Von Galen: hulde aan Führer èn kritiek op nazi's

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Von Galen: hulde aan Führer èn kritiek op nazi's

Bericht door Nick »


Gepubliceerd op: 7 oktober 2005

MÜNSTER/BERLIJN - Dezelfde man die in 1936 het bewind van Adolf Hitler aan Gods voorzienigheid toeschreef, klaagde in 1941 het euthanasieprogramma van de nazi's aan. Dat laatste doet de Duitse kardinaal Clemens von Galen voortleven als verzetsheld. De kerk verklaart hem zondag zalig.

Paus Benedictus XVI gaat niet zelf voor in de mis in Vaticaanstad waarin zijn landgenoot von Galen wordt zaligverklaard. Hij heeft die taak gedelegeerd aan de Portugese kardinaal José Saraiva Martins, hoofd van de Vaticaanse congregatie voor de heiligverklaringen. De paus zal aan het einde van de mis wel in de Sint Pieter zijn om de relieken van de kersverse zalige te vereren.

Von Galen (1878-1946) is vooral bekendgeworden door zijn preken in juli en augustus 1941 tegen het euthanasieprogramma van de nazi's. Verder staat de telg uit een aristocratisch geslacht vooral bekend als een conservatief die het bewind van Hitler steunde. Critici wijzen erop dat hij zich niet openlijk heeft uitgesproken tegen de jodenvervolging door de nazi's.

Herovering

Von Galen juichte in 1936 de Duitse herovering van het Rijnland toe en loofde de Führer, ,,aan wie Gods voorzienigheid de leiding van onze politiek en de verantwoordelijkheid voor het lot van ons Duitse vaderland heeft toevertrouwd''.

Wel ageerde hij tegen het antichristelijke karakter van het nazisme en tegen vervolging van de RK-Kerk. Zijn beroemd geworden preken zijn voor een groot deel gewijd aan een tirade tegen de Gestapo, die in zijn bisdom Münster een aantal kloosters had gesloten en de kloosterlingen op straat had gezet.

Hij deed ook aangifte tegen het wegvoeren van gehandicapten, ongeneeslijk zieken en ouderen, dat volgens hem was ontsproten aan ,,een verschrikkelijke leer, die de moord op onschuldigen wil rechtvaardigen''. Het protest van de bisschop, bijgenaamd ,,de leeuw van Münster'', bracht Hitler ertoe het euthanasieprogramma enigszins te matigen.

Bron: ANP
Infanterie: Königin aller Waffen!
vincent
Lid
Berichten: 1022
Lid geworden op: 05 jun 2004, 18:26

Bericht door vincent »

Een nazi met het hart op de goede plaats...
Ik heb er geen kracht meer voor
Plaats reactie