Een tragisch leven met een rijke fantasie

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Een tragisch leven met een rijke fantasie

Bericht door Roel R. »


NED3, 23.00 uur Roald Dahl was net zo onweerstaanbaar als intimiderend. De reusachtige schrijver van spannende en vaak bizarre verhalen is nog steeds onveranderd populair. Zijn boeken werden in Nederland door verschillende Griffel- en kinderjury's bekroond. Zijn eigen kinderen inspireerden hem tot het schrijven van inmiddels klassieke jeugdliteratuur zoals Sjakie en de chocoladefabriek, De heksen, De GVR en Matilda.

In de documentaire De reusachtige Roald Dahl vertellen zijn (ex-)vrouwen, kinderen en kleinkinderen over het tragische leven van de schrijver met de rijke fantasie.

Roald Dahl wordt op 13 september 1916 in Llandaff, Wales, geboren. Zijn vader sterft als Roald 4 jaar oud is. Na de kostschool gaat hij niet studeren, maar krijgt een baan bij Shell in Afrika. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt neemt hij dienst bij de luchtmacht (RAF), als piloot. Hij krijgt een ernstig vliegtuigongeluk en kan niet meer vliegen.

Dahl krijgt een baan in de Verenigde Staten, waar hij met het schrijven van verhalen begint. Na de oorlog verhuist hij terug naar Engeland en in 1953 trouwt hij met actrice Patricia Neal, met wie hij vijf kinderen krijgt. Wanneer Patricia ziek wordt en heel langzaam weer herstelt, neemt Roald de opvoeding van de kinderen over. De verhalen die hij zijn kinderen 's avonds vertelt verwerkt hij in zijn boeken. Het onverwachte overlijden van zijn oudste kind markeert zijn leven.

Na de scheiding van zijn vrouw in 1983 hertrouwt Dahl met Felicity en schrijft in zijn hutje achter het huis in Buckinghamshire nog een aantal van zijn beste werken zoals De Heksen, GVR en Matilda. Roald Dahl sterft op 23 november 1990.

Spits
Weet iemand meer over de RAF tijd van Dahl?
Dean-
Lid
Berichten: 920
Lid geworden op: 20 feb 2005, 14:37
Locatie: Noordwijk
Contacteer:

Bericht door Dean- »

1938 - 1941

Na zijn opleiding vertrok Roald Dahl in 1938 voor Shell naar Tanzania. Toen Engeland de oorlog aan Duitsland verklaarde nam hij deel aan een actie om Duitse kolonisten gevangen te nemen. In 1939 besloot hij om dienst te nemen in de RAF. Hoewel hij met één meter achtennegentig eigenlijk te lang was kreeg hij in Nairobi, Kenia de eerste vlieglessen in een Tiger Moth en een vervolgopleiding in Irak. Op weg naar zijn eerste squadron in Libië crashte hij (1940). Na zijn herstel vloog hij in Griekenland en Palestina. Halverwege 1941 werd hij echter afgekeurd als gevolg van het zware hoofdletsel door de crash in Libië.
bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Roald_Dahl
''Man hat uns zwar die welt genomen aber beim himmel hat man es nicht geschafft''
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Roel, hij heeft er een heel boek over geschreven. Zijn biografie is verdeeld over 3 boeken (dacht ik, misschien 2) waarin er ook uitvoerig zijn RAF periode besproken word. Ook de directe oorzaak van het ongeluk, de revalidatie etc.
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Plaats reactie