Onderzoek op munitie bij Kasteel Doorwerth

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Onderzoek op munitie bij Kasteel Doorwerth

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 9 september

DOORWERTH - De slotgracht van kasteel Doorwerth wordt toch minutieus onderzocht op munitie uit de Tweede Wereldoorlog. De verwachting was dat er niets gevaarlijks uit de oorlog was achtergebleven in de kasteelgracht, maar na het vinden van vier projectielen - kleine granaten - nemen de eigenaren, stichting Geldersche Kastelen en het Gelders Landschap, het zekere voor het onzekere.

Ondanks het feit dat het kasteel middenin het oorlogsslagveld lag, zette vooronderzoek en een tussentijdse analyse - na het vinden van het eerste projectiel - het sein van baggeren steeds op groen. Maar toen de graafmachines op het vierde projectiel stuitten, werden de werkzaamheden stilgelegd.

Een gecertificeerd bedrijf gaat al het baggerspecie nu op explosieven onderzoeken. Dat duurt ongeveer twee weken. Het is nog onduidelijk welk bedrijf het onderzoek doet. "We zitten in de offerte-fase", zegt projectleider Ine Sanders. Het bedrijf zal de specie op een speciaal daarvoor ingericht werkveld naast de gracht detecteren.

Het uitbaggeren van de slotgracht loopt door het explosievenonderzoek vertraging op, al verwacht Van Dale de deadline van het totale project te kunnen halen. Financieel is er geen rekening gehouden met zo'n tegenvaller. "We moeten nog op zoek naar dekking."

Het uitbaggeren van de slotgracht is een onderdeel van het project Doorwerth Forte, dat het kasteel een nieuw impuls moet geven. De kosten bedragen 1,2miljoen, 504 duizend gaat naar het herstel van de gracht in zijn oude glorie. De droge, volgegroeide slotgracht is de eigenaren van het kasteel en het landgoed al jaren een doorn in het oog. De laatste keer dat er iets aan de gracht is gebeurd, was in 1956.

Er moet weer water rond het kasteel stromen, schoon kwelwater vanuit omliggende stuwwallen. De waterlopen van de Dunabeek, Slijpbeek en Seelbeek worden daarvoor na het baggeren gekoppeld. Het kasteel had daardoor begin oktober weer volop in het water kunnen staan. Dat wordt nu niet gehaald, aldus Sanders.

Bron: De Gelderlander
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Er is daar inderdaad redelijk hevig gevochten rond kasteel doorwerth. Mooi kasteel trouwens, ben er enkele keren geweest!
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

Ben daar van het weekend nog langs op gekomen met mountainbiken. Rij er denk ik nog wel keer heen om te kijken hoe het ervoor staat. Mits in dan me mountainbike weer op orde heb na de val partij van afgelopen weekend. :)

Meen dat er een fallschirmjager hoofdkwartier in heeft gezeten.
Philip,ABRG
Lid
Berichten: 553
Lid geworden op: 26 mar 2005, 16:33

Bericht door Philip,ABRG »

Dit zijn slechts een paar restanten, de gracht is al verschillende keren uit gebaggerd, de gevonden projectielen, waren van klein kaliber.
Plaats reactie