Kerkelijke compensatie dwangarbeiders WO II uitbetaald

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Kerkelijke compensatie dwangarbeiders WO II uitbetaald

Bericht door Roel R. »

(Novum/AP) - De Duitse rooms-katholieke kerk heeft zijn programma ter compensatie van dwangarbeiders die in de Tweede Wereldoorlog in kerkelijke instituten moesten werken, afgerond. De kerk heeft de afgelopen vijf jaar 587 voormalige dwangarbeiders een schadevergoeding van 2.550 euro gegeven, in totaal anderhalf miljoen euro. Volgens kardinaal Karl Lehmann, het hoofd van de Duitse bisschoppenconferentie, hebben zeven mensen de schadevergoeding geweigerd.

Na onderzoek heeft de kerk geconcludeerd dat ruim zesduizend mensen tussen 1939 en 1945 gedwongen tewerkgesteld zijn in kerkelijke voorzieningen. Meestal werkten zij op het land of in het huishouden. Onder de dwangarbeiders waren bijna vijfduizend burgers uit door Duitsland bezette landen, de anderen waren krijgsgevangenen. Er waren geen joden of gevangenen van concentratiekampen bij, aldus de kerk, en het gros werd goed behandeld.

De meeste gecompenseerden kwamen uit Polen, gevolgd door Oekraïne. Het compensatiefonds van de kerk staat los van het fonds dat de Duitse overheid met de industrie heeft opgezet om door de nazi's gedwongen tewerkgestelde mensen schadevergoedingen te kunnen betalen.
Plaats reactie