Afscheid van Indië

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Afscheid van Indië

Bericht door Roel R. »

Afscheid van Indië

Den Haag, 1 september 2005
De roerige jaren 1940 - 1949 hebben als uitkomst dat Nederland en voormalig Nederlands-Indië elkaar los moeten laten. In korte tijd vinden er in 'Indië' heftige gebeurtenissen plaats: oorlog, bezetting, verzet, politionele acties, exodus en uiteindelijk de wording van de nieuwe staat Indonesië.

Project
Stichting 'Het Gebaar', opgericht door het ministerie van VWS financiert de komende jaren tientallen projecten ten behoeve van de Indische gemeenschap in Nederland. Een van de gehonoreerde initiatieven is het project 'Afscheid van Indië' dat gaat over die roerige periode.
Het Nationaal Archief bewaart veel bronnen uit die tijd. Maar die vertellen vooral hoe de Nederlandse overheid en Nederlands-Indische autoriteiten ten aanzien van Indië dachten, besloten en handelden.

Buitenlandse bronnen
Het zijn de geallieerden (Amerikanen, Britten en Australiërs) die Indonesië bevrijden en tot eind 1946 het gezag uitoefenen. Zij zijn het ook die grotendeels bepalen hoe de toekomst van Indonesië eruit gaat zien. De Nederlandse autoriteiten staan in die periode veelal aan de zijlijn en zij hebben nauwelijks weet van wat er ter plekke gebeurt.
Wie wil weten waarom Nederland geen schijn van kans maakte om Indië te behouden, hoe de bevrijding van de Japanners in zijn werk ging of hoe de Nederlands-Indische samenleving werd opgebroken zal in niet-Nederlandse archieven moeten duiken.

Geallieerden
Het project 'Afscheid van Indië' wil achterhalen hoe de geallieerden over de hele Indonesië-kwestie dachten. Dat betekent dat die bronnen opgespoord moeten worden.

Op zoek
Het Nationaal Archief gaat in de VS, Engeland en Australië een aantal onderzoeksmissies uitvoeren om de bronnen in kaart te brengen. Eenmaal opgespoord gaan we de belangrijke documenten, dossiers en bestanden beschikbaar maken voor onderzoekers. Bijvoorbeeld door verfilming of het aanbieden van een digitale gids. Zo komen tot dan toe onbekende bronnen beschikbaar voor historisch onderzoek in Nederland. Het archief wil ook het brede publiek het verhaal over Nederlands-Indië vertellen. Voor de huidige Indische gemeenschap in Nederland die immers ontstaan is uit ons Indisch verleden en voor iedereen die belangstelling heeft voor 'óns Indië' kan het project belangrijke resultaten bieden.

Informatie over 'Het gebaar'
http://www.gebaar.nl
Plaats reactie