
Tibor, 10 jaar
Het gebruik van de atoombom zorgde voor een abrupt einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 6 augustus 1945 werd bijna 90% van Hiroshima met de grond gelijk gemaakt door een atoombom. Japan weigerde te capituleren. Drie dagen later volgde Nagasaki. Het was duidelijk: tegen deze wapens kon Japan onmogelijk de oorlog winnen of nog langer volhouden. Op 14 augustus gaf Japan zich dan ook over en tekende een officiele verklaring op 2 september 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Schattingen gaan uit van ongeveer 110.000 doden en 130.000 gewonden, direct bij de ontploffing van de twee atoombommen. In 1950, vijf jaar later, kon nog eens een dodental van 230.000 bijgeschreven worden als gevolg van gevolg van de straling.
Door op deze wijze Japan tot overgave te dwingen werden overigens ook levens gespaard. Het was niet meer nodig om Japan op normale wijze te veroveren. Japan was tot Tweede Wereldoorlog nog nooit verslagen. Het eiland werd goed verdedigd en er zouden veel Amerikaanse soldaten sneuvelen bij het veroveren ervan. Toch is niet iedereen het hier mee eens. Een aantal onderzoekers beweert dat Japan ingenomen had kunnen worden met relatief minder dodelijke slachteroffers dan door het gebruik van de atoombommen. Zelfs een getal van "slechts" 50.000 Amerikaanse slachtoffers is genoemd.
Ook zijn er theoriën dat de Amerikaanse president (Truman) uit angst voor een verovering van Japan door de Sovjet-Unie tot deze actie overging. Een bijkomend voordeel was natuurlijk dat Amerika liet zien hoe machtig ze wel niet waren. Het begin van de wapenwedloop die de koude oorlog zo gekenmerkt heeft.

Detonatie
Interessante links:
http://huizen.daxis.nl/~mantveld/Atoombom.htm
http://gene.wins.uva.nl/~terhorst/bovenbouwtekst/
http://www.atomicarchive.com/index.shtml