Superintendent Frank Schwind uitgeluid,

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Superintendent Frank Schwind uitgeluid,

Bericht door Roel R. »

Tijdens een informele bijeenkomst in de Pastorij in Cadier en Keer heeft burgemeester H. van Beers donderdag jl. afscheid genomen van de superintendent van de Amerikaanse begraafplaats, Frank Schwind en mevrouw Schwind. Het echtpaar Schwind verlaat Margraten om zich voorgoed in de Verenigde Staten te vestigen. In zijn toespraak memoreerde de burgemeester de uitstekende contacten die in belangrijke mate door toedoen van de heer Schwind tussen de gemeente en de Amerikaanse begraafplaats bestaan. In het bijzonder noemde hij de samenwerking rond het bezoek van president Bush in mei jl. Hij prees de heer Schwind voor zijn hartelijke bejegening. Om de band met Margraten ook in de Verenigde Staten zichtbaar te houden bood burgemeester Van Beers het echtpaar een ets – ‘Limburgse processie’ - aan van kunstenaar Jef Hutschemakers. Mevrouw Schwind kreeg een fraai boeket bloemen.

De heer Schwind op zijn beurt zei met de meest prettige herinneringen te vertrekken. Hij roemde de samenwerking met de gemeente Margraten en de hartelijkheid van de Nederlanders. Geen enkele Amerikaanse begraafplaats – zo vertolkte de heer Schwind – kent een binding met de bevolking zoals in Margraten. Voor de vele contacten in de afgelopen jaren overhandigde hij aan Jac Aussems, die namens de gemeente de contacten met de begraafplaats onderhield, een in marmer gevat logo van de American Battle Monuments Commission met bijbehorende draagspeld. Burgemeester Van Beers kreeg de Amerikaanse vlag, die op 8 mei jl. tijdens het Bush-bezoek op de begraafplaats wapperde met daarbij een oorkonde, die daarvan melding maakt. De heer Schwind sprak de hoop uit volgend jaar toch bij Memorial Day in Margraten aanwezig te kunnen zijn. “En als de American Battle Monument Commission mij nog eens zou vragen een klus te klaren, dan alleen in Margraten” voegde hij er lachend aan toe.

Frank Schwind, geboren in Duitsland, emigreerde op 15-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Zijn ouders waren tijdens de Tweede Wereldoorlog overleden. Na de schooltijd trad Schwind in dienst bij de National Guard en werd gedetacheerd in Frankrijk. Als de oorlog in Vietnam begint wordt Frank Schwind opgeroepen om daar zijn dienst te vervullen. Aansluitend aan Vietnam ging hij voor een periode van 18 jaar naar Duitsland. In 1986 ging hij met pensioen om in Florida van de rust te gaan genieten. Dat duurde echter niet lang want na drie maanden solliciteerde hij bij de organisatie die de oorlogsgraven beheert, de American Battle Monument Commisson. Daardoor kwam hij in Tunesië terecht. Daarna was hij assistent-beheerder in Normandië en beheerder in Margraten. Aan deze laatste plaats was hij toen al zo verknocht, dat het een aanbod om naar het Franse Lorraine te gaan afsloeg. Ondanks het feit, dat zijn echtgenote een Française is. De verhuizing naar Amerika betekent voor de heer Schwind overigens zijn veertigste verhuizing!
Plaats reactie