Nog veel vliegtuigen te ruimen voor Opijnens bedrijf

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Nog veel vliegtuigen te ruimen voor Opijnens bedrijf

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 10 september 2005

Heijmans Speciale Technieken uit Opijnen werkt mee aan de berging van de Halifax. Ze doen nog meer spannends. Zo haalden ze vele bommen uit de grond.

Op een kast naast het bureau van Jan van Heesbeen van Heijmans ligt een mitrailleur uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast een ontsteker van een bom. Niet wat je zou verwachten van een medewerker van een bouwbedrijf. Van Heesbeen is echter directeur van de Heijmans Speciale Technieken in Opijnen. Dit bedrijf helpt momenteel bij de ruiming van de Halifax, de bommenwerper die in 1944 neerstortte in de Oranjepolder bij Hank.

Het ruimen van vliegtuigen en bommen is maar een klein onderdeel van Speciale Technieken. Daarnaast houden ze zich onder andere bezig met wegdekreiniging, het renoveren van rioleringen, het uitvoeren van heiwerken en ingenieuze projecten als de uitrolbare weg. Overal waarvoor, zoals de naam al zegt, speciale technieken nodig zijn.

Het bedrijf werkt veel samen met de onderzoek- en ontwikkelafdeling van moederbedrijf Heijmans. „Het verschil is dat onze projecten commercieel aantrekkelijk moeten zijn“, zegt Van Heesbeen. Het bedrijf moet zichzelf bedruipen en dat gaat het met een omzet van ongeveer dertig miljoen goed af. Momenteel zit het bedrijf op een prachtige plek aan de dijk van Opijnen. „Helaas moeten we waarschijnlijk verhuizen“, zegt de directeur. De bedoeling is dat Speciale Technieken volgende zomer naar het hoofdkantoor in Rosmalen verhuist.

Explosieven

De afdeling die zich bezighoudt met explosieven en archeologie, was eerst een apart bedrijf: Eerste Maas en Waalse. In 1998 werd het bedrijf gekocht door Heijmans. Om extra expertise te krijgen trok Heijmans een aantal mensen van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) aan. Hoeveel explosieven ze inmiddels geruimd hebben, kan de directeur niet precies zeggen. „Alleen al rond Eindhoven hebben we er de laatste jaren 34 opgegraven.“

Zes geruimd

Het aantal vliegtuigen dat ze geruimd hebben is een stuk kleiner: zes om precies te zijn. Het bedrijf haalde twee jaar geleden nog een vliegtuig bij Wilnis boven de grond. Bij het ruimen van de Halifax in Hank werden ze betrokken omdat er gevaarlijke stoffen, zoals asbest, bij de opgraving vrij kunnen komen. Bovendien hebben ze de expertise om het grondwater aan het gebied te onttrekken, zodat het vliegtuig beter geborgen kan worden.

Overigens staat het bedrijf uit Opijnen er niet alleen voor. Ook de Bergings- en Identificatiedienst (BID) en de EOD werken ook mee. „Wij leveren de machines en mensen die daarmee kunnen werken.“

Gevaarlijke stoffen

Ook wanneer er geen bommen, granaten of gevaarlijke stoffen in het spel zijn, kan Heijmans bijdragen aan een opgraving. „Voor archeologische projecten hebben we bijvoorbeeld een machine ontwikkeld waarbij je telkens als een kaasschaaf een paar millimeter grond kunt weggraven.“

Speciale Technieken hoeft voorlopig niet bang te zijn dat het zonder werk komt te zitten. In Nederland liggen er naar schatting nog 1200 vliegtuigen onder de grond. Om nog maar te zwijgen over alle explosieven.

Bron: BN/De Stem
Gebruikersavatar
wittmann
Lid
Berichten: 1451
Lid geworden op: 20 okt 2004, 17:11

Re: Nog veel vliegtuigen te ruimen voor Opijnens bedrijf

Bericht door wittmann »

Roel R. schreef:
Gepubliceerd op: 10 september 2005

Speciale Technieken hoeft voorlopig niet bang te zijn dat het zonder werk komt te zitten. In Nederland liggen er naar schatting nog 1200 vliegtuigen onder de grond. Om nog maar te zwijgen over alle explosieven.

Bron: BN/De Stem
1200 :shock: :shock: ik ga mij er ook 1 zoeken!!
Plaats reactie