Infoverzoek: Jedburgh-KIA Wageningen,101st patrouille Nov'44

De gevechten en operaties tijdens WOII
Plaats reactie
Dudley
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 mei 2011, 14:19

Infoverzoek: Jedburgh-KIA Wageningen,101st patrouille Nov'44

Bericht door Dudley »

Ik sta op het punt een manuscript over Nederlandse Jedburgh-operaties af te ronden maar ben nog steeds op zoek naar meer informatie over de omstandigheden van de dood van T/Sgt Carl Alden Scott, de radioman van Jedburgh-team Claude. T/Sgt Scott werd samen met Jacobus Groenewoud en Lt. Todd op 17 September met de 1e Britse Luchtlandingsdivisie gedropt. Scott raakte vermist na afloop van operatie Market Garden en kwam, naar verluidt, op 2 november 1944 in de omgeving van Wageningen om het leven. Tot op de dag van vandaag zijn de details omtrent Scott's dood, onbekend.

Er zijn wel een aantal aanknopingspunten; Scott wordt in verband gebracht met een patrouille van de 101ste Luchtlandingsdivisie. Op de 2e november 1944 werd een groepje van het 327 GIR onder vuur genomen waarbij Lt. F.J. Rau en S/Sgt G.M. Chinn om het leven kwamen. Een S/Sgt. A. Sandmayer werd gevangengenomen. Als mijn informatie juist is, maakte ook Cpl. H. Gogola deel uit van de groep. Een aantal Nederlandse gidsen wist te ontkomen.

Een aannemelijk scenario is dat Jedburgh-marconist Scott als Airborne-evacué opgepikt is (of zou moeten worden) door een Amerikaanse patrouille maar dat er bij Wageningen (het Opheusedenveer) iets mis is gegaan. Is er bij jullie meer bekend? Werden er in die periode veel crossings georganiseerd in deze (Amerikaanse) sector?

Dank en groet.
Plaats reactie