Voorwerpen gestolen uit docucentrum Hitlers buitenhuis

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Voorwerpen gestolen uit docucentrum Hitlers buitenhuis

Bericht door Roel R. »

BERLIJN - Dieven hebben vrijdagochtend ingebroken in een documentatiecentrum bij Berchtesgaden in de Duitse Alpen, waar ooit Adolf Hilters buitenhuis stond, en reeks historische voorwerpen gestolen. Onder de ontvreemde voorwerpen waren onder meer insignes, foto's en een vuurwapen uit het nazi-tijdperk.


De politie ontdekte de diefstal toen zij, in reactie op het inbraakalarm, poolshoogte kwam nemen bij het centrum op de Obersalzberg. De inbrekers bleken al verdwenen. Een politiewoordvoerder zei te vermoeden dat een professionele bende achter de inbraak zit en niet te denken dat het om een politieke daad gaat.

Hitler verbleef graag in zijn buitenhuis bij Berchtesgaden. Het complex werd dan ook deels als regeringscentrum gebruikt. Geallieerde bommenwerpers verwoestten een groot deel van de gebouwen in 1945. Het Amerikaanse leger richtte het gebied later in als rustoord voor militairen. In 1996 werd het teruggegeven aan Duitsland. Het documentatiecentrum, waar het verleden van het gebied wordt beschreven, werd in 1999 geopend.
Telegraaf,
Gebruikersavatar
Mich
Lid
Berichten: 465
Lid geworden op: 28 mar 2004, 22:43
Locatie: Haarlem

Bericht door Mich »

Ben vorig jaar naar Berchtesgaden geweest en heb ook het desbetreffende documentatiecentrum bezocht. Ondanks dat ik al veel over de plek zelf wist, was het gruwelijk interessant om daar (tot dan toe voor mij onbekende) foto's en ander materiaal over de Obersalzberg te zien.

Ik kan begrijpen dat men een drang heeft om deze waardevolle historische spullen mee te nemen en thuis een prominente plek te geven (of wat dan ook), maar er zit een groot verschil tussen het gevoel en de daad. Mensen die zulke spullen stelen nemen daarmee ook een groot deel aan informatie voor anderen weg.
Erg kwalijk.
"They'll know that you've fought for your country
And no one will worry a bit..."

Siegfried Sassoon
KevinP
Lid
Berichten: 1152
Lid geworden op: 17 jan 2004, 12:09
Locatie: Nederland
Contacteer:

Bericht door KevinP »

Gezien de onmogelijk hoge bedragen die tegenwoordig neergeteld worden voor artikelen uit het Derde Rijk, zullen steeds vaker mensen erop uit zijn om deze artikelen te stelen. Triest, vooral omdat de financiële waarde totaal ondergeschikt is aan de historische waarde.
"Frisch auf mein Volk, die Flammenzeichen rauchen!"
Unser Volk steht im Aufbruch gegen die Verknechtung Europas durch den Nationalsozialismus, im neuen gläubigen Durchbruch von Freiheit und Ehre.
Plaats reactie