Pagina 1 van 1

Doodgezwegen homovervolging nu te boek

Geplaatst: 10 sep 2005, 14:18
door Roel R.
Door Rina Bartels
Zaterdag 10 september 2005 - DEN HAAG – De Groninger Tiemon Hofman is zestien als de politie hem in 1941 oppakt omdat hij homoseksueel is. De eigenaar van het hotel waar hij zich op dat moment met een man bevindt, heeft de politie gebeld.

Omdat homoseksualiteit bij de Duitse wet verboden is, wordt Hofman in een gesticht geplaatst. Na ruim twee jaar komt hij vanwege ernstige ondervoeding vrij. Na de oorlog kan hij geen baan krijgen omdat de politie zijn veroordeling nooit uit het dossier heeft geschrapt.

In 1990 wordt hij na jarenlang procederen door de Nederlandse overheid erkend als slachtoffer van de homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ter compensatie krijgt hij tot zijn dood in 1997 een klein pensioen. Hofman is het enige Nederlandse homoseksuele slachtoffer dat als zodanig erkend is.

Het verhaal van Tiemon Hofman wordt samen met dat van andere homoseksuele slachtoffers van het nazi-regime beschreven in het boek ‘Doodgeslagen, doodgezwegen’, dat gisteren bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie werd gepresenteerd. Het boek, onder redactie van Klaus Müller, biedt een reconstructie van de vervolging van homoseksuelen door de nazi’s, waarbij de anonieme slachtoffers voor het eerst zichtbaar worden als individu. De homovervolging is nog steeds een marginaal thema in de geschiedschrijving en komt nauwelijks aan bod in schoolboeken en in herinneringscentra van vroegere nazikampen.

Door de voortdurende dreiging van aangifte durfden homoseksuelen zelden een relatie te beginnen. Het bracht velen ertoe een schijnhuwelijk aan te gaan, maar ook dan lag verraad op de loer.

BNDestem