Roosendaalse collectie in ruimtenood

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Roosendaalse collectie in ruimtenood

Bericht door Roel R. »

Door Jeannine Hermans


Woensdag 14 september 2005 - ROOSENDAAL – Een Roosendaalse oorlogscollectie waarvoor je helemaal naar Noordwijk aan Zee moet of naar Arnhem. Geen prettig idee, vindt ook Henk Bredewolt. Toch gaat het ervan komen als hij niet snel opslagruimte vindt.

Bredewolt verzamelt alles wat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog, zoals die in Roosendaal en omgeving werd beleefd.

Hij heeft duizenden foto’s, films, verhalen, kostuums en allerlei andere attributen die aan ‘1940-1945’ herinneren. Het bijzondere ervan is dat ze niet alleen afkomstig zijn van Roosendalers en andere West-Brabanders. De soldaten van toen, zowel Duitse militairen als geallieerden, sturen hem nog regelmatig materiaal.

„Het komt werkelijk overal vandaan: Canada, Engeland, Duitsland. Pas nog kreeg ik een dikke envelop met foto’s en andere persoonlijke bezittingen.“

Vaak sturen nabestaanden de spullen naar Roosendaal in de hoop dat ze daar een mooi plekje krijgen. Tot nu toe heeft Bredewolt alles op zijn zolder opgeborgen. Afgelopen voorjaar kwam de collectie bij hoge uitzondering een keer naar buiten, voor de tentoonstelling over zestig jaar bevrijding in verpleeghuis Wiekendael. Maar de nood is hoog, vertelt de verzamelaar. „Mijn zolder is gewoonweg veel te klein. Ik heb dringend opslagruimte nodig. Met zestig vierkante meter zou ik al heel blij zijn.“

Elders in het land is ook belangstelling voor de bijzondere collectie. De Roosendaler heeft al reacties gehad vanuit Noordwijk aan Zee en uit Arnhem. Maar om daar nu helemaal naartoe te moeten om de verzameling te kunnen bekijken, dat is niet zo handig. Toch gaat het ervan komen als er niet snel een oplossing komt, vreest Bredewolt.

„Wellicht dat het gesprek op 15 september positief uitvalt“, aldus Bredewolt. Hij doelt daarmee op het gesprek dat hij dan heeft met de wethouders Peter van Steekelenburg en Peter Buijs.

Tegelijkertijd nemen zij honderden handtekeningen in ontvangst, verzameld tijdens de expositie in Wiekendael. Die tentoonstelling werd opgezet in samenwerking met onder andere de Werkgroep Begraafplaatsen. Werkgroeplid Sjef van Dorst zou het betreuren als de collectie van Henk Bredewolt naar elders zou gaan. „Dit is zo uniek voor Roosendaal. Dat moet je proberen te behouden. De verzameling geeft niet alleen een beeld van de burger tijdens de oorlog, maar ook van de soldaat, en dat zonder enig onderscheid tussen bezetter en bevrijder.“

Wie Henk Bredewolt kan helpen, kan hem bereiken via telefoonnummer 0165-556993.
Bn De stem
Dean-
Lid
Berichten: 920
Lid geworden op: 20 feb 2005, 14:37
Locatie: Noordwijk
Contacteer:

Bericht door Dean- »

Hmm, wel jammer :P

wel leuk dat mijn dorpje nog word genoemd (noordwijk aan zee :P)
''Man hat uns zwar die welt genomen aber beim himmel hat man es nicht geschafft''
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

Heb in het verleden contact met hem gehad. Zeer vriendelijke en behulpzame man. Heb ook foto's van zijn collectie gezien, erg indrukwekkend wat hij aan materiaal heeft staan.
siggel
Lid
Berichten: 223
Lid geworden op: 08 jun 2005, 19:17
Locatie: Assendelft

Bericht door siggel »

Bij mij mag hij wat wegzetten ;-) . Ben Roosendaler
(\_/)
(o.o)
(><) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

siggel schreef:Bij mij mag hij wat wegzetten ;-) . Ben Roosendaler
Ik denk dat de meeste hier daar totaal geen bezwaar tegen hebben om spul bij hun thuis neer te laten zetten. :lol: Ik in ieder geval niet. Mijn ouders waarschijnlijk wel, maar die begrijpen die passie voor die hobby ook niet zo goed als ons verzamel gekken. :P
Plaats reactie