waren Airborne landingen op D-day nodig?

De gevechten en operaties tijdens WOII
Gebruikersavatar
Marcello
Lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 mei 2010, 17:03

Re: waren Airborne landingen op D-day nodig?

Bericht door Marcello »

LordChaos schreef:
Marcello schreef:het is zelf zo dat van een bepaalde luchtlanding bij omaha beach er van de ongeveer 700 er maar ongeveer 100 levend de grond raakten en er na de landingen ook nog is flink wat zijn gesneuvelt...
Bij Omaha Beach vonden geen luchtlandingen plaats...
O.... :bonk: Utah dan....
Gebruikersavatar
panzer lehr
Lid
Berichten: 1306
Lid geworden op: 09 mar 2010, 19:45
Locatie: België

Re: waren Airborne landingen op D-day nodig?

Bericht door panzer lehr »

Niet echt moeilijk he er zijn er veel verdronken in de onder water gezete stukken land en redelijk veel in een gebied waar een duitse commandant de gevaren zag van een luchtlanding en voorzorgen nam.
FryslânVerzamelaar
Lid
Berichten: 345
Lid geworden op: 23 nov 2010, 21:51

Re: waren Airborne landingen op D-day nodig?

Bericht door FryslânVerzamelaar »

Ja, de landingen van de para's waren zeker nodigen omdat er allemaal nog wegens naar de stranden toeliepen. En als de stranden veroverd waren moest er geen tegenaanval komen daarom werden de para's achter de linies gedropt om de wegen te bezetten. Omdat Frankrijk natuurlijk nog bezet was kon er niet zomaar een tank van de geallieerden in frankrijk komen. Alleen para's konden er eigenlijk komen.
Gebruikersavatar
Stevo
Lid
Berichten: 242
Lid geworden op: 11 aug 2009, 15:21
Locatie: Brugge, Westvlaanderen, België
Contacteer:

Re: waren Airborne landingen op D-day nodig?

Bericht door Stevo »

Op de vraag of ze echt nodig waren zijn de meningen duidelijk verschillend, zowel hier als in gerenomeerde naslagwerken.

Laat ons niet vergeten dat "Airborne landingen" iets nieuws was voor het eerst "groots" toegepast door de Duitsers in Kreta (dacht dat er dan om en bij de 20000 naar beneden zijn gekomen). De verliezen waren er ook naar toe maar het "verliezenpotje" werd netjes toegedekt. Het concept trok tevens de aandacht van de geallieerden (zonder over de objectieve cijfers qua verliezen te beschikken die mogelijk waren met dergelijke operaties)

Luchtlandingen (zoals toen toegepast) waren een kind van hun tijd, het concept stond in zijn kinderschoenen en is pas later verfijnd. De britten hadden ondermeer bij Pegasus over de orne of was het het canal de Caen :lol: al duidelijk aangetoond dat je met geen duizenden tergelijketijd naar beneden moest komen om je doel te bereiken. Een snelle interventie met een beperkt aantal para's was voldoende, zo ook bij de batterij van Merville.

Hoe cynisch of ironisch ook, het was gewoon hip om het te doen. Het was een nieuw concept en moest uitgeprobeerd worden.

Over de meerwaarde kunnen we discussieren tot in het oneindige. Iedereen heeft het altijd maar over de verwarring die bij de Duitsers werd gezaaid maar de verwarring was bij de geallieerden even groot omdat het algemeen geweten is dat ze in de eerste uren niet veel aan vechten zijn toegekomen wegens verkeerd gedropt, verloren materiaal onderweg, gebrekkige tot geen co-ordinatie, verkeerde info, niet weten waar ze zaten en zo voort.

Vandaag is het aantal inzetbare para's veel minder omdat gebleken is dat je veel efficienter bent met een kleine strijdmacht die uit de lucht komt gevallen vooral gebasseerd op verrassing en snelheid. Dat hadden onze Britse vrienden bij Pegasus maar al te snel door.
Bessie Braddock: Sir, you are drunk.
Churchill: And you, madam, are ugly. But in the morning, I shall be sober.
chillie-gillie
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 31 mar 2011, 20:18

Re: waren Airborne landingen op D-day nodig?

Bericht door chillie-gillie »

Dit was wel nodig want de verdediging qua tanks was dat een deel van de tanks verspreid waren over een groot idee( Kesselrings idee) en er was ook een korps gelegerd in Parijs (Rommels idee). Hitler koos voor beide ideëen, dit was het slechtste maar de airborne troepen moesten deze tanks wel tegenhouden en bruggenhoofden houden.
Plaats reactie