Verzetsman Govert Scheele overleden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Verzetsman Govert Scheele overleden

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 15 september 2005

Door Wout Bareman

TERNEUZEN – Vandaag wordt de Terneuzenaar Govert Scheele begraven. Hij overleed zaterdag op 84-jarige leeftijd verpleeghuis Ter Schorre.

Scheele maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het verzet en was onder meer lid van het befaamde ‘circus Caspari’, een grote groep oorlogsvrijwilligers onder leiding van huisarts J. Caspari uit Hulst. Direct na de oorlog omgedoopt in het eerste bataljon van het veertiende regiment infanterie.

In het verzet was Govert Scheele onder meer verantwoordelijk voor de uitgave van het illegale krantje Het Laatste Nieuws, dat vanaf 1943 regelmatig verscheen. In ’82 speldde toenmalig burgemeester C. Ockeloen hem het verzetskruis op. Scheele was toen al drager van de eremedaille met de Zwaarden , verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau, de oorlogsherinnering met de gesp Krijg te Land en de vrijwilligersmedaille voor 25 jaar trouwe dienst bij de Nationale Reserve. Hij was ook erevrijwilliger van het 436e Peloton Nationale Reserve en voorzitter van het Veteranen Legioen Nederland, afdeling Zeeuws-Vlaanderen.

Scheele, samen met zijn broers begonnen als marktkoopman in textiel en later eigenaar van een gespecialiseerde textielzaak, bekleedde daarnaast tal van ‘burgerlijke’ bestuursfuncties.

Hij was bestuurslid van tal van middenstandsorganisaties, van de Evenementencommissie De Vliegende Hollander, die in 1984 een absoluut hoogtepunt beleefde met de grootse viering van 400 jaar stad Terneuzen, van de harmonie en de Heemkundige Vereniging (het voormalige Oud-Terneuzen).

Verkleed als de legendarische kapitein Willem van der Decken zette hij jarenlang vele tientallen evenementen feestelijke gebeurtenissen luister bij.

Govert Scheele wordt vanmiddag begraven op de begraafplaats in de Bellamystraat in Terneuzen. De rouwdienst in de Opstandingskerk begint om twee uur.

Bron: BN/De Stem
Plaats reactie