's Lands duurste film in de maak

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

's Lands duurste film in de maak

Bericht door Roel R. »

Door AB ZAGT

Na ruim twintig jaar filmt Paul Verhoeven weer in Nederland. Hij werkt volop aan zijn oorlogsthriller 'Zwartboek'.

Daarin krijgt de regisseur te maken met oude bekenden en een nieuwe lichting Nederlandse acteurs.

Vol trots toont Carice van Houten haar kleedkamer op de set van Zwartboek . Haar tijdelijke onderkomen oogt knus. Op het tafeltje staat een schaal met snoepgoed, aan de wand hangen al enkele scènefoto's uit de film (en een pornografische tekening van haar vriendenkring).

Verder biedt de veredelde caravan een bescheiden bed, een ventilatortje en apparatuur om haar mobieltje op te laden. ,,Zoveel luxe heb ik nog nooit bij een Nederlandse film meegemaakt. Je kan echt merken dat dit de duurste Nederlandse speelfilm aller tijden is. Om de haverklap komt iemand vragen of ik iets nodig heb. Heerlijk,’’ jubelt de actrice die in Zwartboek (budget: 16 miljoen euro) de hoofdrol van de joodse revuester Rachel Steinn speelt.

Van Houten is één van de jonge acteurs die voor het eerst door Paul Verhoeven wordt geregisseerd. Van tevoren had zij allerlei griezelverhalen gehoord over het opvliegende karakter van de regisseur. ,,Ik had tegen een vriendin gezegd: ga er maar vanuit dat ik drie maanden in een klooster ga zitten en niet aanspreekbaar zal zijn. Maar het valt tot nu toe reuze mee met Paul. Sterker nog: hij is de liefste man op de set.’’

Iemand die het verschil tussen vroeger en nu het beste kan beoordelen is Dolf de Vries. De Haagse acteur mag zich met recht een Verhoeven-veteraan noemen. Hij speelde al eerder in Turks Fruit, Soldaat van Oranje en De Vierde Man. In Zwartboek vertolkt hij de rol van advocaat mr. Smaal die joodse onderduikers helpt.

,,Maar of hij helemaal goed is, staat te bezien,’’ zegt De Vries geheimzinnig. ,,Dat is het thema in alle films van Paul. Niemand is uitsluitend goed of fout.’’

Volgens De Vries is Verhoeven (67) inmiddels ’ontegenzeggelijk milder’ geworden vergeleken met zijn Nederlandse jaren. ,,Ik merk dat hij in Hollywood veel heeft geleerd. Hij is zelfverzekerder, heeft alles meer onder controle en laat zich niet snel uit het veld slaan. Hij ziet alles. Hij is vriendelijk, maakt grappen. Je kan aan alles merken dat hij deze film dolgraag wil maken na zijn Amerikaanse films waarover hij lang niet altijd tevreden was. Per slot van rekening is hij tot in zijn merg een Nederlander.’’

Inderdaad oogt Verhoeven tijdens een ingewikkelde opname in Den Haag - een scène over de intocht van de geallieerden met veel juichende en met Nederlandse vlaggetjes zwaaiende figuranten - heel relaxed. Herhaaldelijk banjert hij door de Javastraat om zijn hoofdrolspeelsters Carice van Houten en Halina Reijn aanwijzingen te geven.

De legervoertuigen met Canadese soldaten en bevrijde Nederlanders rijden de hele ochtend op en neer onder een lichtbevolkte lucht, maar de dreiging van een regenbuitje brengt de regisseur niet van zijn stuk.

Voor Halina Reijn is het de eerste draaidag onder regie van Verhoeven. De actrice speelt Ronnie, een opportunistische heldin, geheel in de traditie van de regisseur en zijn vaste scenarist Gerard Soeteman.

,,Ronnie moet zien te overleven tijdens een oorlog. Zij heeft eerst een Duitse en daarna een Canadese vriend. Bij haar vraag je je af: zou ik in haar situatie hetzelfde doen? Dat maakt haar zo interessant.’’ Halina is onder de indruk van Verhoevens bevlogenheid. ,,Ik proef bij hem de noodzaak om dit verhaal te vertellen. Zijn passie werkt zeer aanstekelijk.’’

Het is nog te vroeg om Zwartboek in het oeuvre van Verhoeven te plaatsen. Hoewel Dolf de Vries wel een idee heeft. ,,Het wordt de keerzijde van Soldaat van Oranje. Daarin glorieerde het heldendom. Deze film laat de andere kant zien.’’

PASPOORT

Naam: Paul Verhoeven.

Geboren: 13 juli 1938 in Amsterdam.

Opleiding: Studeerde wiskunde aan de universiteit van Leiden.

Burgerlijke staat: Is al 38 jaar getrouwd met Martine.

Loopbaan: Brak door met de tv-serie Floris,
Turks Fruit en Soldaat van Oranje waren zijn grootste Nederlandse successen. Scoorde in Hollywood vooral met RoboCop, Basic Instinct en Total Recall.

Mislukkingen: Maakte twee flops: Showgirls en Hollow Man.

Prijzen: Kreeg voor Showgirls de anti-Oscar: de Razzy Awards.

Plannen: Is al jaren bezig met een film over Jezus.
Wil na Zwartboek een film maken over een Japanse oorlogsmisdadiger: Beast of Bataan.
AD
Gebruikersavatar
Bert-Jan
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 nov 2004, 23:51
Locatie: Diepenheim
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 14 keer

Bericht door Bert-Jan »

weet iemand waneer deze film uitkomt ?
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

bertjan schreef:weet iemand waneer deze film uitkomt ?
Geloof eind 2006 ongeveer. De meeste film opnamen zijn nu wel opgenomen. Dus dan zal het zo wel plakken en knippen worden.
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Leroy
Lid
Berichten: 783
Lid geworden op: 18 aug 2004, 11:25

Bericht door Leroy »

Ik houd wel van oorlogs films die zich in Nederland afspeeld met Nederlandse acteurs. :)
Gebruikersavatar
Nico Roelofs
Lid
Berichten: 4503
Lid geworden op: 05 sep 2004, 17:57
Locatie: Omg. Arnhem
Contacteer:

Bericht door Nico Roelofs »

Dit gaat op 9 en 11 november plaats vinden. Hoorde dit net op 538. Ze belde met de burgermeester van Hardenberg en die vertelde dit.
Plaats reactie