Nu ook Jan van Elburgstraat in Boekel

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Nu ook Jan van Elburgstraat in Boekel

Bericht door Roel R. »

De straat is er nog niet, maar het naambordje is al klaar. Wethouder T. de Weger onthulde het gistermiddag op het bouwterrein van het project De Berke in Boekelo. Dit woonzorgcomplex ligt straks aan de Jan van Elburgstraat, genoemd naar de adjunct-directeur van de Boekelose melkfabriek.

Na gevangenschap in Duitse concentratiekampen overleed Van Elburg in Enschede. De gemeente besloot de nieuwe straat zijn naam te geven op voorstel van de Boekeloër Henk Nijmeijer. Jan van Elburg en zijn vrouw Everdina Timmerman namen in de oorlog een joodse vrouw met haar kind in huis. Van Elburg maakte bijna zeker deel uit van de organisatie van de bekende dominee Leendert Overduin.

Hoewel in Enschede woonachtig op het Plein West Indië, was hij vooral in Boekelo actief in het verzet. Samen met directeur Dirk Pape van de melkfabriek hielp hij joodse onderduikers. Beiden zijn 26 juli 1943 gearresteerd. Zij werden afgevoerd naar Vught en daarna naar het kamp Sachsenhausen. Pape overleed 8 maart 1945 in Buchenwald. Van Elburg werd in Dachau bevrijd, maar kwam de ontberingen niet meer te boven. Hij overleed op 37-jarige leeftijd. ‘Zijn vrouw is altijd alleen gebleven. Ik heb haar gekend in de laatste jaren van haar leven in Martha Oord’, vertelde wethouder De Weger. ‘Het is goed dat hij nu net als Pape wordt geëerd met een straatnaam.’

Vóór de onthulling metselde De Weger samen met gedeputeerde G.J.H. Ranter de eerste (gedenk)steen voor het woonzorgcomplex. Dat complex bestaat uit 46 appartementen, elf bungalows en zes vrije kavels.

TCTurbantia
Plaats reactie