkertijd ook gefilmd oor een camera man van het AFPU.
Afbeelding

Op het Tommy Talk forum zitten mogelijk personen die beter inzicht in kunnen geven in het Arnhem Phantom verhaal. Ik meen dat daar ook nog een topic op moet staan.
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
mark
Lid
Berichten: 266
Lid geworden op: 09 jan 2005, 03:44

Re: Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door mark »

Ik zal eens kijken op Tommy Talk, bedankt voor de tip en voor je informatie :)
Ik had ook niet verwacht dat er veel reacties op zouden komen, want over dit specefieke onderwerp is gewoon weinig te vinden, hoogstens korte stukjes in diverse boeken waarin ze kort genoemd worden.

Ik heb het verhaal van Mumford altijd al fantastisch gevonden, hij is met een jeep en chauffeur 'gewoon' teruggereden naar Div. HQ en heeft een nieuwe radio opgehaald, zo kreeg Div. HQ ook het eerste bericht over het succes van Frost, en daarna zijn ze 'gewoon' weer teruggereden.
Terwijl er in het hele gebied veel Duitsers aanwezig waren, vooral bij Den Brink en Arnhem-West, waarschijnlijk hebben ze gewoon mazzel gehad, maar het blijft een mooi verhaal 8)
'signatures are like assholes, everybody's got one'
Gebruikersavatar
mark
Lid
Berichten: 266
Lid geworden op: 09 jan 2005, 03:44

Re: Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door mark »

BBC verbinding: Deze situatie is tegelijkertijd ook gefilmd oor een camera man van het AFPU.
Afbeelding


De man op deze foto is geen 'Phantom' seiner, hij heeft geen 'P' op zijn schouder......... maar een soort schildje met een kruis.
'signatures are like assholes, everybody's got one'
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2044
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 24 keer

Re: Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door Jim »

mark schreef: De man op deze foto is geen 'Phantom' seiner, hij heeft geen 'P' op zijn schouder......... maar een soort schildje met een kruis.
Dat schildje is het 2nd army embleem het hoofdkwartier waar hij gewoonlijk toegvoegd was.
Het is niet ongewoon (dat toegevoegde militairen en zo ook) Phantom, behalve de P, de emblemen van de eenheid waarvan ze vandaan kwamen en of aan toegevoegd waren.
Een paar foto's die ik gezien heb dragen sommigen geen of weinig emblemen (alleen de P).

Volgens verhalen droegen sommigen de P als baret embleem.

Het verhaal van een Phantom veteraan die bij Arnhem was.:
http://www.marketgarden.com/2010/UK/vet ... ulton.html
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Gebruikersavatar
mark
Lid
Berichten: 266
Lid geworden op: 09 jan 2005, 03:44

Re: Phantom in Oosterbeek/Arnhem

Bericht door mark »

Maar dit verhaal gaat niet over Arnhem, maar over een inzittende van de 'beroemde' Horsa 413, bestemd voor Groesbeek, die een noodlanding moest maken bij Dongen.
In deze glider zouden de Duitsers de plannen hebben gevonden voor Market-Garden, of wat dan ook.
Is wel een mooi verhaal, maar snap niet dat die gasten zolang bij hun glider bleven, net zolang tot het Duitse garnizoen ze kon omsingelen.

Er staat op de site wel nog een verhaal van een andere Phantom-veteraan, aangeduid met 'R.H.' die was toegevoegd aan het 2e parabataljon, en het was zijn taak om samen te werken met 'unnamed members of British and Belgian S.A.S. and further out our contacts with the resistance'.

Nu klopt het geloof ik dat er een S.A.S. patrouille of een Jedburgh-team gedropt was voor M.G. in de buurt van Arnhem met een Belgische officier erin, maar of een gewoon soldaat (neem ik aan) specifiek opdracht had om samen te werken met deze mensen lijkt me sterk.
Ook dat hij zich bezig moest houden met het verzet lijkt me vreemd, omdat de Britten de opdracht hadden om in principe iedereen te wantrouwen, behalve als ze werden 'goedgekeurd' door het groepje van Hilary Barlow (zou 'stadscommandant' van Arnhem worden) en de Nederlandse officier Wolters.
Ook heb ik nog nooit eerder ergens gelezen of gehoord dat (individuele ??) Phantom-leden aan de parabataljons waren toegewezen, maar dit kan eventueel waar zijn.

Ik heb gelezen dat Phantom-leden geen insignes droegen, alleen een 'P' en een zwarte tank-baret.
Maar in het verhaal van de '413-veteraan' verteld hij dat ze gewoon een smock en een rode baret kregen (no questions asked..)
Blijft verbazingwekkend dat over zo'n relatief kleine eenheid zoveel onduidelijk is.
'signatures are like assholes, everybody's got one'
Plaats reactie