Bevrijding Eindhoven in muziek

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bevrijding Eindhoven in muziek

Bericht door Roel R. »

Gepubliceerd op: 15 september 2005

Door PIET SNIJDERS

Het kan niet genoeg worden benadrukt: Eindhoven is op 18 september 1944 bevrijd en geen dag eerder. Dat het 61e bevrijdingsjaar nu op zaterdag 17 september wordt gevierd, wordt door velen betreurd, maar hoeft een stemmige viering niet in de weg te staan.

Zaterdagmiddag om 12.30 uur is er een bevrijdingsconcert in de grote zaal van het Muziekcentrum Frits Philips. Daar speelt Gert Oost op het Rabobank Orgel zijn programma ’Orgels van Oranje: koninklijke muziek bij oorlog en vrede’. In dat programma heeft Oost muziek uit zo’n vier eeuwen gebundeld, die grote gebeurtenissen uit de (vaderlandse) geschiedenis markeren. Er zitten bewerkingen bij van Valerius-liederen uit de Tachtigjarige Oorlog, een treurmars van Richard Hol voor de Nederlandse slachtoffers van een koloniaal conflict in Lombok in 1894 en een orgelfantasie van Jan Brandts Buijs, fanatiek anti-nazist in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Gert Oost is organist in onder meer de Janskerk en de Geertekerk in Utrecht. Kaarten voor zijn bevrijdingsconcert kosten &#euro; 5,- (plus servicekosten) en zijn verkrijgbaar bij het muziekcentrum.

Het tweede bevrijdingsconcert speelt zich zaterdagmiddag vanaf 15 uur af in de stadskerk St. Cathrien. Het thema van dit concert is ’Herinner u de namen’. Daarmee worden de namen bedoeld van zevenhonderd Eindhovense slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Zij zullen op de één of andere manier ter sprake komen tijdens het concert door organist Ruud Huibregts en celliste Caroline Kerpestein. Zij speelt onder andere het ontroerende Kol Nidrei van Max Bruch. Ruud Huijbregts besluit het concert met litanies van de Franse componist Jehan Alain. Na het concert is er een collecte.

Big Band

Na de bezinning is er ruimte voor de euforie van de bevrijding en wel op zondagmiddag 18 september - dus toch! - vanaf 14 uur op de Wim van Doorne Kiosk in het Stadswandelpark. Daar wordt een bevrijdingsconcert verzorgd door Bill Baker’s Big Band onder leiding van Egbert Kemner.

Deze amateurband uit Rijswijk met een bijna professionele staat van dienst, werd opgericht door saxofonist Wim Zweekhorst. Enkele jaren geleden begeleidde de band de Britse zangeres Vera Lynn, die aan de Tweede Wereldoorlog de eretitel ’The Sweetheart of the Forces’ over hield. Ook trad Bill Baker's Big Band op met enkele leden van de legendarische Glenn Miller's Army Air Force Band.

Bill Baker’s band was al drie keer eregast op het Glenn Miller Festival in Clarinda (Iowa) en is een vaste gast op een Engels Glenn Miller festival. Het geheim van de Rijswijkse band is een geluid dat zo dicht mogelijk aanschurkt tegen dat van het vroegere Glenn Miller-orkest. Oprichter Wim Zweekhorst: „We gebruiken de originele arrangementen en treden op in kleding uit de jaren veertig van de vorige eeuw, dat wil zeggen: tot in détail nagemaakt.’’

Overigens speelt Bill Baker’s Bigband ook swing van andere grootheden uit de muziekgeschiedenis, zoals Benny Goodman , Count Basie en Duke Ellington.

Bevrijdingsconcerten Eindhoven, Za, 12.30 uur orgelconcert, Muziekcentrum Frits Philips; 15 uur orgel/celloconcert in Stadskerk St. Cathrien; zo. 14 uur bigband-concert, Wim van Doorne Muziekkiosk, Stadswandelpark.

Bron: Eindhovens Dagblad
Plaats reactie